Od teraz możecie łatwiej dodawać zdjęcia do postów. Pod okienkiem wiadomości jest link "Dodaj zdjęcie do wiadomości" który to umożliwia.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.

Pierwszy projekt indor

Wszystko o uprawie w namiotach, szafach i pomieszczeniach uprawowych
Rolnik1
Kiełek

Re: Pierwszy projekt indor

Post autor: Rolnik1 »

Tak mierze wysokość od szczytów roślin . Dzisiaj dodałem trochę calmagu. EC było 0308 ale no ogół było około 0220 i następnym razem podleje mniej tak jak mówisz dzięki 👍🏼
Rolnik1
Kiełek

Siema mam problem bo trochę przesuszyłem rośliny podlałem w czwartek następnie w niedzielę po 100ml dzisiaj zaglądam a tam sucho dalej i podlałem znowu po 100 ml i nawet się nie podniosła żadna będzie problem z tym większy?
Załączniki
IMG_0864.jpeg
IMG_0865.jpeg
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Post autor: szkolaziola »

One wyglądają na przelane. Gniją im korzenie i szaleje pH gleby.
One NIE sa przesuszone. Przesuszony liść wygląda całkowicie inaczej - niebo i ziemia. Te liście są napompowane wodą.
Liść suchy wisi wiotko na łodydze i ledwo widać że istnieje.

Do tego one powinny być dawno przesadzone do większych doniczek - a przy okazji jest to sposób na odratowanie ich. Nowa, większa doniczka i nowa ziemia która wyciągnie wodę z tego w czym teraz są. NIE podlewać po przesadzeniu.

Jak liście wystają poza obręb doniczki - to przesadzamy. One wystają ponad 2x.
Rolnik1
Kiełek

Ok zaraz je przesadzę! Ogólnie jak zajrzałem po 3 dniach nie podlania to liście były opadnięte i takie suche teraz jak złapałem to na dole się pokruszył liść normalnie i ziemia była tak sucha że nic to nie warzyło więc nie wiem bo przed tą sytuacją były normalne sztywne i poziome
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Hmm. No dziwne to co mówisz ale kto wie.
A ten suchy lisc to dlatego że obumarły już, tam gdzie są spalone to tak już będzie, to się nie odwróci.

No ale jak ziemia nic nie waży to podlej jednak po tym przesadzeniu jednak. Dziwne to wszystko jest jakieś no ale może już im aż tak bardzo wszystkiego brakuje w tym kubeczku że tak wyglądają jakby przelane były...
Rolnik1
Kiełek

Po robocie przesadzone i tak to wygląda po 250ml dolałem do każdej donice 1galon
Załączniki
IMG_0866.jpeg
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Szczerze to dobrze nie wygląda ta sytuacja - mocno dostały po dupie.
Widać że nie jedzą już jakiś czas przez problemy w strefie korzeniowej.

Miejmy nadzieję że się odbiją - szanse są, ale łatwo to one nie mają w życiu :D

Nie do końca wiem co tu poszło nie tak - może twoja woda ma dużo chloru czy innych pierwiastków i powoduje zatrucie. Bo to jakieś podejrzanie jest. Im się strasznie szybko pogorszyło - jakby właśnie dostały dawkę czegoś czego nie powinny np nawóz albo bardzo złe pH wody ALBO w końcu się cos z tej wody z tego co zawiera twoja kranówka skumulowały sole lub chlor i powodują problemy.

Znacz EC swojej wody? Masz od miasta/wodociągów jakąś rozpiskę co zawiera wasza woda? Powinni udostępniać takie info publicznie
Rolnik1
Kiełek

EC jest około 220 a takie coś znalazłem w internecie
Załączniki
IMG_0868.png
IMG_0867.png
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

EC jest w miarę okej. Sama woda ma sporo wapnia - co też jest okej ale warto o tym wiedzieć.

Ale niestety zawiera też sporo sodu (czyli soli krótko mówiąc) a dla roślin sole są zabójcze - zwłaszcza jak się więcej odłoży po kilku podlaniach.
No ale w sumie nie jest to tragiczna wartość - teoretycznie taka woda nadaje się dla roślin i nie powinna aż takich problemów spowodować...

No nic. Póki co zostawmy tą wodę, zobaczymy czy cokolwiek im się poprawi po przesadzeniu jutro/pojutrze
Rolnik1
Kiełek

Po przesadzeniu odrazu odżyły! Więc chyba były za duże na te kubeczki i do tego jak przeschły to możliwie że korzenie dostały po dupie też? Mam pytanie bo podbija wilgotność do 83 zmniejszać na tym etapie czy jeszcze nie ? I kiedy najlepiej wentylację uruchomić?
Załączniki
IMG_0869.jpeg
ODPOWIEDZ