Od teraz możecie łatwiej dodawać zdjęcia do postów. Pod okienkiem wiadomości jest link "Dodaj zdjęcie do wiadomości" który to umożliwia.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.

Mój pierwszy projekt indoor

Wszystko o uprawie w namiotach, szafach i pomieszczeniach uprawowych
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Re: Mój pierwszy projekt indoor

Post autor: szkolaziola »

Nie. To na pewno nie to. Generalnie żadne odbarwienia liści prócz całkowitego wybielenia NIE mają związku ze światłem/lampą.

To jest niedobór wielu składników - wapnia, magenzu, fosforu i potasu.
Oznacza to że roślina się zablokowała i nie pobiera składników odżywczych - to są dopiero pierwsze objawy - ale musisz sprawdzić pH podłoża - prawdopodobnie spadło poniżej 5.5 i stąd pojawił się problem - ale trzeba by to potwierdzić.
Musisz je powolutku podlewać (100ml na minutę max) aż dołem doniczki zacznie wyciekać woda - i ja trzeba potem pobrać i zmierzyć jej pH.

Jest też opcja że potrzebuje nawozu - ale kolor liści póki co raczej świadczy o tym że nawóz ma ale go nie pobiera. Trzeba sprawdzić - w ciemno nie da się zdecydować.
Karolekufc
Konopia

Post autor: Karolekufc »

W każdej roślince podstawka od donicy jest sucha nic nie wycieka w tej też po podlaniu oczywiście , więc ona dostaje tylko wodę i teraz możliwe że prsegotowana woda która sobie stoi parę godzin + potem filtr węglowy sprawia że na niedobory reszta roślinek wygląda tak jednej dziś zrobiłem LST delikatne to jest jej 16 dzień reszta ma 15 dni
Obrazek
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

No ale właśnie chodzi o to że ma przestać być sucha - masz powoli wlać tyle wody - aż wycieknie.
W ogóle jeśli ci nigdy nie wycieka to znaczy że niepoprawnie podlewasz.
Poprawne podlewanie jest ZAWSZE do wycieku/runoffu (oprócz fazy kiełkowania).
Takie podlewanie że nigdy nie wycieka właśnie powoduje problemy z pH i nagromadzeniem soli w strefie korzeniowej.

Nie ma znaczenia jaka to jest woda. Jedna roślina będzie miała poprawne pH podlewana taką wodą - a druga obok będzie miała niepoprawne - musisz każą roślinę traktować zupełnie osobno - to nie są bliźniaki - to 5 różnych dzieci, każde będzie miało inne problemy i inne potrzeby.
Karolekufc
Konopia

Reasumując lałem za mało wody

Właśnie dodałem dziewczyną trochę wody aż delikatnie podstawka jest mokra

Na takim etapie wzrostu ile wody powinny pić takie automaty ?
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Tyle ile piją. Nie ma żadnych norm. Różne genetyki, ziemia, wilgotność powietrza i temperatura, ogólne zdrowie, liczba i wielkość liści - wszystko ma znaczenie i u każdego będzie to inna ilość wody.
Podlewa się wedle potrzeb. Zawsze do pełnej saturacji i runoffu - a kolejne podlewanie jak doniczka jest lekka a roślina za 12h zaczęłaby opadać z suchości
Karolekufc
Konopia

20 dzień dla największej 19 dzień dla reszty
Obrazek
Wszystkie po lst teraz mają z 2 dni spokoju i dalej naginam
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Póki co bardzo ładnie idą. Równe, liście ładne.
Wiem że robisz LST wiec pewnie chcesz niskie - ale ja bym chyba podniósł lampę żeby się jednak trochę wyciągnęły -tak zupełnie na płasko to nawet nie ma gdzie topa zbudować :D
Karolekufc
Konopia

Lampa cały czas 35 cm od szczytów ale fakt robi się gęsto i miałem w głowie żeby ją podwiesić wyżej dziś to na bank zrobię czekam z niecierpliwością na kwitnienie już się nie mogę doczekać aż będę mógł spróbować swoich owoców, póki co leci power roots i do tego dołożyłem plagron alga grow i fajnie dziewczyny zareagowały, ta która miała trochę niedobór na liściach idzie jak burza i dogoniła największą przebarwienia trochę się zmniejszyły ale są no i pije najwięcej wody ze wszystkich
Karolekufc
Konopia

Dzień 26 od pestki

Obrazek

Powiesiłem lampę wyżej i 3 z 5 roślinek mocno poszło do góry , 2 pozostałe nie za bardzo się wyciągnęły do góry ale fajnie się rozwijają i tak

Dziś wjechał 1 oprysk z żelaza

Więc obecnie leci power roots 2ml na litr wody alga grown 4ml na 1 litr wody i w 26 dniu 1 oprysk z żelaza
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Git majonez :) A jaką wilgotność i temperaturę masz? Nie mają za zimno? Bo bliżej 30 stopni by szybciej rosły
ODPOWIEDZ