Od teraz możecie łatwiej dodawać zdjęcia do postów. Pod okienkiem wiadomości jest link "Dodaj zdjęcie do wiadomości" który to umożliwia.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.
OGÓLNA OCENA STANU ZDROWIA
OGÓLNA OCENA STANU ZDROWIA
Typ: sezon(fotoperiod)
Wiek rośliny od wykiełkowania: 2 TYGODNIE
Faza rozwoju: sadzonka
Medium: substrat plagron lightmix
Pojemność doniczki: 0.5L
Jak często i jak dużo podlewasz: przez pierwszy tydzień tylko pryskana ziemia z wierzchu co 2-3 dni po półtora tygodnia pierwszy runoff
Jak i czym karmisz: woda destylowana z calmag + supervit, root i power zyme hessi EC 0.4 Ph 6.1
Opis problemu: po podlaniu do pierwszego runoffu przebarwienia na najmłodszych liściach EC runoffu 1.8, 1.8, 2.7, 2.8 Ph od 5.7 do 5.9 ilość wody przy runoff 100ml
Wiek rośliny od wykiełkowania: 2 TYGODNIE
Faza rozwoju: sadzonka
Medium: substrat plagron lightmix
Pojemność doniczki: 0.5L
Jak często i jak dużo podlewasz: przez pierwszy tydzień tylko pryskana ziemia z wierzchu co 2-3 dni po półtora tygodnia pierwszy runoff
Jak i czym karmisz: woda destylowana z calmag + supervit, root i power zyme hessi EC 0.4 Ph 6.1
Opis problemu: po podlaniu do pierwszego runoffu przebarwienia na najmłodszych liściach EC runoffu 1.8, 1.8, 2.7, 2.8 Ph od 5.7 do 5.9 ilość wody przy runoff 100ml
- szkolaziola
- Administrator
Re: OGÓLNA OCENA STANU ZDROWIA
Siemanko
Jeśli masz podłoże z nawozami - a takim jest plagron lightmix - to ich wcale nie powinieneś 2-3 tyg nawozić.
EC jakie ty masz to powinno się mieć na koniec kwitnienia w plantach co maja 150cm wzrostu i pół kilo kwiatów na sobie. Strasznie przenawożone są.
No i druga sprawa - do runoffu podlewamy dopiero w dużych, docelowych doniczkach i to już jak się w nich ukorzenią. Sadzonek NIE podlewamy do runoffu bo będą przelane i trzeba by je zbyt rzadko podlewać co powoduje inne problemy.
Ja bym je przesadził do docelowych doniczek i podlewał samą wodą 2 tygodnie (z odrobiną CalMag).
Jedynie w hydro i 100% kokosie nawozimy od początku.
Powodzenia
Jeśli masz podłoże z nawozami - a takim jest plagron lightmix - to ich wcale nie powinieneś 2-3 tyg nawozić.
EC jakie ty masz to powinno się mieć na koniec kwitnienia w plantach co maja 150cm wzrostu i pół kilo kwiatów na sobie. Strasznie przenawożone są.
No i druga sprawa - do runoffu podlewamy dopiero w dużych, docelowych doniczkach i to już jak się w nich ukorzenią. Sadzonek NIE podlewamy do runoffu bo będą przelane i trzeba by je zbyt rzadko podlewać co powoduje inne problemy.
Ja bym je przesadził do docelowych doniczek i podlewał samą wodą 2 tygodnie (z odrobiną CalMag).
Jedynie w hydro i 100% kokosie nawozimy od początku.
Powodzenia
będę prowadził temat tutaj bo pisałem też na priv. Nawozić nie nawoziłem ich w ogóle jedynie ukorzenniacz root complex power zyme na korzenie i super vit zgodnie z tabelą wszystko EC roztworu 0.4 Ph 6.1 lightmix określa EC na poziomie 1 nie dodawałem żadnych nawozów na weg poza ukorzenniaczem super vitem i power zyme które nie zmieniły EC w żaden sposób dopiero po dodaniu 4ml calmag na 5L wody EC wody destylowane z 0 skoczyło na 0.4
- szkolaziola
- Administrator
Hmm. Okej, jeśli to nie nawozu to spoko. Ja Hesi nie znam za bardzo.
To może pomiar EC być nieprawidłowy i może jest niższe rzeczywiście - bo interesuje nas tylko wartość przy 10% runoffu - jeżeli wlejesz np 500ml to musisz pobrać pomiar w momencie jak wypłynęło dołem około 50ml - jak jest mniej lub więcej to pomiar może być o kilka razy przekłamany i w sumie nic nie mówi.
Daj znać jak to było z tymi ilościami bo napisałeś 100ml ale nie wiem czy tyle wypłynęło czy wlałeś tyle
To może pomiar EC być nieprawidłowy i może jest niższe rzeczywiście - bo interesuje nas tylko wartość przy 10% runoffu - jeżeli wlejesz np 500ml to musisz pobrać pomiar w momencie jak wypłynęło dołem około 50ml - jak jest mniej lub więcej to pomiar może być o kilka razy przekłamany i w sumie nic nie mówi.
Daj znać jak to było z tymi ilościami bo napisałeś 100ml ale nie wiem czy tyle wypłynęło czy wlałeś tyle
Tyle wlałem a wypłynęło pół kieliszka więc to będzie chyba to wysokie stężenie bo mała ilość roztworu! W czwartek kupuje mikoryzę i przesadzam do 2,5L doniczek bo chce trochę poćwiczyć to podlewanie przed docelowa ewidentnie je przelałem i pewnie stad te problemy po przesadzeniu będę podlewal sama woda z calmagiem ec max 0.4 będę wrzucał postępy dziękuję za szybkie odpowiedzi peace&love mistrzu!!! Mam jeszcze pytanie o wyciąg box stoi w miejscu w którym jest cug powietrza w kierunku strychu dogrzewam panelem ir wewnątrz ale wentylator wyciąg psuje mi wszystkie parametry więc go nie włączam wtedy temp i wilgotność pracuje w małych zakresach +- ale trzyma się w optymalnych parametrach potrzebnych dla danego stadium jeśli temp i wilgotność są ok to puki co chyba mogę sobie darować ten wyciąg wewnątrz są dwa konkretne mieszaki które cały czas mieszaja powietrze które zaciąga się i tak z wnętrza domu
- szkolaziola
- Administrator
Powinno być okej. Ale na kwitnieniu, po podlaniu nie utrzymasz <50% RH bez wyciągu więc na pewno się przyda.
Taaak to wiem ogólnie pojęcie teoretyczne mam walczę z indoorem już trochę dopiero teraz możliwości pozwoliły mi się wziąć za to na poważne wcześniej był strych temperatury po 39 i różne inne dziwne animozje aż szkoda mówić hehehe ale zawsze "jakiś " kwiat schodził teraz się zawziąłem i paradoks trafiłem na Twoj kanał itp nigdzie do tej pory nie spotkałem się z taką pomocą i merytorycznym podejściem bez wyśmiewania i odsyłania wciąż do tych samych poradników gdzie jak sam mówisz na filmie większość z nich prawi głupoty prawdziwy bohater nie nosi peleryny dzięki ziom i z fartem jak tylko ogarnę przesadzenie wrzucę info piona mistrzu
- szkolaziola
- Administrator
Dzięki, cieszę się że się materiały podobają
Powodzenia
Powodzenia
Siemanko mała aktualizacja
dziś mija równo tydzień od przesadzenia do 2.5L doniczek wcześniej przelewając wypłukałem magnez i stąd te niedobory a później poskręcane liście po przesadzeniu nie podlewałem w ogóle ziemia była dość wilgotna uznałem że to wystarczy podlałem 3 dni później 200ml ph 6.5 EC 0.3 2 dni później doniczki były suche spryskałem delikatnie z wierzchu czystą wodą z rootem i power zyme EC 0.3 ph 6.3 dwa dni później czyli dziś delikatnie spryskane z wierzchu czystą wodą ph 6.2 EC 0.5 oczywiście czysta woda z calmagiem. Aktualnie dziewczyny prezentują się jak na fotkach poniżej uważam że jestem na dobrej drodzę dziś mija 3 tygodnie od wyjścia z ziemi lampa wjechała na 50% lekko ponad 50cm nad szczytami lumatek ATS 300wPRO temperatura +- 27 wilgotność +- 75 badam wagę doniczek ale myślę że kolejne podlewanie dopiero sobota lub niedziela żeby nie przelać trzymam się wersji jak mam podlać dziś to podleje jutro prośba o opinie i sugestie pzdr.
dziś mija równo tydzień od przesadzenia do 2.5L doniczek wcześniej przelewając wypłukałem magnez i stąd te niedobory a później poskręcane liście po przesadzeniu nie podlewałem w ogóle ziemia była dość wilgotna uznałem że to wystarczy podlałem 3 dni później 200ml ph 6.5 EC 0.3 2 dni później doniczki były suche spryskałem delikatnie z wierzchu czystą wodą z rootem i power zyme EC 0.3 ph 6.3 dwa dni później czyli dziś delikatnie spryskane z wierzchu czystą wodą ph 6.2 EC 0.5 oczywiście czysta woda z calmagiem. Aktualnie dziewczyny prezentują się jak na fotkach poniżej uważam że jestem na dobrej drodzę dziś mija 3 tygodnie od wyjścia z ziemi lampa wjechała na 50% lekko ponad 50cm nad szczytami lumatek ATS 300wPRO temperatura +- 27 wilgotność +- 75 badam wagę doniczek ale myślę że kolejne podlewanie dopiero sobota lub niedziela żeby nie przelać trzymam się wersji jak mam podlać dziś to podleje jutro prośba o opinie i sugestie pzdr.
- szkolaziola
- Administrator
Jest spoko wszystko.
Ale jeśli chcesz je trenować to już najwyższy czas- a nawet trochę za późno na pierwszy topping - te 2 wysokie to ja bym upierdzielił w połowie - zaraz po 2-gim piętrze liści
Ale jeśli chcesz je trenować to już najwyższy czas- a nawet trochę za późno na pierwszy topping - te 2 wysokie to ja bym upierdzielił w połowie - zaraz po 2-gim piętrze liści