Pierwsza uprawa

Chcesz podzielić się historią swojej roślinki?
Tutaj możesz prowadzić swój dziennik albo podlinkować dziennik z GrowDiaries.com
Siban Nac
Nasionko

Pierwsza uprawa

Post autor: Siban Nac »

Siemano.
Namiot spider farmer 70x70x160 lampa G1500 150W plus lampy na słupkach 4x8W.Trochę żałuję,że nie wziąłem 90x90 no ale już trudno hehe
Wyciąg od spider farmer, kupilem caly zestaw gotowy co było również błedem.
Typ: automat Tropicana cookies i jakies losowe ziarnko z serii RF3 od Fas Buds
Wiek rośliny od wykiełkowania:3 dni 18/6
Faza rozwoju: sadzonka
Medium:canna terra profesionalbez plusa
Pojemność doniczki:11litrów
Jak często i jak dużo podlewasz:podlałem tylko przy posadzeniu,woda destylowana z calmagiem od BAC i mydło potasowe kilka kropel
na 1l wody a roślinki dostały po 200ml.
Jak i czym karmisz:Mam tri part od terra aquatica ale póki co wleci woda z filttra RO plus calmag i mydło potasowe
Opis problemu:lampa włączona jest na 25% mocy dodatkowo przez pierwsze dwa dni miałem również włączone lampy boczne jednak
je wyłaczyłem bo uznalem,że coś jest nie tak z roślinkami bo są chyba trochę za małe i listki wywijają się w dół.To są zdjęcia z końćówki 3 dnia.
Temperatura z lampami bocznymi wynosiła około 25.5 a bez 23-23.5,lampa 55 cm od sadzonek.Nie wiem czy juz zdjąć te palstikowe nakrywki
i właczyc mieszak.Nawilacz chodzi tylko gdy spadnie RH poniżej 65%.Czy z roślinkami cos jest nie tak?To moja pierwsza uprawa i trochę się martwię,że są za małe.Posadziłem je14.02 i i 18 się pojawiły.Nie moczyłem w ich jak w ostatnim filmiku na YT,po prostu wrzuciłem do dziury z mikoryzą i podlałem wodą PH 6.0 EC 0.45 ale to tylko calmag i mydło potasowe Bio.Także wydaje mi się,że zrobiłem chyba wszystko w miarę
dobrze a jednak coś nie poszło...
Czy ktoś mógłby mi pomóc jakoś pokierować co dalej czy może reset zrobic i posadzic nowe?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Re: Pierwsza uprawa

Post autor: szkolaziola »

Siemanko
witaj na forum :clap:

No to tak - kilka rzeczy do poprawy na szybko:

- za niska temperatura - powinieneś mieć ok 28-30 stopni
- za niskie RH - powinno być ok 75-80%
- lampa niżej, daj na 40cm od czubków sadzonek
- te klosze mozesz zdjąć - o ile utrzymasz bez nich wysokie RH i temperaturę opisane w punktach powyżej - ale lepiej by było zdjąć bo one dużo światła zabierają przez to że skrapla się woda na górze

Ogólnie nie jest źle - zrób jak powyżej i będzie git.
Nie podlewaj teraz z tydzień pewnie aż - bo 200ml to w uuuj dużo. 50ml dla kiełka to jest sporo
jeszcze zależy jak to rozlałeś i gdzie poleciało/w której części doniczki się ta woda wchłonęła w ziemię najbardzej
no ale ogólnie to sporo dla kiełka
Siban Nac
Nasionko

Właczyć oświetlenie boczne?Wczesniej mialem i to dawalo okolo 2 stopni różnicy i moja lampa ma max 426 umol/s wiec 40 cm od sadzonek

25% mocy lampy plus boczne 32w,RH 75%,podlałem już niestety po 50 ml wody z calmagiem,1l wody 1ml BAC - PH5.9 EC 0.2.Dzięki za instrukcje :D

Edit:Ustawiłem lampę na 25%mocy 40cm od sadzonek plus boczne to daje mi około 26C nawilżacz ustawiłem na 70%,w środku jest około 72%.Jeeli dam ustawie wyższa wilgotność to temperatura spada,więc kosztem kilku procent RH mam wyższa temp.qle wziąć za mało.Dogrzewam taka farelka bok namiotu co jakiś czas ale wówczas vpd skacze do 1.15,a tak to utrzymuje się poniżej 1.Zastanawiam się czy może 30%mocy lampy nie będzie za dużo na tym etapie ?
Obrazek
Wesoły ogród Aliena
Kiełek

Post autor: Wesoły ogród Aliena »

Siemasz kumpel👊
Dobrze ci chłopak doradził i skoro masz 23 stopnie powietrza to jeszcze mniej gleby co też jest ważne 😉 Jeżeli nie odizolowałeś donic od podłogi to polecam to zrobić choć by 1 centymetrowym styropianem chociaż ja używałem 5cm ale dla tego że się tak nie kruszy. Ewentualnie możesz kupić maty grzewcze ale one nie rozwiążą problemu temperatury powietrza. Możesz też włączyć te panele boczne tylko ja bym je zasłonił bo może być za dużo światła dla sadzonek i możesz wywołać stres świetlny ale skoro ocieplają powietrze to tak zrób. Dlatego że przy tak niskiej temperaturze roślinka nie może odpowiednio przeprowadzić fotosyntezy i metabolizm też zwalnia. Zadbaj o odpowiednią tak jak napisał Emil
Siban Nac
Nasionko

Siemanko.No już poprawiłem,jest okoł 27C ,dogrzewam farelka hehe
A z tymi bocznymi lampami to może faktycznie zakryje,dzieki.
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Te boczne bez sensu.
Tylko prąd marnujesz.
A i sadzonki nie potrzebują. w sumie wcale rosliny tego nie potrzebują - ale sadzonki szczególnie.
Nie włączaj.

Maty grzewcze pod doniczki - odradzam.
Styropian/karton/drewno - spoko - coś co odizoluje od betonu/zimnej podlogi
ale korzenie nie lubią ciepła i pogrzewanie ich jest szkodliwe.
Matą grzewczą można grzać namiot, ale nie doniczki od spodu
Siban Nac
Nasionko

Wyłączyłem boczne.40 cm od sadzonek 30%mocy,trochę urosły ale na końcówkach liści pojawiają się przebarwienia.Zastanawiam się czy to nie od światła ?
Zamowilem już grzejnik do namiotu,póki co to dogrzewam z zewnątrz,temperatura 25-26C.RH 70-75%VPD 0.6-1.0.Zauwazylem bardzo powolny wzrost od dwóch dni,nie wiem czy to przez niska temperaturę czy może coś innego,dziś roślinki są na końcówce 4 dnia.Gdy się obudzą dziś o 18 zacznie się dla nich 5 dzień a wyglądają jednak słabo.
Przepraszam za słaba jakość zdjęć,następne będą lepsze.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Luźno, jak na nienamaczanie itd to jest norma.

Jeszcze miały izmno itd to wiadomo że nie będą idealnie szły
Siban Nac
Nasionko

Jak sytuacja w nocy powinna wyglądać w kontekście temp, i RH?

Starać się utrzymywać podobne RH co w dzień?Dogrzewam im również gdy mają ciemno aby nie spadło poniżej 23C i RH 65-70%.
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

ODPOWIEDZ