Od teraz możecie łatwiej dodawać zdjęcia do postów. Pod okienkiem wiadomości jest link "Dodaj zdjęcie do wiadomości" który to umożliwia.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.

Woda demineralizowana do podlewania

Wszystko o uprawie w namiotach, szafach i pomieszczeniach uprawowych
ArcziwaldWFR
Nasionko

Woda demineralizowana do podlewania

Post autor: ArcziwaldWFR »

Siemanko Wszystkim :) Po pierwsze bardzo mi miło że mogę dołączyć do tutejszej growerskiej społeczności :)

Mam pytanie z kategorii ogólnej
Otóż czy mogę używać wody demineralizowanej(takiej jak do akumulatorów) do podlewania Panienek ?
Jeśli dobrze kombinuje to powinienem do każdego podlewania dorzucać calmag od samego początku, a później jak już będą głodne to wiadomo jakieś nawozy ?
Czy raczej podlewać je odstaną kranówką a tą wode stosować tylko do podlewania z nawozami ?

Ziemia w jakiej planuje uprawiać dziewczynki to albo canna terra profefional
Albo ew plagron royal mix

Pozdrawiam i życzę miłego weekendu ;)
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Re: Woda demineralizowana do podlewania

Post autor: szkolaziola »

Cześć

Tak, można używać demineralizowanej - ale się to mało opłaca bo w końcowej fazie potrzebujesz na 1 roślinę jakieś 4 litry co 2 dni. Dużo tachania baniaków bez sensu ;) Ale można - i tak jak piszesz z CalMagiem.

Najlepiej odstana kranówką - jeżeli jest w miarę czysta - kup miernik EC/TDS i podaj nam wynik EC lub ppm - być może twoja kranówka jest w zupełności wystarczającą i nie będzie sensu na inne kombinacje.

Ja się przeprowadziłem o 40km a woda zmieniła się z 400ppm na 60ppm - także są miejsca z super wodą w kranie :)
ArcziwaldWFR
Nasionko

Miernik wczoraj zamówiłem powinien na dniach przyjść, ale zrobiłem yu już 3 planty i zauważyłem że jak leje odstana kranówką to rosną karzełki, a jak raz zrobiłem test i lałem z filtra brata to o wiele lepszy wynik, z tym że to było bardzo uciążliwe filtrowanie :D

Teraz , z racji mijej pracy mam nieograniczony dostęp do wody demi, więc nie będę się musiał bawić w kupowanie baniaków 5 l :D

Jak przyjdzie miernik to dam jeszcze znać jak woda z kranu ale myślę że teraz spróbuję woda demineralizowana plus calmag ;)

Dziękuję za szybką odpowiedź:D
ArcziwaldWFR
Nasionko

No więc tak miernik dziś przyszedł. Wynik mojej wody to 247 us/cm, myślisz że można tym śmiało podlewać?
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Post autor: szkolaziola »

Tak, to jest dobra woda. To jakieś 125ppm. Do 200ppm można w miarę bezpiecznie używać bez filtrowania.
I CalMagu można dawać co drugie podlewanie.
ODPOWIEDZ