Hej,
jestem zupełnym świeżakiem i mam pytanie o zestaw z którym mógłbym zacząć indoora
Szukam najmniejszego zestawu dla 1/2 roślin, niestety możliwości lokalowe są mocno ograniczone.
Co zestaw powinien zawierać i jakie firmy polecacie by za kilka miesięcy nie musieć kupować nowych rzeczy…
oczywiście wstępne rozeznanie zrobiłem i wiem ze z grubsza trzeba:
1. Namiot
2. lampa
3. wiatrak do mieszania powietrzem
4. Wyciąg z filtrem węglowym
Narazie pomijam rzeczy do samej uprawy jak doniczki, ziemia, pestki itp
Rozcurvix
Od teraz możecie łatwiej dodawać zdjęcia do postów. Pod okienkiem wiadomości jest link "Dodaj zdjęcie do wiadomości" który to umożliwia.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.
Zestaw startowy
- szkolaziola
- Administrator
Re: Zestaw startowy
Cześć Witaj na forum!
Na 1-2 roślinki w ciasnym miejscu to nie ma w sumie ani co kombinować ani wielkiego wyboru.
Namiot polecam o podstawie 60x60cm na przykład od Mars Hydro albo Secret Jardin.
Do tego lampa "Mars Hydro TS 1000" albo "Grow The Jungle THE JACKSON LITE" styknie.
Wyciąg o przepustowości ok 80-100 metrów sześciennych na godzinę + pasujący wielkością, krótki filtr węglowy dowolnej marki.
Wiatrak kup w markecie z elektroniką i kreatywnie przymocuj - wszystkie dedykowane z klipsami to gówno.
Jak chcesz super prosto tu np tu masz gotowy zestaw:
https://marshydro.eu/products/ts-1000-full-kits/
ale może być taniej kupić osobno wszystko...
Na 1-2 roślinki w ciasnym miejscu to nie ma w sumie ani co kombinować ani wielkiego wyboru.
Namiot polecam o podstawie 60x60cm na przykład od Mars Hydro albo Secret Jardin.
Do tego lampa "Mars Hydro TS 1000" albo "Grow The Jungle THE JACKSON LITE" styknie.
Wyciąg o przepustowości ok 80-100 metrów sześciennych na godzinę + pasujący wielkością, krótki filtr węglowy dowolnej marki.
Wiatrak kup w markecie z elektroniką i kreatywnie przymocuj - wszystkie dedykowane z klipsami to gówno.
Jak chcesz super prosto tu np tu masz gotowy zestaw:
https://marshydro.eu/products/ts-1000-full-kits/
ale może być taniej kupić osobno wszystko...
Dzięki za podpowiedz, jutro startuje po zakupy, potem już tylko następne kroku które będę u Ciebie podglądał. Na początek jakieś automaty wezmę pewnie
Automaty są trudne na początek , polecam pobawić się sezonami , mnowstwo ludzi zaczyna od automatów , efekty są marne i rezygnują z tej zabawy
Ja osobiście nie mam nic przeciwko automatom na początek. Wszystko zależy czego oczekujesz. Widziałem projekty w boksie 40x50x60 cm z dwoma roślinami i zbiory były od 20-30g z rośliny na sucho a nawet przekroczyły 50g z rośliny. Jeżeli nie zależy Ci na ilości a bardziej na różnorodności terpenów w miarę często to automaty są ok. Ale musisz niestety przed projektem sporo poczytać i pooglądać realizacje innych pasjonatów i się do tego przygotować przed startem a nie wykiełkować pestkę i zastanawiać się co dalej. Jak popełnisz błędy przy automatach to możesz nie zdążyć naprawić tego błędu. Z odmianą sezonową jest inaczej bo czas kwitnięcia stymulujesz czasem naświetlania. Automat Ci po prostu zakwitnie w swoim czasie. Jak nawalisz to będziesz miał mikro zbiory albo wcale.
- szkolaziola
- Administrator
Automaty nie lubią też przesadzania - a więc sadzi się w dużej donicy od razu - i bardzo ciężko nie przelać - a dalej to już same problemy do końca.
Nie lubią też agresywnego nawożenia a początkujący growerzy często mają "lekką rękę" w laniu/sypaniu nawozów. Więc ja jednak polecam zaczynać od sezonów - ale zrobisz jak chcesz oczywiście
Ja zacząłem od auto i żałuję - ale się przynajmniej nauczyłem od raku jaka jest różnica i że wolę sezony
Nie lubią też agresywnego nawożenia a początkujący growerzy często mają "lekką rękę" w laniu/sypaniu nawozów. Więc ja jednak polecam zaczynać od sezonów - ale zrobisz jak chcesz oczywiście
Ja zacząłem od auto i żałuję - ale się przynajmniej nauczyłem od raku jaka jest różnica i że wolę sezony
O tym właśnie mówię. Trzeba mieć już jakiś poziom wiedzy, żeby być świadomym błędów które zazwyczaj i tak popełniamy szczególnie kiedy dopada nas stres i chcielibyśmy plon schować już do słoika. Ale jednak krótszy czas od pestki do plonu oraz dokładanie nowej rośliny po 3-4 tygodniach do namiotu sprawia, że można mieć całkiem fajną płynność zbioru, nie do przejedzenia nawet przy małych zbiorach.