Typ: automat
Wiek rośliny od wykiełkowania: 14 dni
Faza rozwoju: sadzonka
Medium: substrat
Pojemność doniczki: 13 litrów
Jak często i jak dużo podlewasz: do tej pory 2 razy
Jak i czym karmisz: na razie nic
Opis problemu:
Witam,
Jest to moja pierwsza uprawa, roslinki maja po 14 dni i dziś pierwszy raz pojawiły się delikatne przebarwienia na liściach.
Nie dodawalem jeszcze, żadnych nawozow, ziemia to Terra Professional.
Wczoraj podlalem je 225ml wody. Poprzednie podlewanie było 5 dni temu - 125ml. 2cm od gory ziemia byla sucha, a przy tych ilosciach wody po wadze doniczki nie stwierdze czy mokro czy sucho;/
Popełniłem kilka błędów przez pierwsze kilka dni, lampa była za nisko o około 20cm nad roślinami (byla 40cm powinna byc 60cm). Raz zrobiłem im saunę parową na godzinę lub dwie gdy wyłączyła się wentylacja przy uruchomionym nawilżaczu:)
Mam wode twarda, EC okolo 700-730, PH po zmniejszeniu chemia 6,5. Do podlewania wode trzymam w osobnym baniaku 5l
Przygotowałem już kolejna porcje wody w 10 litrowym wiadrze gdzie dodałem nawóz Plagron terra grow w ilości 30ml. EC wyszło 1500. Producent zaleca 50ml.
Wygląda mi to na niedobór magnezu lub fosforu ale czy na pewno ?
Mam cały zestaw nawozów od Plagrona, ale obawiam się dawkowania.
Czy może jednak panikuję ?
Od teraz możecie łatwiej dodawać zdjęcia do postów. Pod okienkiem wiadomości jest link "Dodaj zdjęcie do wiadomości" który to umożliwia.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.
Przebarwienia na lisciach
- szkolaziola
- Administrator
Re: Przebarwienia na lisciach
To niedobór magnezu. Podaj dawkę CalMag do każdego podlewania.
NIE DAWAJ NAWOZÓW JESZCZE BO JE ZABIJESZ!!!
A JUŻ NA PEWNO NIE EC 1500 - TYLE SIĘ DAJE JAK ROŚLINA MA METR WZROSTU I 1.5 MIESIĄCA ŻYCIA.
JAK PODASZ TAKĄ DAWKĘ TO PO 24H ZNAJDZIESZ MARTWĄ ROŚLINKĘ LEŻĄCĄ NA ZIEMI.
Wylej to do kibla, nie możesz tego użyć a za miesiąc się nie będzie nadawało i tak bo nie mogą rozmieszane nawozy więcej niż kilka godzin stać.
No i masz tragiczną wodę.
Albo kup filtr odwróconej osmozy - albo musisz kupować baniaki z wodą demineralizowaną/destylowaną, buforować ją CalMagiem i tym podlewać.
Z taką wodą jak masz bez filtra nie osiągniesz sukcesu w uprawie. A i do picia jej nie zalecam...
NIE DAWAJ NAWOZÓW JESZCZE BO JE ZABIJESZ!!!
A JUŻ NA PEWNO NIE EC 1500 - TYLE SIĘ DAJE JAK ROŚLINA MA METR WZROSTU I 1.5 MIESIĄCA ŻYCIA.
JAK PODASZ TAKĄ DAWKĘ TO PO 24H ZNAJDZIESZ MARTWĄ ROŚLINKĘ LEŻĄCĄ NA ZIEMI.
Wylej to do kibla, nie możesz tego użyć a za miesiąc się nie będzie nadawało i tak bo nie mogą rozmieszane nawozy więcej niż kilka godzin stać.
No i masz tragiczną wodę.
Albo kup filtr odwróconej osmozy - albo musisz kupować baniaki z wodą demineralizowaną/destylowaną, buforować ją CalMagiem i tym podlewać.
Z taką wodą jak masz bez filtra nie osiągniesz sukcesu w uprawie. A i do picia jej nie zalecam...
Wielkie dziękuję bardzo za przestrogę.
Ogarniam temat calmag i wody…
Jeszcze dopytam tylko, jak go dawkować i co teraz z tymi roślinami… przez tydzień podlać ich nie mogę .
Ogarniam temat calmag i wody…
Jeszcze dopytam tylko, jak go dawkować i co teraz z tymi roślinami… przez tydzień podlać ich nie mogę .
- szkolaziola
- Administrator
Nie no, póki nie ogarniesz to używaj wody jaką masz, trudno. W szerokim garnku/wiadrze/pojemniku niech stoi 24h przed użyciem i jako tako się nada na krótką metę.
Ale trzeba poprawić jak najszybciej.
No a CalMag by się przydał od ręki jak najszybciej. Jak masz zestaw Plagrona to chyba powinno coś tam być. Napisz co konkretnie masz albo fotki wrzuć. Dawkowanie to zależy jaki masz/kupisz. Zwykle jest napisana dawka na butelce z tyłu.
Ale trzeba poprawić jak najszybciej.
No a CalMag by się przydał od ręki jak najszybciej. Jak masz zestaw Plagrona to chyba powinno coś tam być. Napisz co konkretnie masz albo fotki wrzuć. Dawkowanie to zależy jaki masz/kupisz. Zwykle jest napisana dawka na butelce z tyłu.
Jesli chodzi o nawozy to mam ten zestaw: https://plagron.com/en/hobby/products/t ... -100-terra
CalMag zamowilem zaraz po Twojej odpowiedzi, powinno byc na wtorek. Tego samego producenta: https://plagron.com/en/hobby/products/calmag-pro
Mam tez zmiękczacz wody (tabletki z soli) wyczytałem teraz, że to też może być powód braku magnezu na tak wczesnym etapie. Niestety brak konkretnych informacji.
Kurde, a miało się tylko podlewać tak to na Twoich filmach wyglądało
W ogóle super kanał na youtube, lecę teraz na bieżąco z automatami cześć 2.
Pozdrawiam
CalMag zamowilem zaraz po Twojej odpowiedzi, powinno byc na wtorek. Tego samego producenta: https://plagron.com/en/hobby/products/calmag-pro
Mam tez zmiękczacz wody (tabletki z soli) wyczytałem teraz, że to też może być powód braku magnezu na tak wczesnym etapie. Niestety brak konkretnych informacji.
Kurde, a miało się tylko podlewać tak to na Twoich filmach wyglądało
W ogóle super kanał na youtube, lecę teraz na bieżąco z automatami cześć 2.
Pozdrawiam
- szkolaziola
- Administrator
Nie wolno używać zmiękczacza. Najgorsze co można dać.
Sól to trucizna dla roślin.
Sól to trucizna dla roślin.