Od teraz możecie łatwiej dodawać zdjęcia do postów. Pod okienkiem wiadomości jest link "Dodaj zdjęcie do wiadomości" który to umożliwia.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.

OGÓLNA OCENA STANU ZDROWIA

Wszystko o uprawie w namiotach, szafach i pomieszczeniach uprawowych
greg
Nasionko

OGÓLNA OCENA STANU ZDROWIA

Post autor: greg »

Typ: sezon(fotoperiod)
Wiek rośliny od wykiełkowania: 2 TYGODNIE
Faza rozwoju: sadzonka
Medium: substrat plagron lightmix
Pojemność doniczki: 0.5L
Jak często i jak dużo podlewasz: przez pierwszy tydzień tylko pryskana ziemia z wierzchu co 2-3 dni po półtora tygodnia pierwszy runoff
Jak i czym karmisz: woda destylowana z calmag + supervit, root i power zyme hessi EC 0.4 Ph 6.1
Opis problemu: po podlaniu do pierwszego runoffu przebarwienia na najmłodszych liściach EC runoffu 1.8, 1.8, 2.7, 2.8 Ph od 5.7 do 5.9 ilość wody przy runoff 100ml

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Re: OGÓLNA OCENA STANU ZDROWIA

Post autor: szkolaziola »

Siemanko

Jeśli masz podłoże z nawozami - a takim jest plagron lightmix - to ich wcale nie powinieneś 2-3 tyg nawozić.
EC jakie ty masz to powinno się mieć na koniec kwitnienia w plantach co maja 150cm wzrostu i pół kilo kwiatów na sobie. Strasznie przenawożone są.

No i druga sprawa - do runoffu podlewamy dopiero w dużych, docelowych doniczkach i to już jak się w nich ukorzenią. Sadzonek NIE podlewamy do runoffu bo będą przelane i trzeba by je zbyt rzadko podlewać co powoduje inne problemy.

Ja bym je przesadził do docelowych doniczek i podlewał samą wodą 2 tygodnie (z odrobiną CalMag).
Jedynie w hydro i 100% kokosie nawozimy od początku.

Powodzenia 💪🌱
greg
Nasionko

będę prowadził temat tutaj bo pisałem też na priv. Nawozić nie nawoziłem ich w ogóle jedynie ukorzenniacz root complex power zyme na korzenie i super vit zgodnie z tabelą wszystko EC roztworu 0.4 Ph 6.1 lightmix określa EC na poziomie 1 nie dodawałem żadnych nawozów na weg poza ukorzenniaczem super vitem i power zyme które nie zmieniły EC w żaden sposób dopiero po dodaniu 4ml calmag na 5L wody EC wody destylowane z 0 skoczyło na 0.4
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Hmm. Okej, jeśli to nie nawozu to spoko. Ja Hesi nie znam za bardzo.

To może pomiar EC być nieprawidłowy i może jest niższe rzeczywiście - bo interesuje nas tylko wartość przy 10% runoffu - jeżeli wlejesz np 500ml to musisz pobrać pomiar w momencie jak wypłynęło dołem około 50ml - jak jest mniej lub więcej to pomiar może być o kilka razy przekłamany i w sumie nic nie mówi.

Daj znać jak to było z tymi ilościami bo napisałeś 100ml ale nie wiem czy tyle wypłynęło czy wlałeś tyle
greg
Nasionko

Tyle wlałem a wypłynęło pół kieliszka więc to będzie chyba to wysokie stężenie bo mała ilość roztworu! W czwartek kupuje mikoryzę i przesadzam do 2,5L doniczek bo chce trochę poćwiczyć to podlewanie przed docelowa ewidentnie je przelałem i pewnie stad te problemy po przesadzeniu będę podlewal sama woda z calmagiem ec max 0.4 będę wrzucał postępy dziękuję za szybkie odpowiedzi peace&love mistrzu!!! Mam jeszcze pytanie o wyciąg box stoi w miejscu w którym jest cug powietrza w kierunku strychu dogrzewam panelem ir wewnątrz ale wentylator wyciąg psuje mi wszystkie parametry więc go nie włączam wtedy temp i wilgotność pracuje w małych zakresach +- ale trzyma się w optymalnych parametrach potrzebnych dla danego stadium jeśli temp i wilgotność są ok to puki co chyba mogę sobie darować ten wyciąg wewnątrz są dwa konkretne mieszaki które cały czas mieszaja powietrze które zaciąga się i tak z wnętrza domu
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Powinno być okej. Ale na kwitnieniu, po podlaniu nie utrzymasz <50% RH bez wyciągu więc na pewno się przyda.
greg
Nasionko

Taaak to wiem ogólnie pojęcie teoretyczne mam walczę z indoorem już trochę dopiero teraz możliwości pozwoliły mi się wziąć za to na poważne wcześniej był strych temperatury po 39 i różne inne dziwne animozje aż szkoda mówić hehehe ale zawsze "jakiś " kwiat schodził teraz się zawziąłem i paradoks trafiłem na Twoj kanał itp nigdzie do tej pory nie spotkałem się z taką pomocą i merytorycznym podejściem bez wyśmiewania i odsyłania wciąż do tych samych poradników gdzie jak sam mówisz na filmie większość z nich prawi głupoty prawdziwy bohater nie nosi peleryny dzięki ziom i z fartem jak tylko ogarnę przesadzenie wrzucę info piona mistrzu
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Dzięki, cieszę się że się materiały podobają :)

Powodzenia 💪
greg
Nasionko

Siemanko mała aktualizacja
dziś mija równo tydzień od przesadzenia do 2.5L doniczek wcześniej przelewając wypłukałem magnez i stąd te niedobory a później poskręcane liście po przesadzeniu nie podlewałem w ogóle ziemia była dość wilgotna uznałem że to wystarczy podlałem 3 dni później 200ml ph 6.5 EC 0.3 2 dni później doniczki były suche spryskałem delikatnie z wierzchu czystą wodą z rootem i power zyme EC 0.3 ph 6.3 dwa dni później czyli dziś delikatnie spryskane z wierzchu czystą wodą ph 6.2 EC 0.5 oczywiście czysta woda z calmagiem. Aktualnie dziewczyny prezentują się jak na fotkach poniżej uważam że jestem na dobrej drodzę dziś mija 3 tygodnie od wyjścia z ziemi lampa wjechała na 50% lekko ponad 50cm nad szczytami lumatek ATS 300wPRO temperatura +- 27 wilgotność +- 75 badam wagę doniczek ale myślę że kolejne podlewanie dopiero sobota lub niedziela żeby nie przelać trzymam się wersji jak mam podlać dziś to podleje jutro :D prośba o opinie i sugestie pzdr.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Jest spoko wszystko.

Ale jeśli chcesz je trenować to już najwyższy czas- a nawet trochę za późno na pierwszy topping - te 2 wysokie to ja bym upierdzielił w połowie - zaraz po 2-gim piętrze liści
ODPOWIEDZ