Od teraz możecie łatwiej dodawać zdjęcia do postów. Pod okienkiem wiadomości jest link "Dodaj zdjęcie do wiadomości" który to umożliwia.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.

Prośba o pomoc w doborze sprzętu.

Wszystko o uprawie w namiotach, szafach i pomieszczeniach uprawowych
Kali
Kiełek

Prośba o pomoc w doborze sprzętu.

Post autor: Kali »

Siema,

Stoję przed wyborem wyposażenia na moją pierwszą uprawę infoor i interesuje mnie złożyć zestaw w jak najmniejszym budżecie.

Wszędzie polecają LEDy ale znalazłem też parę dobrych słów na temat lamp CFL, przede wszystkim są dużo tańsze a nie chce wrzucać 1000zł+ w LEDa na start.

Więc pytanie jaką moc CFL wybrać (o ile w ogóle jest sens taką lampę kupować), raczej celuję w growboxa 100x50 tak żeby wrzucić tam dwie roślinki aczkolwiek jeśli nie będzie to duży przeskok w budżecie mógłbym postawić na trochę większy.

A jeśli chodzi jeszcze o wybór growboxa to rozmyślam czy dużą oszczędnością nie było by zrobienie takowego samemu, dlatego kolejne pytanie czy jest sens się bawić w tworzenie boxa samemu czy lepiej kupić gotowy?

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Sowitych plonów! Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Re: Prośba o pomoc w doborze sprzętu.

Post autor: szkolaziola »

Jeżeli zależy ci na małej cenie to są 2 opcje - robić samemu albo kupić używany sprzęt.

Lampa na CFL - ludzie robią ale ja się na tym nie znam i nic nie doradzę - na grupie https://www.facebook.com/groups/1535008483542486
poszukaj w wyszukiwarce "Dawid Piotr Jojo" - on robi na zamówienie i doradza w robieniu samemu oświetlenia growbox z żarówek CFL - poczytaj jego stare posty albo napisz do niego - to ci wyceni lampę albo powie co i jak zrobić.

Growbox - możesz robić samemu - używany to raczej tania rzecz, zwłaszcza taki mały - powinno cię to ze 100-150zł wynieść.
Jak masz w domu materiały to będzie taniej zrobić - a jak musisz wszystko i tak kupić to nie wiem czy nie wyjdzie taniej używany namiot gotowy kupić. Generalnie to jakiś stelaż - z metalu czy drewna, obłożyć można nawet kartonem owiniętym w folię. Od środka biała folia albo biała farba (biały kolor odbija światło lepiej od srebrnego mylaru).

Jedyna ważna rzeczy to musisz mieć namiot szczelny - musisz zrobić go tak że jak zapalisz w pokoju światło i zamkniesz się w growboxie to będziesz miał tak ciemno że nie będziesz widział nawet ściany growboxa 5cm przed nosem ani nic innego.
Growbox musi mieć możliwość zapewniać totalną ciemność.
Juni04ek
Nasionko

Post autor: Juni04ek »

Witam mam takie pytanko czy ta lampa LED https://www.aliexpress.com/item/1005002 ... .html?mp=1 chodzi mi o tą 65w czy da radę na jednego automata.
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Post autor: szkolaziola »

Cośtam urośnie ale nic ciekawego. To ma moc domowej żarówki, to już lepiej zrób sobie sam żyrandoleda i będzie 10x lepsze światło.
ODPOWIEDZ