Od teraz możecie łatwiej dodawać zdjęcia do postów. Pod okienkiem wiadomości jest link "Dodaj zdjęcie do wiadomości" który to umożliwia.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.

POMOCY

Wszystko o uprawie w namiotach, szafach i pomieszczeniach uprawowych
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Re: POMOCY

Post autor: szkolaziola »

Pewnie problem będzie z zasoleniem gleby w takim razie - widząc EC twojej kranówki.
Teraz trzeba podlać do 10% runoffu i sprawdzić EC tego co wypłynie do czystej podstawki. Pewnie będzie wynik kilka tysięcy jednostek.
Lupek
Kiełek

Post autor: Lupek »

No niestety w regionie w którym mieszkam mamy taką kranówkę, widziałem w necie że niektórzy kombinują i mieszają z wodą destylowaną lub używają wody z klimatyzacji ale nie wiem czy to dobry pomysł, nie próbowałem patrzyłem na filtry z odwróconą osmoza kolejny wydatek :( mniej więcej 100€ ale chyba kupie, jutro rano sprawdzę pH i ec runoffu i zobaczymy co dalej robić, dzięki za radę i pomoc 👍😄
Lupek
Kiełek

Hej, właśnie zrobiłem pomiary podlałem samą wodą pH 5,8 ec 09 wyszło pH runoffu 5,7 6,0 ec 28 czyli 2800 roślinki o 3 dni sporo podrosły i pokazały się małe topki kolor bez zmian
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Hmmm. Ciężka sprawa...
2800 to wysoko - a z drugiej strony wyglądają jakby żółkły całe - ale może to tylko na zdjęciu?
Tutaj muszę się zdać na ciebie i opis tekstowy - bo zarówno lampa jak i aparat/kamera zmienia kolor który ja widzę ostatecznie.
One są zielone czy żółte? Bo na jednym zdjęciu widzę zielone a na dwóch żółte...

Pokaż zdjęcia najniższych liści - z samego dołu. Kilka rożnych. A jak są jakieś odpadające / brzydkie to tym bardziej chcę je zobaczyć.
Lupek
Kiełek

Z początku zauważyłem lekko jaśniejsze końcówki na niektórych listkach potem nowe liście szczytowe zaczęły zmieniać kolor na jaśniejszy na dole wszystko było ok aż do teraz widzę że na dole też zaczyna pomału zmieniać kolor, przed ostatnie 2 tygodnie podlałem 2x sama woda raz z nawozem Grow Explosión około 1,5ml na litr i teraz po kontakcie z tobą 2x sama woda,
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Okej, no to są niedobory N i K

Podaj pełną dawkę nawozu zgodnie z tabelką twoich nawozów - z kolumny na kwitnienie.
I tak co drugie podlewanie pewnie.

Trochę strach nawozić przy 2800 EC no ale one definitywnie chcą jeść...
Lupek
Kiełek

Dobrze w sobotę dostaną pierwszą dawkę na kwitnienie, kupiłem azot dodać trochę do nawozu czy lepiej nie kombinować
Lupek
Kiełek

Mam problem z wysłaniem zdjęć, dostaje takie info.
WARNING!
SUSPECTED PHISHING
THIS WEBSITE HAS BEEN REPORTED FOR POTENCIAL PHISHING
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Ja nie każę ci podać BUTELKI na kwitnienie tylko "pełną dawkę nawozu zgodnie z tabelką twoich nawozów - z kolumny na kwitnienie." - prawdopodobnie trzeba podać X ml z butelki na wega i Y ml z butelki na kwitnienie.
Zawsze muszą i N i P i K dostawać na raz - tylko proporcja się zmienia zależnie od tygodnia - ale to musisz z tabelki od producenta nawozu wyczytać.
Nie znam twoich nawozów, nawet o tej firmie nigdy nie słyszałem... musi być rozpiska na opakowaniu albo stronie producenta

Ktoś zgłosił tą usługę od wgrywania zdjęć. Za jakiś czas odblokują a póki co Kliknij "Ignore & Proceed" i tyle
Lupek
Kiełek

Tak rozumiem że nie chodzi o całą butelkę, te nawozy są Hiszpańskiego producenta (Kaya Solution) mają coś wspólnego z Canna przynajmniej tak mówił gościu z grow shop u którego kupiłem nawozy, na tabeli producenta jest na Wega 2/4 ml x 1 litr i na kwitnięcie tak samo 2/4 ml x 1 l itr, na razie dziękuję za pomoc mam nadzieje że wkrótce moje roślinki wrócą do zdrowia, pozdro 👍
ODPOWIEDZ