Od teraz możecie łatwiej dodawać zdjęcia do postów. Pod okienkiem wiadomości jest link "Dodaj zdjęcie do wiadomości" który to umożliwia.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.

Mój pierwszy projekt indoor

Wszystko o uprawie w namiotach, szafach i pomieszczeniach uprawowych
Karolekufc
Konopia

Re: Mój pierwszy projekt indoor

Post autor: Karolekufc »

Mały update
Dzień 35
Już wiem że do tego boksa 1m na 1m na kolejną uprawę daje max 4 roślinki bo już zaczyna brakować miejsca , na zdjęciu widać że liście są oklapnięte ale to tylko dlatego że chwilę przed zdjęciem miały ciemność i dopiero włączyłem lampę , na kolejnym zdjęciu widać liść i na 4 roślinkach delikatnie bardzo tak wyszło ale nie postępuje , uznałem że to od za dużej ilości nawozu bo innej przyczyny nie widzę , zacząłem lać tyle ile zaleca producent i widocznie to jest dla nich za dużo dlatego podlałem samą wodą z calmagiem i obserwuje a od kolejnego podlania zaczynam dawac nawóz na kwitnienie ale połowę dawki
W poniedziałek wjeżdża 480w lampa już z myślą na przyszłość o większym boksie bo realnie te 6 roślinek minimum chciałbym mieć. 3 roślinki widocznie dominują nad pozostałą dwójka ale nie idą źle te dwie pozostałe moim zdaniem więc zostawiam je w boksie na razie możliwe że jedna wyrzucę na balkon
Temperatura 26 stopni
Wyciąg chodzi cały czas i wilgotność ok 65% później będę musiał wrzucić albo jakiś osuszacz albo więcej wietrzyć namiot

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Post autor: szkolaziola »

Fajnie kwitną :)

No i tak - zgadza się - miały lekki nadmiar nawozu ale widzę że w porę zareagowałeś. Brawo
Karolekufc
Konopia

Update

Dzień 40 i 39

Przedostanie podlanie dziewczyny dostały samą wodę i calmag wczoraj było ostatnie podlewanie i dostały mniej więcej 3/4 zalecanej dawki nawozu i na jednej na zdjęciu widać co wyszło na 2 liściach , zaczynam dostrzegać jak ważne w sztuce growerskiej jest traktowanie każdej osobno bo dla większości dziewczyn ta dawka nawozu była ok a dla tej za dużo , liście mogą wskazywać na jakiś niedobór albo na za dużo nawozu ale wczoraj było ok i były podlewane i dziś to wyszło więc wychodzi że to od nawozu

Dziś wjechała lampa 480w co mnie bardzo bardzo cieszy bo w połowie drogi dostaną tyle światła ile tylko potrzebują a jak widać topów zaczyna się całkiem sporo budować jak na razie jak na 1 raz jestem z siebie zadowolony
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Hm. No może być lekko szok od nawozu ale ja bym się zastanowił czy to nie od nowej lampy skoro właśnie zmieniłeś - bo zauważ też że dotyczy to tylko górnej warstwy liści i na tej roślinie też te najwyższe liście zaczęły zawijać krawędzie do góry - to może oznaczać stres cieplny albo świetlny. Nie jest ta roślina najwyższa akurat?

Bardzo podobnie wygląda niedobór potasu - ale zaczyna się na najniższej warstwie liści - a nie tak jak u ciebie - na najwyższej - więc to nie to.

Jakie masz temp i RH na wysokości najwyższych topów?
Karolekufc
Konopia

Na pewno nie od lampy bo nowa lampa świeci im od 5 godzin a to wyszło wcześniej
Teraz jest 28 stopni i 60% wilgotność ,wietrze dużo namiot i jest wiatrak z zewnątrz także warunki mają idealne pod tym względem poza tym namiot jest blisko okna i jest cały czas zapewniony dostęp świeżego powietrza z zewnątrz
Karolekufc
Konopia

Ten szczyt był 25 cm od lampy więc może rzeczywiście za ciepło tam było
Karolekufc
Konopia

Ogólnie tragedia podwieszka z jednej strony nie wytrzymała ciężaru i puściła ......

Na szczęście lampie nic się nie stało poza tym że nie mam jej jak teraz podwiesić i do jutra do 16 nic nie wymyślę więc dziś zamiast 18 godzin światła miały 5 godzin mocno na tym stracą ?

2 szczyty delikatnie się uszkodziły ale nie na tyle żeby nie dało się odratować więc mogło się skończyć dużo dużo gorzej no ale chwila grozy straszna
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Jeśli ci puszcza "hamulec" w podwieszce to trzeba po prostu przy ciężkich lampach wiązać supeł od strony gdzie wchodzi luźny sznurek - po ustawieniu odpowiedniej wysokości i wtedy się nie ruszy. Ja tak robię z moimi lampami
Karolekufc
Konopia

Zaczynam mieć delikatne problemy z temperaturą i zastanawiam się na ile to od lampy a na ile od upałów 30 stopni które są u mnie , nie ma szans że zostawię namiot zamknięty bo wtedy do 32 stopni skacze temperatura, zostawiam namiot otwarty tak jak na fotce i wtedy 28.8 do 29.8 i dałem taki większy niby klimator przenośny ale to tak naprawdę wiatrak z nawilżaczem powietrza bo przy tak otwartym namiocie temperatury to nie obniża ale przynajmniej utrzymuje 65% wilgotności, jeśli otworzę namiot na full wtedy temperatura spada ale i też wilgotność poniżej 50%

Nie wiem czy te temperatury przy trochę otwartym namiocie nie są już szkodliwe jak myślisz czy na luzie sobie poradzą ? Lampą świecę tak około 300w teraz

Po wypadku z lampą nie ma już śladu na szczęście

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Liczy się temperatura na poziomie górnej warstwy liści lub topów.
A ta zależy od wysokości lampy.
U ciebie jest spory zapas - możesz podnieść i temperatura spadnie.

Otwarty namiot szkodzi tylko na kwitnieniu - wtedy nie masz prawa go otworzyć.
A na wegu to co najwyżej ci świerszczy i robactwa naleci - to jedyny minus.

Obrazek
ODPOWIEDZ