Zbierać czy czekać

Wszystko o uprawie w namiotach, szafach i pomieszczeniach uprawowych
vkucharzv
Nasionko

Zbierać czy czekać

Post autor: vkucharzv »

Witam.
Zacznę standardowo: To moja pierwsza uprawa i mam kilka pytań....
Moja niunia to Northern Light Auto ma 12 tyg uprawa totalnie na luzie, donica 7L oświetlenie 18/6 bez namiotu stoi obok szafy a w weekend jak jest pogoda to wychodzimy na balkon, podlewam gdy jest sucho "metoda na dwa palce" pH wody ... no cóż .. nie mam pojęcia. Zastosowałem LST by nie była zbyt wysoka. Od 6/7 tyg jesteśmy w fazie kwitnienia, bardzo ładnie pachnie... w sumie to w całym domu "zajebiście jebie"
Od kilku dni żółkną liśćie (ponoć przy kwitnieniu to normalka) ale pojawiły się ziemiórki :cry: i teraz nie wiem czy to one nie są przyczyną żółknięcia liści ...
Po obserwacji słupków i trichomów moim zdaniem za wcześnie na zbiory. Sam już nie wiem zbierać czy czekać i walczyć z ziemiórką. :doh: a jak walczyć to jak :think:
Zdaję sobie sprawę że super zbiorów tu nie będzie ale szkoda stracić roślinę a mam spory sentyment do Północnej Zorzy

Dołączam foty może ktoś coś poradzi.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Re: Zbierać czy czekać

Post autor: szkolaziola »

Cześć

Nie, ziemiórki nie mają żadnego związku z żółknięciem - nie są jego powodem.

Za to wskazują że prawdopobnie zbyt często podlewasz skoro mają na tyle wilgotno żeby się rozwijać.

Co do żółknięcia liści to wg mnie one nie "Od kilku dni żółkną" tylko wszystkie są już w większści żółte i proces musiał trwać od ponad 2 tygodni stopniowo. W tym momencie jest praktycznie po ptakach. 95% tych liści w ciągu 2-4 dni odpadnie - a ta roślina ma przed sobą jeszcze jakieś 4 tygodnie dojrzewania. No tylko teraz nie będzie miałą liści żeby pobierać nimi energię słoneczną która jest do tego procesu dojrzewania potrzebna...

Także ani zbierać ani walczyć z ziemiórkami - a przede wszystkim nakarmić. Ale lekko - normalna dawka na kwitnienie - bo teraz i tak już tych liści nie uratujesz - a nie można przesadzić i nagle walnąć dawki za całe 3 tyg (kiedy powinny dostawać a nie dostawały najwyraźniej albo za mało i żółkły) - bo byś ją zabił w ten sposób. No i te kamrienie trochęc przedłuży jej życie - może zatrzyma proces umierania kilkunastu liści i jakoś dociągnie do końca - ale juz tutaj dużego sukcesu nie będzie niestety. W najważniejszym momencie nie była odpowiednio karmiona i się sama zjadła.

Z ziemiórkami to wiele się zrobić na kwitnieniu nie da. Możesz posypać czasem powierzchnię ziemi - ziemią okrzemkową.
Możesz użyć Woma Soil Clean - ale zakwasza glebę więc trzeba uważać potem na pH. I to w sumie tyle. Albo olać. Na tym etapie to już wiele nie zaszkodzą - tylko wkurwiają.
vkucharzv
Nasionko

Witam

Dzięki za szybką odpowiedź. Szkoda że prognozy są raczej kiepskie no ale mówi trudno i jedzie się dalej. To moja pierwsza uprawa ale na pewno nie ostatnia.

Jeżeli chodzi o karmienie, to dostawała na początku Easy Grow (zakupione razem z nasionami w RQS) a gdy zaczeła kwitnąć odpowiednio Easy Bloom.
Rodzi się pytanie czy minimalnie zwiększyć dakę ( obecnie pół tabletki na 3L wody ) czy może zmienić środek ??
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Zupełnie nie znam tego środka którego używasz. Wrzuć jego tabelke karmienia
vkucharzv
Nasionko

Tu są wszystkie dodatki które stosowałem.

https://www.royalqueenseeds.pl/growing/ ... tion-.html

Wsztstko robiłem według zaleceń. Wyczytałem gdzieś że do automatów nie powinno się dodawać zbyt duże ilośći nawozów wzmacniaczy itp. więc
stosowałem zalecane minimum . Co radzisz? Może zmienić środek albo inne zatosować inne dawki ?
Jest jeszcze sprwa oświetlenia obecnie mam Leda FECiDA 130 W zawieszona 45 cm nad kwiatami. Na najwyższych topach mam około 30000 Lumenów i
jakieś 700 PPFD temperatura 24-24.5C przy włączonym oświetleniu a przy wyłączonym około 21C > oświetlenie działę w systemie 18/6.
Tak jak napisa
  • e
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Zmiana środka po fakcie nie ma sensu - nie wiemy teraz czego i ile jest we glebie.
Nie robisz żadnych pomiarów - nie znasz pH i EC ani pożywki ani ziemi - tutaj wróżymy z fusów, do tego bez fusów 😅🤣

Chyba na twoim miejscu bym kontyunuował z tymi nawozami co masz tylko dał 2x więcej niż dawałeś wcześniej

Co do PPFD to bez specjalistycznego miernika te pomairy nie mają sensu - aplikacja w telefonie nie podaje prawdziwych wyników, ale tak na oko brzmi że masz w miarę okej ustawione, chociaż może na 35cm byłoby lepiej ogólnie - gdyby ta roślina była zdrowa i zielona - tak na przyszłość piszę.
ODPOWIEDZ