Od teraz możecie łatwiej dodawać zdjęcia do postów. Pod okienkiem wiadomości jest link "Dodaj zdjęcie do wiadomości" który to umożliwia.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.
Czy wszystko z roślinką ok?
Czy wszystko z roślinką ok?
Typ: automat
Wiek rośliny od wykiełkowania: 21 dni
Czas od przełączenia na 12/12 (jeśli dotyczy): na razie 24h
Faza rozwoju: wegetacja
Medium: substrat
Pojemność doniczki: 15 litrów
Jak często i jak dużo podlewasz: co 2 dni po ok 0,5L
Jak i czym karmisz: narazie 2 razy nawóz rizotonic i to na korzenie, a poza tym tylko woda
Opis problemu: chyba wolno rośnie i jakoś strasznie mała
Wgraj wyraźne i ostre zdjęcia lub wideo pokazujące problem.
Wiek rośliny od wykiełkowania: 21 dni
Czas od przełączenia na 12/12 (jeśli dotyczy): na razie 24h
Faza rozwoju: wegetacja
Medium: substrat
Pojemność doniczki: 15 litrów
Jak często i jak dużo podlewasz: co 2 dni po ok 0,5L
Jak i czym karmisz: narazie 2 razy nawóz rizotonic i to na korzenie, a poza tym tylko woda
Opis problemu: chyba wolno rośnie i jakoś strasznie mała
Wgraj wyraźne i ostre zdjęcia lub wideo pokazujące problem.
Re: Czy wszystko z roślinką ok?
Ostatnio zmieniony 28.03.2023 23:07 przez Grower, łącznie zmieniany 1 raz.
- szkolaziola
- Administrator
Ziemia wygląda na suchą ale roślinka na przelaną - ma bardzo "mięsiste" liście na oko ze zdjęcia - może w rzeczywistości widać coś innego.
Najlepiej sprawdź samemu: jeśli liście są opadnięte jak na fotce ale twarde/sztywne i trudne do zgięcia - to są zbyt często podlewane.
Jeśli liście są "flakowate" i lecą przez palce to mają za mało wody.
Ale tu jestem prawie pewny że mają za dużo - bo ogonki są skierowane do góry, a tylko blaszki w dół - bo są za ciężkie od nadmiaru wody.
Jaką masz wilgotność? Może mają za wilgotno i nie parują przez to?
Automaty lubią dużo światła. 24h jest spoko, 18/6 też spoko. Mniej nie dawaj nigdy.
Wydaje mi się że ona mogła zostać posadzona w zbyt "mocnej" ziemi która miała w sobie dużo nawozu i to ją spowolniło.
Najlepiej sprawdź samemu: jeśli liście są opadnięte jak na fotce ale twarde/sztywne i trudne do zgięcia - to są zbyt często podlewane.
Jeśli liście są "flakowate" i lecą przez palce to mają za mało wody.
Ale tu jestem prawie pewny że mają za dużo - bo ogonki są skierowane do góry, a tylko blaszki w dół - bo są za ciężkie od nadmiaru wody.
Jaką masz wilgotność? Może mają za wilgotno i nie parują przez to?
Automaty lubią dużo światła. 24h jest spoko, 18/6 też spoko. Mniej nie dawaj nigdy.
Wydaje mi się że ona mogła zostać posadzona w zbyt "mocnej" ziemi która miała w sobie dużo nawozu i to ją spowolniło.
- szkolaziola
- Administrator
Nie, to nie jest normalne.
Zwykle jest to objaw albo zbyt blisko powieszonej lampy - albo chronicznego przelewania roślin i bardzo nieodpowiedniego pH podłoża.
Roślinka nie wygląda na przelaną - no może odrobinkę - ale w tym stopniu to żaden problem - więc bym strzelał jednak w światło z tym przypadku.
Jaka lampa (producent, model, moc i ustawienie %) i jaka odległość od źródła światła do czubka najwyższego topa (w centymetrach)?
Zwykle jest to objaw albo zbyt blisko powieszonej lampy - albo chronicznego przelewania roślin i bardzo nieodpowiedniego pH podłoża.
Roślinka nie wygląda na przelaną - no może odrobinkę - ale w tym stopniu to żaden problem - więc bym strzelał jednak w światło z tym przypadku.
Jaka lampa (producent, model, moc i ustawienie %) i jaka odległość od źródła światła do czubka najwyższego topa (w centymetrach)?
Bestva bat 400w, namiot 1,2x1,2, ustawiona na 300w, odległość od czubków 30-35 cm,
Ale nie wszystkie roślinki mają takie przebarwienia na końcówkach tylko niektóre
Ale nie wszystkie roślinki mają takie przebarwienia na końcówkach tylko niektóre
- szkolaziola
- Administrator
Nie ma reguły. Jedna roślinka lubi większe natężenie światła, inna mniejsze.
Są tylko w opcje na takie żółte czubki liści:
1. stres świetlny - za mocne lub zbyt bliskie światło
2. nieodpowiednie pH podłoża i blokada wchłaniania składników odżywczych (jeśli pH jest poza zakresem 5.8-6.8)
Są tylko w opcje na takie żółte czubki liści:
1. stres świetlny - za mocne lub zbyt bliskie światło
2. nieodpowiednie pH podłoża i blokada wchłaniania składników odżywczych (jeśli pH jest poza zakresem 5.8-6.8)
Ok, dzięki za info podniosłem lampe o 10 cm, za tydzień podkręcę lampe na 100% i morze jeszcze trochę podniosę tylko ze to już będzie max bo mam niski namiot 160 wysokości, także tylko karzełki będą
- szkolaziola
- Administrator
Jakie liście i z jakiego powodu?