Siema
Wydaje mi się że ogarnąłem w czym jest problem, mianowicie w wiadrach była za słaba pożywka jak na ten etap wzrostu, zmieniłem wodę z nawozami na takie stężenie jakie powinno być (ec 1.8/1.9) (pH 5.6). Wracając do objawów, liście takie jak na zdjęciach, bardzo suche łamią się po dotknięciu, korzenie fajnie się wykształciły wydaje mi się że roślinki odżyją jak dostały odpowiedniej pożywki.
I jeszcze pytanie na jakiej wysokości powinna być ustawiona lampa?
Pozdro
Od teraz możecie łatwiej dodawać zdjęcia do postów. Pod okienkiem wiadomości jest link "Dodaj zdjęcie do wiadomości" który to umożliwia.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.
Dziwne liście update
- szkolaziola
- Administrator
Re: Dziwne liście update
Ja myślę że pH albo zasolenie też było tam nieodpowiednie bo te liście nie pokazały niedoboru azotu a powinny przy tym co piszesz.
Ale mam nadzieję że się udało wszystko poprawić
Co do lampy to nie ma konkretnej wysokości.
Musisz ustawić na oko moc i odległość (np tak że ręka na wysokości górnych liści ma nie czuć ciepła z lampy na sobie jak trzymasz nawet długo)
a potem sprawdzasz po reakcji liści na światło wg tego filmiku lub opisu:
https://szkolaziola.pl/lekcje/lekcja-6- ... mnosc.html
Ja standardowo zaczynam od minimalnego ustawienia lampy i 40cm - a potem zbliżam albo podkręcam jeśli liście staną prawie pionowo do góry i chcą więcej albo jak widzę że się robią duże odstępy między węzłami.
Ale mam nadzieję że się udało wszystko poprawić
Co do lampy to nie ma konkretnej wysokości.
Musisz ustawić na oko moc i odległość (np tak że ręka na wysokości górnych liści ma nie czuć ciepła z lampy na sobie jak trzymasz nawet długo)
a potem sprawdzasz po reakcji liści na światło wg tego filmiku lub opisu:
https://szkolaziola.pl/lekcje/lekcja-6- ... mnosc.html
Ja standardowo zaczynam od minimalnego ustawienia lampy i 40cm - a potem zbliżam albo podkręcam jeśli liście staną prawie pionowo do góry i chcą więcej albo jak widzę że się robią duże odstępy między węzłami.
A jeszcze pytanie co z tymi wysuszonymi liśćmi, one powinny się zregenerować czy od razu je oderwać bo o tak z nich nic nie będzie?
- szkolaziola
- Administrator
Ani to ani to.
Uszkodzone lub odbarwione liście nigdy się nie regenerują i nigdy nie wracają do oryginalnego wyglądu.
Ale ich NIE urywamy. Czekamy aż same odpadną i wtedy zbieramy i wyrzucamy. Tam ciągle są składniki odżywcze które roślinka sobie z nich pobierze zanim je zrzuci.
Jedyne uszkodzone liście jakie się obrywa to jak masz atak szkodników i cały liść jest zaatakowany.
Uszkodzone lub odbarwione liście nigdy się nie regenerują i nigdy nie wracają do oryginalnego wyglądu.
Ale ich NIE urywamy. Czekamy aż same odpadną i wtedy zbieramy i wyrzucamy. Tam ciągle są składniki odżywcze które roślinka sobie z nich pobierze zanim je zrzuci.
Jedyne uszkodzone liście jakie się obrywa to jak masz atak szkodników i cały liść jest zaatakowany.
Okej, dzięki za odpowiedź