Mały pamiętnik.

Chcesz podzielić się historią swojej roślinki?
Tutaj możesz prowadzić swój dziennik albo podlinkować dziennik z GrowDiaries.com
losteh
Sadzonka

Re: Mały pamiętnik.

Post autor: losteh »

Zdjęcia losowe, ale widać co im dolega, jutro zrobię i wstawię lepsze :pray:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Post autor: szkolaziola »

ładnie wyglądają całkiem

chyba magnezu i potasu chcą tak na oko, więc jak podałeś wszystko właśnie to gites, powinno być ok :D
losteh
Sadzonka

Przesyłam więcej zdjęć.

Obrazek

Obrazek

Weddingcake od Memphisto

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Starszy Ethos

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Applerol od Memphisto

Obrazek

Obrazek

Strawberry Banana

Obrazek

i młodszy Ethos

Obrazek
Awatar użytkownika
Mostwanted
Kiełek

Post autor: Mostwanted »

Ładnie się zapowiadają. Jakiej pojemności są te doniczki?
Królestwo zieleni to moje miejsce na ziemi
Mostwanted 🤟
losteh
Sadzonka

Hejka, chwilę mnie nie było. Wakacje, wyjazdy i inne takie.
W namiocie mamy dzień 54

Rośliny kwitną.

Temperatura w namiocie to około 29 stopni i 40% wilgotności. Niestety nic nie zrobię z temperaturą, lampa już na 300W i nie mam jak. Wyciąg robi co może.

Średnio są podlewane co trzeci dzień. Wczoraj powinny być podlane, ale nie miałem jak, więc kiedy dzisiaj otworzyłem namiot Starszy Ethos wyglądał jak martwy.

Cały czas wydawały mi się głodne. Przez ostatnie 3 podlania za każdym razem były karmione EC w okolicach 1,8-1,9, a ostatnim razem nawet 2,6, gdzie 0,5 to około sam CalMag. Podlewane mieszanką o pH około 6,3-6,6.

Dzisiaj zostały podlane samą wodą o EC 0,320 i pH 6,4. I niestety wyniki runoffu są niezadowalające EC 1970-2070, a pH 5,8-6,0. Nie mogę coś podnieść tego pH, ale nieważne. Będziemy próbować w następnych podlaniach.
Poza podlewaniem okresowo lekki lollipopping, to tyle co działam z roślinami.

Tak poza problemami z temperaturą, kilkoma fuckupami (o których nie będę wspominał, bo aż wstyd) lecimy do przodu. Pomimo wszystko kwiaty się formują, powoli puchną podoba mi się to co widzę, gdy otwieram namiot.

Zastanawiam się ile mniej więcej im zostało, czy dużo ponad dwa tygodnie czy coś w okolicach? Czy z następnym podlaniem podać im jeszcze nawóz?
Czy muszę już zamawiać mikroskop, czy jeszcze mogę zaczekać.

Na dole kilka zdjęć, zdjęcia z 28.02, jutro wrzucę aktualne.

Obrazek
Całość
Obrazek
To raczej Weddingcake
Obrazek
starszy Ethos
Obrazek
również Starszy Ethos
Obrazek
Applerol Spritz
Obrazek
również Applerol
Obrazek
i Strawberry Banana, podoba mi się jak urosła po tylu turbulecjach
Obrazek
tu lekko popalony i zmęczony młodszy Ethos, aktualnie w dniu 50
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

One raczej są wszystkie lekko przekarmione przy takich dawkach i stąd te efekty na liściach.
To są bardzo małe roślinki i ja w życiu bym im nie podał więcej niż 1.5 na raz i to max co trzecie podlewanie, może nawet co czwarte. No i to automaty a one nie lubią nawożenia i mało sie im daje.
Niskie pH też na to wskazuje - jak rośliny nie jedzą tego co się im podaje to spada pH i nie chce się podnieść właśnie.

Przesuszanie roślin na kwitnieniu jest niedopuszczalne. To ogromny problem i strasznie szkodzi roślinom i zmniejsza plon.
Na wegu czasem można. Na kwitnieniu nigdy.

No ale tragedii nie ma choć bardzo luźne są póki co. Nie wiem czy się zagęszczą. Ja bym powiedział na oko że one kwitną z 3 tygodnie dopiero i potrzebują jeszcze z 5-6 tygodni żeby cokolwiek sensownego zrobić.
losteh
Sadzonka

Zgodzę się w sumie ze wszystkim.

Jednak wszystko będę tłumaczył tym, że to pierwsza uprawa. :think:

Są przekarmione. Z tego, co porównywałem sobie liście, wynika, że to objawy niedoborów, ale pewnie spowodowane przekarmieniem i blokadą składników. Jeszcze zapytam – czy Cal-Mag podajemy również w okresie kwitnienia? Wiem, że na filmach mówiłeś o preparacie z magnezem i siarką.

Fakt, są małe, ale jestem zadowolony z tego, jak to wygląda, powiem nawet pozytywnie zaskoczony. :pray:

Okiem bardziej doświadczonego kolegi, to ile gram z rośliny widzisz za te kilka tygodni? XD

Z przesuszeniem trochę wyolbrzymiłem tylko jednej roślinie opadły liście. Zdaję sobie sprawę z konsekwencji, ale to była siła wyższa i nie zależało to ode mnie. :(

Ale co do tych 5–6 tygodni, to szczerze nie wiem. Chciałbym zobaczyć, jak będą wyglądały za dwa tygodnie. To będzie 65–70. dzień, 9–10. tydzień. 8 tydzień kwitnienia. Nic nie poradzę muszę zamawiać mikroskop. :pray:
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Wiadomo jak pierwsza to nie będzie idealnie :)
Nie musisz się tłumaczyć - ja tylko opisuję co widzę żebyś mógł się na tym uczyć.

Cajlepiej podawać MgS na kwitnieniu zamiast CalMagu właśnie bo wapń już nie potrzebny.
Ale Magnez tak i to bardzo. Od biedy można CalMagiem z dużą ilością Magnezu ale trzeba wtedy uważać żeby nie było nadmiaru wapnia.

no zobaczymy co będzie za 2 tyg ;) powodzenia
losteh
Sadzonka

Hejka :hand:

Witamy w dniu 77/73.
Trochę się podziało.

Dobra rada od początkującego dla początkujących to nie przesadzajcie z nawozami XD.

Od prawie dwóch tygodni są podlewane samą wodą o pH 6,4-6,7. Zmieniłem też harmonogram podlewania z 2,2 l co 3-4 dni do 1,5 l co 2 dni.

Z młodszego ethosa nie wiem czy coś będzie, ale dociągnę do końca pod naukę.

Na Strawberry mamy piękny przykład foxtailingu. Wydaje mi się, że to przez temperaturę w namiocie która utrzymywała się w okolicy 27-28°C

Mam wrażenie że na reszcie innych roślin również zaczął się pojawiać, dlatego stopniowo zmniejszyłem moc lampy do około 75%. Temperatura spadła do 25-26°C.

Że starszego Ethosa zniknęło kilka gałązek na testy laboratoryjne 😬, ale chyba najbardziej jestem zadowolony z Weddingcake. I tak jak w poprzednim poście daję im jeszcze około 2 tygodni 🤔

Pozdrawiam, na dole kilka zdjęć.

Spalony Młodszy Ethos

Obrazek

Strawberry Banana z pięknym przykładem foxtailingu

Obrazek

Obrazek

Applerol Spritz

Obrazek

Obrazek

Weddingcake

Obrazek

Obrazek