Witam, mam tutaj 3 sadzoneczki fotoperiodow, jak narazie rosną w namiocie ale namiot juz pelny automatów i ogólnie planuje je wysadzic na zewnątrz w doniczkach, kiedy najlepiej to zrobic ? Polowa kwietnia nie bedzie za wcześnie? (Narazie przesadze do troszkę wiekszych doniczek)
Panienki obecnie mają 15dni, na zdjeciach mialy 11dni
I jeszcze 1 pytanko co do tych automatów, mimo ze miałem lampe na 50cm 60watt mają bardzo małe odstepy między węzłowe i co chwile musze cos naginac zeby jakoś te swiatlo dochodzilo, czy nie przeszkadza to roslinie jak ciągle grzebie przy tej roslinie ? Trzeba zachowac jakiś odstep miedzy naginaniem ?
1. Za wcześnie. Najwcześniej można po "zimnej zośce" wysadzać cokolwiek czyli od połowy maja mniej więcej.
2. Powinieneś zrobić odwrotnie - sezonówki do namiotu a automaty na dwór. Automaty będą kwitły nawet teraz. a sezonówki ci zakwitną na zewnątrz w sierpniu a zbierał będziesz pleśń i zgniliznę w październiku.
3. Musiałbym je zobaczyć. Generalnie lampa 60W to powinna być 15-20cm nad roślinami max. To jest śmiesznie słaba lampa.
Ciężko w tym wypadku zrobic zdjecia ktore by pokazaly moj problem, poprostu wyrósł taki busz i ciezko to w jaki kolwiek sposób trenowac
A lampe mam ogólnie 100 Watt od spiderfarmera ale ustawilem ją poprostu na 60watt dosc wysoko przez wlasnie małe odstępy miedzy węzłowe, liscie tez są poziomo wiec myślałem że wiecej nie ma sensu dawac aktualnie
Dlatego tez planowalem automaty sadzic w namiocie bo lampa 100watt do fotoperiodow srednio daje radę, a na automaty akurat w sam raz, z moich obserwacji wynika ze one potrzebują o wiele mniej swiatla
Normalne są te roślinki, dokładnie tak powinny poprawnie wyglądać - idealne są wręcz jeśli o kształt chodzi.
A że małe to może trzeba trochę więcej podlewać i nawóz jakiś juz dać z azotem - nie znam dokładnej sytuacji wodno-nawozowej u nich.
Nie - nie potrzebują automaty innej ilości światła (inną liczbę godzin światła na kwitnieniu - tak - ale moc ta sama co sezony)