Proszę o Porady :D

Wszystko o uprawie w namiotach, szafach i pomieszczeniach uprawowych
fighter212
Nasionko

Proszę o Porady :D

Post autor: fighter212 »

Typ: Gorilla Cookies AUTO (42 FasBuds) automat
Wiek rośliny od wykiełkowania: 30 dni
Czas od przełączenia na 12/12 (jeśli dotyczy): nie wiem kiedy to zrobić
Faza rozwoju: wegetacja
Medium: mieszanka ziemi doniczkowej random z sklepu ogrodniczego o ph 6,0
Pojemność doniczki: 5 gal
Jak często i jak dużo podlewasz: ok co dwa-trzy dni obecnie jakieś 2,5-3l
Jak i czym karmisz: karmie co drugie podlewanie Terra Aquatica+ calmag t.a.
Opis problemu:
Używam namiotu i zastawu od MarsHydro 140x60x60. Generalnie trudno mi było ustabilizować temperaturę i wilgotność ale udaje mi się utrzymywać 25-30 stopni C i wilgotność na poziomie 75%+, moc lapmy nie jest regulowana wiec daje 100% cały czas model ts-600 100w +-5%
To moja pierwsza uprawa i nie spodziewałem się tylu zajęć i uwagi przy tym :D widziałem wszystkie filmiki Szkoły Zioła, ale trafiłem na to dopiero po rozpoczęciu, wcześniej sugerowałem się randomowymi informacjami i własną nauką na bieżąco.
Jednak teraz już zaczynają się trudniejsze sprawy. Podejrzewam że przelałem i w końcu mam faktyczny runout który mogę pomierzyć. Okazuje się że pomiar jest poza skalą. Podlewałem w piątek 1,7l+ t.a. preflowering+ calmag t.a, ph 6.2, następnie ziemia obeschła więc w sobotę dolałem samej wody 2l ph6.3, następnie Poniedziałek 2.8l+t.a. preflowering+ calmag, ph6.5 i ostatnio dziś 3l samej wody ph 6.5.
Zauważyłem też że liści zaczynają się psuć, czy to efekt przelania? Do tej pory ładnie rosło. Miałem mały przestój w rośnięciu bo przez wyjazdy nie była podlewana przez kilka dni.
Proszę o porady, opinie, ciekawostki :D kiedy zacznie kiełkować i przejdzie na flowering, kiedy zmienić światło na 12/12?

Wgraj wyraźne i ostre zdjęcia lub wideo pokazujące problem.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Re: Proszę o Porady :D

Post autor: szkolaziola »

To jest sam nawóz praktycznie.

Ona dostaje 2x za dużo wody
i 10x za dużo nawozów

Tych nawozów nie powinna dostać jeszcze ANI RAZU jak jest w tym wieku - a nie co drugie podlewanie.

Teraz to ona do końca życia już nie potrzebuje nawozu - i nie ma gwarancji że przeżyje w ogóle niestety. Te poziomy co ma są toksyczne.
Podlewaj samą wodą, rób pomiary (W CZYSTEJ PODSTAWCE i przy dokładnie 10% runoffu - inne nie są poprawnie wykonane) i obserwuj
Awatar użytkownika
Mostwanted
Kiełek

Post autor: Mostwanted »

Automatom światła w ogóle nie przestawia na 12/12. Najlepiej trzymać cały czas 18/6.
Królestwo zieleni to moje miejsce na ziemi
Mostwanted 🤟
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

A tak, zapomniałem o świetne dopisać :)

Tak jak Mostwanted pisze - automaty zostają na 18/6 i same zaczną kwitnąć. Pewnie już zaczęły tylko jeszcze nie widzisz :)
fighter212
Nasionko

Hmmm dobra, dzięki za porady, teraz widzę faktycznie jeszcze spód doniczki mokry to przesuszę je przez kilka dni zobaczymy co wyjdzie z tego, podejrzewam że zaczyna kwitnąć bo inaczej szczyty trochę wyglądają, też tak trochę ścigam się z czasem, bo chce zdążyć przed świętami, gdzie wyjeżdżam na dwa tygodnie i wtedy chciałem już suszyć a producent opisywał 65-75dni więc teoretycznie powinienem zdążyć :D
Obrazek

Obrazek
fighter212
Nasionko

Witam,
mały update,
mimo intensywnego nawożenia od początku, uważam że ładnie mi wyrosły i ładnie kwitną, jak na pierwszy raz.
Teraz dostają ok 3l wody co 4-5dni i bardziej zwracam uwagę na wilgotność spodu doniczki i wagi doniczki. Wczoraj dostały tylko jedną porcję TA+ calmag na kwitnienie bo zauważyłem że jakby przysnęły na czas samej wody.
Tyle że tak wyrosły że namiot się robi za mały, już wywaliłem wentylator cały na zewnątrz, a sama lampa już pod sufitem. Zauważyłem też że poniżej linii liści zaczęła woda się na ścianach namiotu zostawać. Postaram się podnieść lampę jeszcze o parę centymetrów ale to już będzie maks. Wiatrak mieszający jest u góry żeby nie spalić kwiatów od lampy, ale ze względu na wilgotność na dole zastanawiam się nad przełożeniem go. Jakieś sugestie? Propozycje?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Fajnie idą.

A co do wentylacji to nie ma prawa być wody na liściach. To GWARANCJA spleśniałych kwiatów.

Musisz mieć 3 wentylatory mieszające
1. na górze korony liściowej tam gdzie kwiaty
2. poniżej korony przy łodygach - dmuchający w górę w koronę
3. na poziomie doniczek, dmuchający wokół doniczek i powierzchni podłoża

no i oczywiście utrzymywać całą dobę RH poniżej 55% a najlepiej poniżej 50%
ODPOWIEDZ