Od teraz możecie łatwiej dodawać zdjęcia do postów. Pod okienkiem wiadomości jest link "Dodaj zdjęcie do wiadomości" który to umożliwia.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.
Mój pierwszy projekt indoor
- szkolaziola
- Administrator
Re: Mój pierwszy projekt indoor
Nie. To na pewno nie to. Generalnie żadne odbarwienia liści prócz całkowitego wybielenia NIE mają związku ze światłem/lampą.
To jest niedobór wielu składników - wapnia, magenzu, fosforu i potasu.
Oznacza to że roślina się zablokowała i nie pobiera składników odżywczych - to są dopiero pierwsze objawy - ale musisz sprawdzić pH podłoża - prawdopodobnie spadło poniżej 5.5 i stąd pojawił się problem - ale trzeba by to potwierdzić.
Musisz je powolutku podlewać (100ml na minutę max) aż dołem doniczki zacznie wyciekać woda - i ja trzeba potem pobrać i zmierzyć jej pH.
Jest też opcja że potrzebuje nawozu - ale kolor liści póki co raczej świadczy o tym że nawóz ma ale go nie pobiera. Trzeba sprawdzić - w ciemno nie da się zdecydować.
To jest niedobór wielu składników - wapnia, magenzu, fosforu i potasu.
Oznacza to że roślina się zablokowała i nie pobiera składników odżywczych - to są dopiero pierwsze objawy - ale musisz sprawdzić pH podłoża - prawdopodobnie spadło poniżej 5.5 i stąd pojawił się problem - ale trzeba by to potwierdzić.
Musisz je powolutku podlewać (100ml na minutę max) aż dołem doniczki zacznie wyciekać woda - i ja trzeba potem pobrać i zmierzyć jej pH.
Jest też opcja że potrzebuje nawozu - ale kolor liści póki co raczej świadczy o tym że nawóz ma ale go nie pobiera. Trzeba sprawdzić - w ciemno nie da się zdecydować.
-
- Konopia
W każdej roślince podstawka od donicy jest sucha nic nie wycieka w tej też po podlaniu oczywiście , więc ona dostaje tylko wodę i teraz możliwe że prsegotowana woda która sobie stoi parę godzin + potem filtr węglowy sprawia że na niedobory reszta roślinek wygląda tak jednej dziś zrobiłem LST delikatne to jest jej 16 dzień reszta ma 15 dni
- szkolaziola
- Administrator
No ale właśnie chodzi o to że ma przestać być sucha - masz powoli wlać tyle wody - aż wycieknie.
W ogóle jeśli ci nigdy nie wycieka to znaczy że niepoprawnie podlewasz.
Poprawne podlewanie jest ZAWSZE do wycieku/runoffu (oprócz fazy kiełkowania).
Takie podlewanie że nigdy nie wycieka właśnie powoduje problemy z pH i nagromadzeniem soli w strefie korzeniowej.
Nie ma znaczenia jaka to jest woda. Jedna roślina będzie miała poprawne pH podlewana taką wodą - a druga obok będzie miała niepoprawne - musisz każą roślinę traktować zupełnie osobno - to nie są bliźniaki - to 5 różnych dzieci, każde będzie miało inne problemy i inne potrzeby.
W ogóle jeśli ci nigdy nie wycieka to znaczy że niepoprawnie podlewasz.
Poprawne podlewanie jest ZAWSZE do wycieku/runoffu (oprócz fazy kiełkowania).
Takie podlewanie że nigdy nie wycieka właśnie powoduje problemy z pH i nagromadzeniem soli w strefie korzeniowej.
Nie ma znaczenia jaka to jest woda. Jedna roślina będzie miała poprawne pH podlewana taką wodą - a druga obok będzie miała niepoprawne - musisz każą roślinę traktować zupełnie osobno - to nie są bliźniaki - to 5 różnych dzieci, każde będzie miało inne problemy i inne potrzeby.
-
- Konopia
Reasumując lałem za mało wody
Właśnie dodałem dziewczyną trochę wody aż delikatnie podstawka jest mokra
Na takim etapie wzrostu ile wody powinny pić takie automaty ?
Właśnie dodałem dziewczyną trochę wody aż delikatnie podstawka jest mokra
Na takim etapie wzrostu ile wody powinny pić takie automaty ?
- szkolaziola
- Administrator
Tyle ile piją. Nie ma żadnych norm. Różne genetyki, ziemia, wilgotność powietrza i temperatura, ogólne zdrowie, liczba i wielkość liści - wszystko ma znaczenie i u każdego będzie to inna ilość wody.
Podlewa się wedle potrzeb. Zawsze do pełnej saturacji i runoffu - a kolejne podlewanie jak doniczka jest lekka a roślina za 12h zaczęłaby opadać z suchości
Podlewa się wedle potrzeb. Zawsze do pełnej saturacji i runoffu - a kolejne podlewanie jak doniczka jest lekka a roślina za 12h zaczęłaby opadać z suchości
-
- Konopia
- szkolaziola
- Administrator
Póki co bardzo ładnie idą. Równe, liście ładne.
Wiem że robisz LST wiec pewnie chcesz niskie - ale ja bym chyba podniósł lampę żeby się jednak trochę wyciągnęły -tak zupełnie na płasko to nawet nie ma gdzie topa zbudować
Wiem że robisz LST wiec pewnie chcesz niskie - ale ja bym chyba podniósł lampę żeby się jednak trochę wyciągnęły -tak zupełnie na płasko to nawet nie ma gdzie topa zbudować
-
- Konopia
Lampa cały czas 35 cm od szczytów ale fakt robi się gęsto i miałem w głowie żeby ją podwiesić wyżej dziś to na bank zrobię czekam z niecierpliwością na kwitnienie już się nie mogę doczekać aż będę mógł spróbować swoich owoców, póki co leci power roots i do tego dołożyłem plagron alga grow i fajnie dziewczyny zareagowały, ta która miała trochę niedobór na liściach idzie jak burza i dogoniła największą przebarwienia trochę się zmniejszyły ale są no i pije najwięcej wody ze wszystkich
-
- Konopia
- szkolaziola
- Administrator
Git majonez A jaką wilgotność i temperaturę masz? Nie mają za zimno? Bo bliżej 30 stopni by szybciej rosły