Siema grupa dzisiaj pierwszy dzień kwitnienia i dodany scrog
Ogólnie mam problem z 2 roślinkami mniejsze są i wolniej rosną mogę zrobić tak że 3 są trenowane pod siatką a 2 luzem aby troszkę urosły i wyrównały się z innymi? Czy to będzie jakiś problem jak tak zrobię? Dodam zdjęcia no i ciekawy opini czy coś z tego będzie i czy jest ok ?
Tak, możesz. Nie muszą być wszystkie tak samo trenowane
Choć zwykle się robi odwrotnie - te wyższe się toppinguje o węzeł niżej niż te niskie dzięki czemu te niskie mają dodatkowy czas na nadgonienie - a wyższe stają się sporo niższe po tym zabiegu
No i widzę tam objawy zarówno przelania - za często są podlewane + ostry niedobór magnezu.
Być moze pH rozjechane i przez to niedobór - ale nie mam pewności
Ogólnie tak zrobiłem przy 3 toppingu wyrównałem je praktycznie na równo .na tych mniejszych urwałem same końcówki a na tych większych skróciłem z 2 piętra ale i tak z biegiem czasu zostały w tyle . Podlewam co 4 dni tak minimum i raz woda z calmag a raz z nawozami na przemian możliwe że ten calmag słaby z biobiza zwiększa dawkę! PH jest około 6.1 a Ec między 1-1,5
Siema właśnie wjechał początek 4 tygodnia kwietnia mają EC około 1.8 możliwe że mniejsze może być aktualnie bo podlałem wodą z magnezem i siarką tylko a PH 6.2 ! Wydaje mi się że są trochę niskie ale miały trudne dzieciństwo ogólnie wyrwałem trochę liści na górze bo było za gęsto . Więc do góry raczej już nie urosną mam nadzieję że chociaż spuchną fajnie fachowym okiem jest dobrze czy nie zbyt?
Ogólnie jest okej, bardzo ładna, równa korona, ale one wszystkie mają postępujące niedobory NPK. Za 2 tyg nie będzie żywych roślin jak to będzie postępowało.
Oczywiście czy to niedobór przez zbyt małą nawozu czy przez blokadę wchłaniania (czyli wręcz odwrotnie) - tego nie mogę ze zdjęcia wiedzieć.
Siema robiłem dzisiaj podlanie po 4 dniach nawozami ph 6.2 , EC około 2,0! I jest tak że miałem stary PH METER on pokazywał ph około 6.2 z runoffu ! dzisiaj użyłem nowy skalibrowany i pokazało ph 5,6-5,7 z runoffu a EC około 3,3 dlatego że duża dawka nawozów poszła więc chyba wina była PH ?
No ale jest teraz 5,6 aktualnie po podlaniu dzisiaj 6,2 wiec mogło być jeszcze niższe przed podlaniem bo uśredniło do 5,7 więc kolejne podlanie dam z ph 7,0 aby uśredniło do 6,2 jakoś! a ta jedna roślina była od początku z tymi liśćmi dziwnymi.
Załączniki
Ostatnio zmieniony 07.11.2024 21:45 przez Rolnik1, łącznie zmieniany 1 raz.