Proszę o Pomoc

Wszystko o uprawie w namiotach, szafach i pomieszczeniach uprawowych
Awatar użytkownika
Addar
Kwitnienie

Re: Proszę o Pomoc

Post autor: Addar »

zaraz dzialam . :D

patrz w srode dostane klipsy i to co polecales do kalibracji a dzisiaj otrzymalem potwierdzenie od spidera ze lampa w drodze :dance:

przepraszam ale i jaki krok :idea: :?: ehhh
do którego postu mam sie cofnąć ?

bo juz mam tyle tych plynow ,ze nie wiem co do czego i kiedy.. :shhh:
Obrazek

Obrazek
Lepiej Lizać Rany i walczyć z bliznami niż całować dupę i
Stracić HONOR
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Post autor: szkolaziola »

Cofnąć się do tego co napisałem po dwukropku... Nie trzeba się wcale wysilać...

Sorry ale BARDZO nie lubie sie powtarzać. Zanim zadasz pytanie sam 10 razy przeczytaj i mojego i swojego posta - i kilka poprzednich :)

Bo ja ci daję odpowiedzi prosto na tacy podetknięte pod usta - a ty i tak zmuszasz mnie żebym 3 razy to samo napisał - przepraszam ale nie mam tyle czasu żeby to robić. Za darmo poświęciłem ci już kilkanaście godzin życia - doceń poprzez szanowanie mojego czasu proszę 💪👌
Awatar użytkownika
Addar
Kwitnienie

jaki miernik ph mam kupic. taki jak ty polecasz
Stracić HONOR
Awatar użytkownika
Addar
Kwitnienie

moj miernik.. wskazuje za każdym pomiarem co innego
Stracić HONOR
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Serio? hmmm. to ciekawe. może zepsuty w takim razie.

Ja polecam miernik pH:
najlepiej: Bluelab pH pen
tańsza opcja: Aqua Master PH P50 / pH Milwaukee ph-51
Awatar użytkownika
Addar
Kwitnienie

witaj.
wiesz wczoraj skalibrowaliśmy miernik z dziewczyną mojego syna ona studentka 3go roku chemii powiedziała ,ze mój miernik ma za dużą różnicę wskazań, pomyślałem wiec ze to możne bateria( jak to wskazujesz na kanale YT ) wiec ją wymieniłem na nową , skalibrowałem miernik i okazało się , ze to bateria ponieważ wskaźnik bez problemy wskazał bezbłędnie pH płynów kalibracyjnych ;)
. dzisiaj zmierzyłem jeszcze raz pH wg. Twoich wskazówek z YT i miernik ustabilizował się na
pH 6.89 . A wskaźnik EC 0328.
(zamówię ten wskaźnik co mi polecasz .)
czy możesz na podstawie tych wskazań polecić mi te nawozy bo ze wskazań wynika , ze u mnie jest pH neutralne ( Lekcja 4 YT - Woda i podlewanie...) ponieważ podałeś mi linki do nawozów dla wody miękkiej i twardej wiec nie bardzo rozumiem czy mogę któryś z tych nawozów stosować do wody neutralnej .

dziękuję z góry i przepraszam za kłopot
Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 12.10.2025 15:24 przez Addar, łącznie zmieniany 3 razy.
Stracić HONOR
Awatar użytkownika
Addar
Kwitnienie

A propos Twojego poświęconego mi czasu . :clap:
Proszę nie zrozum mnie źle ale ja to doceniam i dla tego jak już pisałem w jednym z moich pierwszych postów jestem gotowy np. zasponsorować jakąś NAGRODĘ w jakimkolwiek Konkursie ,który w przyszłości zorganizujesz na YT lub gdziekolwiek indziej.
Nie traktuj mojej propozycji dobrej woli jako próbę przekupstwa czy "smarowania " lecz potraktuj ją jako
prawdziwe i szczere PODZIĘKOWANIE, które płynie prosto z Serca za poświęcony mi/nam czas z Twojej strony i za Twoją cierpliwość.
Przemyśl to proszę.

miłego dnia Adminie :D

ps. gdzie moge kupic tą żòłtą prase do wyciskania roslinek ,ktorą wlasnie oglądam na ostatnim Twoim Live pt. Wyciskanie Roslin?
Stracić HONOR
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

pH jakie masz bazowe to nie ważne - bo i tak będziesz regulował każdą wodę ręcznie przed podaniem roślinom.

Ale EC jak byś miał za duże to byłby filtr potrzebny żeby bez problemów używać takiej wody mocno zmineralizowanej nie-wiadomo-czym.
U ciebie jest 330 μS/cm (mikrosiemensów na centymetr). Nie jest idealna - ale akceptowalna. Możemy takiej użyć.
Natomiast właśnie przy takiej wodzie jednak bym używał zestawu do wody twardej:
https://www.growtent.pl/product-pol-378 ... lator.html

Tak jak pisałem: pod linkiem są 0.5L wersje bo to starter pack - ale na przyszłość jak będziesz chciał ich używać to są 1L i 5L wersje tych butelek i taniej za Litr wychodzi - no tylko trzeba mieć gdzie to zużyć jeszcze :D na początek starczą te małe ze starter packa

Jak coś to butelki Grow i Bloom są TAKIE SAME dla wody twardej i miękkiej - więc jak kiedyś być kupował większe pojedynczo to żebyś nie szukał jakichś "specjalnych".
Tylko butelka "Micro" ma dwie wersje - "hard water" i "soft water"
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Co do czasu - to nie chodzi o hajs. Ja po prostu fizycznie mam mało czasu - i najlepszym wsparciem kanału (i własnego rozwoju jako growera) jest jak przed zadaniem pytania próbujesz odpowiedź sam znaleźć - na kanale YouTube albo na forum - bo może ktoś juz o to pytał.
Zawsze możesz dopytać jak czegoś nie rozumiesz albo jes tnie jasne - ale jak zobaczę że wkładasz też sam energię w tą naukę to widzę że jest w tym sens. Jak będzie mnie ktoś traktował jak AI-chat i bezrefleksyjnie zasypywał mnie pytaniami to szybko prtzestanę odpisywać :D

Ja się nie obrażam - ale proszę pamietaj że mam bardzo ograniczoną ilość czasu - i jak sam sobie poradzisz z najprostszymi pytaniami - to będę miał go więcej na te bardziej skomilikowane któe rzeczywiście wymagają jakiegoś dodatkowego wyjaśnienia 💪🙌

Prasy nie zalecam kupować póki nie masz w zapasie kilkuset gramów - kwiatów których nie zużyjesz do palenia jako susz.
Inaczej to nie ma sensu - trzeba mieć duuuużo materiału i jest to mało opłacalne - dużo sie marnuje - więc póki masz małą uprawę to raczej się nie opłaca. Kupić to pewnie tam gdzie resztę sprzętu w growszopie jakimś - nie wiem nawet gdzie w Polsce konkretnie.
Ale tej co ja mam to nie polecam - po czasie żałuję że innej nie wybrałem bo ta jest chybotliwa i przecieka.
Awatar użytkownika
Addar
Kwitnienie

Dzieńdoberek :-) ADMINIE ;)

Z tym czasem i traktowaniem CIEBIE JAK AI doskonale rozumem i sam bm się zachował dokładnie tak jak Ty gdyby ktoś mnie tak traktował
. PROSZĘ nie gniewaj się , ze ja czasami się motam ale dla mnie to wszystko nowe np. przez pomyłkę zamówiłem 2x ten sam płyn :lol: albo myślałem,ze mam już płyn do przechowywania sądy ( który muszę zamówić, zobacz proszę zdjęcie poniżej jaki wynalazłem i jeśli będziesz miał coś godniejszego polecenia to oczywiście proszę nazwę lub link :think: ) .
* wynalazłem tez TRICHODERME HARZIANUM SILNY KORZEŃ MIKORYZA > na YT mówisz , ze wszystko jedno jaki wiec mam nadzieje , ze ten się nada.
*** no iiiii... HIT... jak pisałem
ZDAJE SIĘ NA CIEBIE W 1000 % postanowiłem wiec tylko na pierwszy raz posadzić AUTOMATY wiec zostawiłem sobie 3 pesteczki a 23 pesteczki wymieniłem na :doh: SEZONÓWKI :dance: > niestety musiałem wziąć z tej samej firmy ponieważ poszli mi na rękę i pozwolili wymienić za groszową dopłatą > wiec teraz mam dodatkowo 23 PESTECZKI FOTOPERIODYCZNYCH . :dance: . tak wiec zacznę od tych 3 automatów a następnie poleca sosnóweczki ( już się kształcę powolutku na Twoim kanale YT )
jeśli chcesz to podeślę CI jakie zamówiłem i kupiłem a są w śród nich takie co to maja bardzo krótki okres wegetacji.

z góry dziękuje za wszystko

i jeszcze jeśli chodzi o prasę to rozumem i dziękuję za rade .
Wiesz ja ma kolegę , który o ile dobrze go zrozumiałem mieli łodygi i liście pozostałości , zrobił sobie taki pojemniczek cylinderek wielkości dużej butelki gazowej do nabijania zapalniczek > kiedyś mi zademonstrował jak napełnia ten cylinder ubitym suszem potem przez zawór od góry nabija gaz taki od zapaliczek a dołem zaworkiem wycieka mu olej. :doh: ale urwał mi się z nim kontakt wiec nie wiem za bardzo jak i co ? :doh:
może TY ADMINIE kumasz coś w tym temaciku ? ( olejek masakrycznie mocny > namoczył zapałkę i przeciągnął ta zapałka po normalnym szlugu > zrobił 2 kreski wzdłuż a DZIAŁANIE było całkiem ciekawa :dance: )

z farcikiem ADMINIE i miłego dnia
Obrazek

Obrazek
Stracić HONOR
ODPOWIEDZ