Siema,
Stoję przed wyborem wyposażenia na moją pierwszą uprawę infoor i interesuje mnie złożyć zestaw w jak najmniejszym budżecie.
Wszędzie polecają LEDy ale znalazłem też parę dobrych słów na temat lamp CFL, przede wszystkim są dużo tańsze a nie chce wrzucać 1000zł+ w LEDa na start.
Więc pytanie jaką moc CFL wybrać (o ile w ogóle jest sens taką lampę kupować), raczej celuję w growboxa 100x50 tak żeby wrzucić tam dwie roślinki aczkolwiek jeśli nie będzie to duży przeskok w budżecie mógłbym postawić na trochę większy.
A jeśli chodzi jeszcze o wybór growboxa to rozmyślam czy dużą oszczędnością nie było by zrobienie takowego samemu, dlatego kolejne pytanie czy jest sens się bawić w tworzenie boxa samemu czy lepiej kupić gotowy?
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Sowitych plonów! Pozdrawiam!
Od teraz możecie łatwiej dodawać zdjęcia do postów. Pod okienkiem wiadomości jest link "Dodaj zdjęcie do wiadomości" który to umożliwia.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.
Prośba o pomoc w doborze sprzętu.
- szkolaziola
- Administrator
Re: Prośba o pomoc w doborze sprzętu.
Jeżeli zależy ci na małej cenie to są 2 opcje - robić samemu albo kupić używany sprzęt.
Lampa na CFL - ludzie robią ale ja się na tym nie znam i nic nie doradzę - na grupie https://www.facebook.com/groups/1535008483542486
poszukaj w wyszukiwarce "Dawid Piotr Jojo" - on robi na zamówienie i doradza w robieniu samemu oświetlenia growbox z żarówek CFL - poczytaj jego stare posty albo napisz do niego - to ci wyceni lampę albo powie co i jak zrobić.
Growbox - możesz robić samemu - używany to raczej tania rzecz, zwłaszcza taki mały - powinno cię to ze 100-150zł wynieść.
Jak masz w domu materiały to będzie taniej zrobić - a jak musisz wszystko i tak kupić to nie wiem czy nie wyjdzie taniej używany namiot gotowy kupić. Generalnie to jakiś stelaż - z metalu czy drewna, obłożyć można nawet kartonem owiniętym w folię. Od środka biała folia albo biała farba (biały kolor odbija światło lepiej od srebrnego mylaru).
Jedyna ważna rzeczy to musisz mieć namiot szczelny - musisz zrobić go tak że jak zapalisz w pokoju światło i zamkniesz się w growboxie to będziesz miał tak ciemno że nie będziesz widział nawet ściany growboxa 5cm przed nosem ani nic innego.
Growbox musi mieć możliwość zapewniać totalną ciemność.
Lampa na CFL - ludzie robią ale ja się na tym nie znam i nic nie doradzę - na grupie https://www.facebook.com/groups/1535008483542486
poszukaj w wyszukiwarce "Dawid Piotr Jojo" - on robi na zamówienie i doradza w robieniu samemu oświetlenia growbox z żarówek CFL - poczytaj jego stare posty albo napisz do niego - to ci wyceni lampę albo powie co i jak zrobić.
Growbox - możesz robić samemu - używany to raczej tania rzecz, zwłaszcza taki mały - powinno cię to ze 100-150zł wynieść.
Jak masz w domu materiały to będzie taniej zrobić - a jak musisz wszystko i tak kupić to nie wiem czy nie wyjdzie taniej używany namiot gotowy kupić. Generalnie to jakiś stelaż - z metalu czy drewna, obłożyć można nawet kartonem owiniętym w folię. Od środka biała folia albo biała farba (biały kolor odbija światło lepiej od srebrnego mylaru).
Jedyna ważna rzeczy to musisz mieć namiot szczelny - musisz zrobić go tak że jak zapalisz w pokoju światło i zamkniesz się w growboxie to będziesz miał tak ciemno że nie będziesz widział nawet ściany growboxa 5cm przed nosem ani nic innego.
Growbox musi mieć możliwość zapewniać totalną ciemność.
Witam mam takie pytanko czy ta lampa LED https://www.aliexpress.com/item/1005002 ... .html?mp=1 chodzi mi o tą 65w czy da radę na jednego automata.
- szkolaziola
- Administrator
Cośtam urośnie ale nic ciekawego. To ma moc domowej żarówki, to już lepiej zrób sobie sam żyrandoleda i będzie 10x lepsze światło.