Od teraz możecie łatwiej dodawać zdjęcia do postów. Pod okienkiem wiadomości jest link "Dodaj zdjęcie do wiadomości" który to umożliwia.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.

POMOCY

Wszystko o uprawie w namiotach, szafach i pomieszczeniach uprawowych
Lupek
Kiełek

POMOCY

Post autor: Lupek »

Typ (fotoperiod)
Wiek rośliny 70 dni
Czas od przełączenia 12x12 5 dni
Faza rozwoju. kwitnienie
Medium substrat,
Pojemność doniczki. 11 litrów
Jak często i jak dużo podlewasz, Podlewam wodą z kranu co 3 dni 0,7 litra na roślinkę pH 6,3/6,5
Jak i czym karmisz: Grow Explosión crecimiento
( Kaya Solution, ). 1,5 ml na litr wody, za 3 dni zaczne podlewać Blom Explosión 13-14 na kwitnięcie ( Kaya Solution )
Opis problemu, Martwi mnie kolor moich roślinek, około tygodnia temu zmieniły kolor na jasno zielony i na niektórych liściach pojawiły się suche brzegi i końcówki, dwa dni temu podlałem nawozem na wzrost ma 16% N ale nie widzę poprawy, Jest to moja pierwsza uprawa i nie za bardzo wiem co zrobić, Proszę o pomoc

Wgraj wyraźne i ostre zdjęcia lub wideo pokazujące problem.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Re: POMOCY

Post autor: szkolaziola »

Na dwoje babka wróżyła - bez pomiarów się nie da.
Generalnie niedobory NPK. Głównie N i K
Ale mogą być z 2 przeciwstawnych powodów:
1) za dużo nawozów i spowodowały spadek pH podłoża oraz blokadę wchłaniania składników odżywczych
2) za mało nawozów

Ale w ciemno nie można podać nawozów bo jak to nr 1 to je by to dobiło całkiem.
Musisz sprawdzić pH i EC podłoża. Najlepiej używając "soil pH meter" ale jak nie masz to musisz zrobić podlewanie samą wodą o pH 5.8 do 10% runoffu do czystej podstawki i sprawdzić parametry runoffu.

No i też podajesz za wysokie pH ogólnie 6.3-6.4 można ale CZASAMI jeśli kolejne podlanie wjedzie 5.8
Ma być z zakresu 5.8-6.4 ale za każdym razem inne pH - żeby średnio było około 6.0
Lupek
Kiełek

Witam właśnie podlałem samą wodą ph5,8 i pH runoffu wyszło 6,1 i 6,2 Miernika ec nie mam bo gościu z grow shop powiedział ze nie potrzebuje bo podlewam wodą z kranu więc nie kupiłem, teraz pytanie skoro pH jest ok czym podlać by zmieniły kolor i wróciły do zdrowia :)
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Kupić miernik EC. To kosztuje dosłownie 15zł na allegro...

Bez tego NIC nie podawać bo tak jak pisałem - bez EC metru nie wiemy czy jest za dużo czy za mało - a jak jest za dużo i podamy cokolwiek - to będzie koniec uprawy wtedy. One umrą.
Lupek
Kiełek

Witam, czyli dzisiejsze pomiary nic nam nie pomogą, byłem dzisiaj w grow shop kupiłem azot, pytałem się o miernik ec mają jakiś za 26€ o 17:00 pojadę go kupić, ok więc za 2 dni znowu podleje samą wodą i zrobię nowy pomiar, jak na razie roślinki wyglądają tak jak wczoraj, trochę urosły ale kolor ten sam
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Pomiary mówią że pH w normie - i tyle.
Jeśli jest problem to w EC go zobaczymy - będzie albo za niskie albo za wysokie. Pewnie to pierwsze - ale lepiej nie strzelać w ciemno bo ryzykujemy całą uprawę. Coś o tym wiem, w najnowszym video na kanale (na dniach wypuszczam dopiero) pokażę co się dzieje jak sam swoich rad nie słucham i podawałem nawozy w ciemno 😅
Lupek
Kiełek

Witam, Ok zobaczę jutro czy będę mógł podlać sprawdzałem dzisiaj doniczki i jeszcze mają sporo wilgoci ewentualnie podleje w piątek, miernik ec już mam, chyba jest dobry, Milwaukee CD611, sprawdzałem kranówkę którą podlewam ma 09 ec, roślinki podskoczyły trochę ze wzrostem ale wydaje mi się że jest więcej listków z suchymi końcówkami
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Zrób zdjęcie EC metru w momencie pomiaru.
Bo 09 w sumie jakieś dziwne jest i muszę zobaczyć cały ekran jak dokładnie to wygląda bo pewnie jest jakieś dodatkowe zero, kropka, przecinek, mnożnik czy coś takiego
Lupek
Kiełek

Tak to wyglada
Obrazek
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

No to jeszcze jest tam mnożnik 100 czyli

Kod: Zaznacz cały

09 x 100 = 900
Jak na wodę z kranu to BARDZO wysokie EC. Ja radzę powyżej 400 używać filtra odwróconej osmozy.

1000-1200 powinna mieć woda już z nawozami gdzie ok 800-900 stanowią same nawozy - a u ciebie praktycznie tyle jest na start w "czystej" wodzie
ODPOWIEDZ