Cześć wszystkim,
Przede mną zakup ziemi.
Zastanawiam się czy wybrać kokos czy ziemię organiczną.
Używam nawozów Biobizz więc myślałem o ziemi tej firmy ale może lepiej kupić inną, droższą?
Czy ziemia ma znaczący wpływ na plon i jakość kwiatów czy nie?
Od teraz możecie łatwiej dodawać zdjęcia do postów. Pod okienkiem wiadomości jest link "Dodaj zdjęcie do wiadomości" który to umożliwia.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.
Wybór gotowej ziemi
- szkolaziola
- Administrator
Re: Wybór gotowej ziemi
Cześć
Samo włókno kokosowe to praktycznie hydroponika - będziesz to podlewał codziennie, a pod koniec 4 razy dziennie - więc bez systemu podlewającego strasznie upierdliwa robota.
Kup ziemię (substrat glebowy). Od wybranej ziemi zależy przeze wszystkim to jak długo będziesz mógł NIE nawozić i czy spali i spowolni ci sadzonki - czy nie.
Ja wypróbowałem Plagron, BioBizz, Canna i kilka innych - w większości nawet wersje "light mix" mają EC powyżej 2.5 mS/cm więc są za mocne na sadzonki konopi i spowalniają rozwój.
Jedyna którą ja polecam to "Canna Terra Professional" (bez "Plus") - jest idealna.
Dziś na kanale ukazał się właśnie odcinek w tym temacie, zapraszam: https://www.youtube.com/watch?v=zYAJItw4XYw
Samo włókno kokosowe to praktycznie hydroponika - będziesz to podlewał codziennie, a pod koniec 4 razy dziennie - więc bez systemu podlewającego strasznie upierdliwa robota.
Kup ziemię (substrat glebowy). Od wybranej ziemi zależy przeze wszystkim to jak długo będziesz mógł NIE nawozić i czy spali i spowolni ci sadzonki - czy nie.
Ja wypróbowałem Plagron, BioBizz, Canna i kilka innych - w większości nawet wersje "light mix" mają EC powyżej 2.5 mS/cm więc są za mocne na sadzonki konopi i spowalniają rozwój.
Jedyna którą ja polecam to "Canna Terra Professional" (bez "Plus") - jest idealna.
Dziś na kanale ukazał się właśnie odcinek w tym temacie, zapraszam: https://www.youtube.com/watch?v=zYAJItw4XYw
Trochę wyprzedziłem tym pytaniem ostatni odcinek. Czy do kiełkowania nasion ziemia SEEDING & CUTTING SOIL firmy PLAGRON będzie OK?
- szkolaziola
- Administrator
Ma EC 0,5 mS/cm, więc tak, na pewno niczego nie spali - dla nasionka super, ale po 2 tygodniach bym przesadził do ziemi o EC ok. 2.5 mS/cm
Jeśli użyłem do sadzonek ziemi biobizz light mix to po dwóch tygodniach przesadzić je do biobizz all mix czy do końca używać Light mix? Tak się zastanawiam od dwóch dni nad tym a tu akurat podobny temat dzięki z góry za odpowiedź
- szkolaziola
- Administrator
Można i tak i tak - bezpieczniej na "light mixie" zostać jeszcze, ale powinny wytrzymać też "all mixa". Chociaż ja raczej bym po jakimś miesiącu od kiełkowania dał "all mixa" dopiero.
Najważniejsze to że nasionko/sadzonka nie dostało "all mixa" czy "grow mixa" bo te substraty są za mocne na start (większość roślinek da radę ale będą spowolnione i przeazotowane więc problemy już na start się tworzy wtedy)
Najważniejsze to że nasionko/sadzonka nie dostało "all mixa" czy "grow mixa" bo te substraty są za mocne na start (większość roślinek da radę ale będą spowolnione i przeazotowane więc problemy już na start się tworzy wtedy)