POMOCY Proszę

Wszystko o uprawie w namiotach, szafach i pomieszczeniach uprawowych
AwaNiko
Nasionko

POMOCY Proszę

Post autor: AwaNiko »

Cześć Wszystkim .

Jestem tu nowy mam 56 lat .
że względu na to ,iż posiadam tytanowe biodro i tytanową blachę, ktora stabilizuje mi 4ty z 5tym kręgiem podjąłem się
terapii przeciwbulowej Canabis. Jednak cenaCanabis w aptece mnie rujnuje. Dlatego też postanowiłem zostać Growerem.
posiadam pomieszczenie o powierzchni ok
10 m² i wysokości 2,45 m.
dlatego też proszę o pomoc w zagospodarowaniu tej powierzchni pod uprawe

Dziękuję z góry
AwaNiko
... Lepiej Lizać Rany I Walczyć z Bliznami
niż
Całować d..ę i STRACIĆ HONOR..
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Re: POMOCY Proszę

Post autor: szkolaziola »

Cześć

Witaj na forum 🖐👊

Z czym konkretnie potrzebujesz pomocy?

Tak ogólnie ci powiem że niestety jeśli cena w aptece cię rujnuje to uprawa tym bardziej cię zrujnuje.
Same lampy na powierchnię 10 m² to będzie z 15 tysięcy PLN.
Drugie tyle na wentylację i klimatyzację.
No i to wszystko trzeba zasilić - po pierwsze mieć przyłącze o odpowiedniej mocy - większość ma w domu 5.75kW - a tutaj byś potrzebował z 15-20kW - trzeba z dostawcą energii zmienić sobie i zapłacić za to pewnie też. A potem oczywiście za ten prąd trzeba płacić za zużycie i to będzie dobre kilka tysięcy zł miesięcznie.

Także napisz jakie masz możliwości i budżet - bo jak niski to raczej interesuje cię mały namiot na 1 roślinę czyli 0.25m² niż pokój 10m²
AwaNiko
Nasionko

rozumiem doskonale i dziekuje za odpowiedz . kupie sobiw namiot ale wiekszy. pozdrawim :)
niż
AwaNiko
Nasionko

albo mogę na przykład zagospodarować powierzchnie z oknem powiedzmy 100 cm na 186 cm wysokość 2,45 metra . Pieniążki na lampy i wszystko by się znalazły a poza tym po roku zwracają mi się koszta ... czy mam racje :) pozdrawiam :)
niż
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Post autor: szkolaziola »

Powierzchnię z oknem odradzam - najlepiej uprawia się odmiany sezonowe - a te wymagają całkowitej kontroli nad świetleniem - musisz mieć możliwość zapewnić im na 12h na dobę 100% "egipskie ciemności", zero jakiegokolwiek światła - więc najlepiej pokój bez okien albo z roletami antywłamaniowymi - albo trzeba bardzo dokładnie zakleić całe okno grubąś warstwą folii/kartonu żeby NIC nie prześwitywało nawet w najjaśniejszy dzień.

No a namiot to najprostsze wyjście - też dobrze żeby stał we w miarę ciemnym miejscu.
Daj znać nad czym kminić dalej - bo mogę ci pomóc wybrać sprzęt - ale musze mieć jakieś decyzje i konkrety - bo póki to to nie znam jeszcze ani lokacji ani powierzchni - także proszę o jakieś szczegóły i możemy działać 👌👍
ODPOWIEDZ