Niedobory czy przenawożenie?

Wszystko o uprawie w namiotach, szafach i pomieszczeniach uprawowych
h4ppy331
Sadzonka

Niedobory czy przenawożenie?

Post autor: h4ppy331 »

Typ: sezon(fotoperiod) royal gorilla

Faza rozwoju: wegetacja
Medium: canna terra professional
Pojemność doniczki: 9
Jak często i jak dużo podlewasz: wtedy kiedy trzeba
Opis problemu: : mam taki oto problem z tą roślinką, przy ostatnim przesadzaniu zrobilem wielki błąd, zabrakło mi tak z pół doniczki ziemi canna terra więc stwierdziłem że dodam jakiejś innej którą akurat mam do BIO warzyw pod ręką, i teraz takie coś się dzieje, liscie bardzo bardzo ciemne, opadniete i do tego mające jakieś brązowe plamki, mierzylem ph runoffu bylo na 6,6 ec niby 0,7 ale ta ziemia prawdopodobnie miala organiczny nawóz wiec ciezko powiedziec teraz czy to niedobory czy przenawozenie czy moze i to i to
Bo mi to trochę optycznie wyglada na nadmiar azotu i niedobory fosforu, moze ktos cos doradzi?
Moze dodac jakiegos nawozu na flow?

Moze dodam jeszcze ze to nie wina podlewania prawdopodobnie bo mam jeszcze 2 takie same na ktore starczylo ziemi od canna terra i one wyglądają w 100% zdrowo

Zamowilem juz ziemię i bede znów niedługo przesadzal do większych bo kiszą sie w tych juz od 2tygodni, moze to pomoże

Wgraj wyraźne i ostre zdjęcia lub wideo pokazujące problem.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Re: Niedobory czy przenawożenie?

Post autor: szkolaziola »

Blokada pH i przelanie.
Ona się nie nadaje do ratowania. W 2 tyg można mieć większą i zdrowa od pestki.

W sensie że jak ją dotrzymasz do końca to będziesz zawiedziony z efektu na 100% więc wg mnie nie ma sensu tracić czasu i nerwów
h4ppy331
Sadzonka

Zrobilem jak radzisz, zasadzilem nowe a tą poprostu dalem do ogrodu i zobacze co sie z nią stanie, moze jeszcze czegos sie naucze z niej

A swoją drogą z czego moze wynikac taka blokada ph ?
Pozatym nie wydaje mi sie ze byla przelana, podlewałem naprawdę bardzo malo, a ziemia byla sucha jak karton, liscie byly chyba jednak opadnięte z przesuszenia bo jak ją podlałem tego samego wieczoru samą wodą to nastepnego dnia liscie nie byly juz opadnięte A korzenie wygladaly mniej wiecej tak:
Obrazek
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Post autor: szkolaziola »

Super, dobry pomysł z ogrodem 👊💪

To zdecydowanie nie były suche liście - były za grube i zbyt mięsiste. A podlanie pomogło bo pewnie pH poprawiło trochę przypadkiem.
Blokada wynika jednej z tych rzeczy:
1) podlewanie zbyt często (ilość nie ma znaczenia - chodzi o częstotliwość)
2) podlewanie zbyt niskim lub zbyt wysokim pH
3) podanie zbyt dużo lub zbyt wcześnie nawozów
4) zastosowanie zbyt mocno nawożonej (przez producenta) ziemi

U ciebie pH runoffu 6.6 to DUŻO za dużo - powinno być idealnie 5.8-6.0 a 6.2 MAX na wegu - i to jest powód blokady. 6.6 to tragedia
Kołodziej
Nasionko

Post autor: Kołodziej »

Witam Panowie, jestem początkującym growerem i śmigam po forach i wchłaniamy info bo wiadomo wiedza to podstawa sukcesu. I zobaczyłem waszą rozmowę dotyczącą pH, kurczę w większości artykułów jakie czytałem to piszą żeby utrzymać pH na poziomie 6,5-7 pH a ty piszesz żeby na Wega zjechać na 6,2 czy tam 6,3. Czyli jak od paru dni mam 6,5 ponieważ wcześniej w ogóle nie sprawdzałem pH i z tego co się orientuję podlewałem wodą z pH 7 nawet do 8ph i prawdopodobnie dlatego moje roślinki wyglądają tak po ponad miesiącu
Obrazek
I jak myślicie skasować je czy dać im jeszcze szansę? Opisałem wszystko dokładnie w temacie (problem ze wzrostem) proszę poradzicie coś? Proszę zajrzyjcie do tego tematu
h4ppy331
Sadzonka

Te roślinki wyglądają tak zazwyczaj po 14 dniach wiec jezeli te mają 40 i mają taki wygląd to cos robisz źle, prawdopodnie podlewasz za duzo małe sadzonki, też mialem taki problem przy 1 uprawie, podlewałem duzo za duzo w pierwszych dniach i nie rosly teraz praktycznie tylko podlewam lekko opryskując przez pierwszy tydzien a później również bardzo malo
A ph 5,8 do 6,2 to jest zalezne od polecen producenta ziemi canna terra, jeżeli masz inną mozliwe ze potrzebujesz inne ph, sam o tym do niedawna nie wiedziałem

Skorygowałem ph i stoi teraz tylko na dworze i prezentuje się obecnie tak (miesiac po dodaniu ostatniego zdjecia)

(Te dekoracje to mojej dziewczyny, nie pytajcie xd)
Obrazek
Kołodziej
Nasionko

Wiesz co ?tak też myślałem z tym przelaniem i wiesz jak jest za pierwszym razem chcesz dobrze a wychodzi jak wychodzi tym bardziej że w internecie jest trochę sprzeczności i teraz sugeruję się tylko szkola ziola i ruszyły. I myślę też że były zablokowane ponieważ używałem tych nawozów i na etykiecie jest napisane że po stosowaniu tych nawozów nie musisz mierzyć pH bo ustawia się samo no i dupa 😉 Mowie o tych nawozach
Obrazek
Bo zmierzyłem po mieszance a tu ponad 8ph i się nie dziwię że się po blokowały a wody to w ogóle nie piły. Dopiero jak dodałem i ten zestaw i wyregolowalem pH to ruszyły. Mówię o tych dodatkach
Obrazek
I doprowadzę już to do końca może jeszcze jakieś błędy popełnię to przynajmniej nie dokopie nowym dziewczyną. Ale dzięki za info i pozdrawiam
Kołodziej
Nasionko

A no i po dwóch dniach wyglądają tak
Obrazek
Elo
Kołodziej
Nasionko

A to na zdjęciu to automat? A i ziemię mam od biobizz Light Mix
h4ppy331
Sadzonka

To nie automat, ale automaty również uprawiam chociaż przy tej uprawie sie nie popisałem i tez przez pierwszy miesiąc mialem ph 6,8 ale wyglądają dosc fajnie, tak kolorowo
Obrazek

(60 dzien od wykiełkowania)
(Orion f1 od Royal Queen seeds)
ODPOWIEDZ