Od teraz możecie łatwiej dodawać zdjęcia do postów. Pod okienkiem wiadomości jest link "Dodaj zdjęcie do wiadomości" który to umożliwia.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.
Żółte liście
Żółte liście
Typ: sezon(fotoperiod)
Wiek rośliny od wykiełkowania: 55 dni
Czas od przełączenia na 12/12 (jeśli dotyczy): xx dni
Faza rozwoju: wegetacja
Medium: substrat
Pojemność doniczki: 20 litrów
Jak często i jak dużo podlewasz: 2 litry co 4 dni
Jak i czym karmisz: calmag
Opis problemu: Siema wszystkim. Mam problem z dziewczynami. Zaczęły mi strasznie żółknąć liście . Podlewam je wodą i calmagiem ponieważ je przesadzałem co 2-3 tygodnie i sądziłem że tyle wystarczy. Pierwsze 4 tygodnie ziemia biobizz light mix a następnie all mix. Sytuacja zaczęła się około tygodnia temu . Przesadziłem je 6 dni temu i chciałem jutro zmienić światło 12 / 12 ale teraz nie wiem co robić dzięki za wszelkie wskazówki
Wgraj wyraźne i ostre zdjęcia lub wideo pokazujące problem.
Wiek rośliny od wykiełkowania: 55 dni
Czas od przełączenia na 12/12 (jeśli dotyczy): xx dni
Faza rozwoju: wegetacja
Medium: substrat
Pojemność doniczki: 20 litrów
Jak często i jak dużo podlewasz: 2 litry co 4 dni
Jak i czym karmisz: calmag
Opis problemu: Siema wszystkim. Mam problem z dziewczynami. Zaczęły mi strasznie żółknąć liście . Podlewam je wodą i calmagiem ponieważ je przesadzałem co 2-3 tygodnie i sądziłem że tyle wystarczy. Pierwsze 4 tygodnie ziemia biobizz light mix a następnie all mix. Sytuacja zaczęła się około tygodnia temu . Przesadziłem je 6 dni temu i chciałem jutro zmienić światło 12 / 12 ale teraz nie wiem co robić dzięki za wszelkie wskazówki
Wgraj wyraźne i ostre zdjęcia lub wideo pokazujące problem.
- szkolaziola
- Administrator
Re: Żółte liście
Siema.
Masz już niedobór azotu i potasu. Zaczyna się też powoli niedobór fosforu.
I teraz ciężko powiedzieć co zrobić - bo skoro problem jest od tygodnia i 6 dni temu przesadziłeś - to prawdopodobnie już mają papu w ziemi - ale to przesadzenie były zbyt późne - i już wyszły niedobory zanim zdążyły się ukorzenić w nowej ziemi.
Ja bym im podał pełną dawkę nawozu NPK - w opcji na kwitnienie lub preflowewring - powinno pomóc, ale nie ma 100% pewności - bo tak jak mówię - nie wiadomo ile teraz mają w ziemi - czy już zużyły - czy nie zdążyły jeszcze się w niej ukorzenić.
Tak czy siak - nakarmienie będzie najlepszym wyborem, nawet jeśli miałoby lekko przypalić - to lepiej tak niż gdyby straciła wszystkie liście z niedoborów.
Masz już niedobór azotu i potasu. Zaczyna się też powoli niedobór fosforu.
I teraz ciężko powiedzieć co zrobić - bo skoro problem jest od tygodnia i 6 dni temu przesadziłeś - to prawdopodobnie już mają papu w ziemi - ale to przesadzenie były zbyt późne - i już wyszły niedobory zanim zdążyły się ukorzenić w nowej ziemi.
Ja bym im podał pełną dawkę nawozu NPK - w opcji na kwitnienie lub preflowewring - powinno pomóc, ale nie ma 100% pewności - bo tak jak mówię - nie wiadomo ile teraz mają w ziemi - czy już zużyły - czy nie zdążyły jeszcze się w niej ukorzenić.
Tak czy siak - nakarmienie będzie najlepszym wyborem, nawet jeśli miałoby lekko przypalić - to lepiej tak niż gdyby straciła wszystkie liście z niedoborów.
Na dzień dzisiejszy mam pod ręką tylko odżywki z biobizz. Jak myślisz z którego tygodnia im mogę mieszankę podać ? Jak to się nie nadaje to wsiadam w furę i jadę do sklepu 40 mil ode mnie po inna odżywkę
- szkolaziola
- Administrator
Podaj im WK7
Głównie chodzi o Bio-Grow i Bio-Bloom - ale reszta też nie zaszkodzi jeśli masz pełny zestaw.
Głównie chodzi o Bio-Grow i Bio-Bloom - ale reszta też nie zaszkodzi jeśli masz pełny zestaw.
Mam pełen zestaw to podam im wszystko. Kiedyś coś wspomniałeś że calmag z biobizz jest słaby. Mam go wgl też dodać teraz i jak tak to ile ml/l ? Dzięki Morda bo ratujesz mi życie
- szkolaziola
- Administrator
To zależy jaką masz wodę. Poniżej 150ppm to CalMag do każdego podlewania - NIE przy karmieniu/nawożeniu - tylko wtedy jak byś samą wodę lał to dodajesz CalMag (do końca 3. tygodnia kwitnienia).
A jak twoja woda ma powyżej 150ppm to CalMag raz na 2 tygodnie z podlewaniem.
A jak twoja woda ma powyżej 150ppm to CalMag raz na 2 tygodnie z podlewaniem.
Mordo jesteś Magikiem. Dziewczynki odżyły wodę mam 0.3 więc tutaj calmag raz na dwa tygodnie a jak chodzi o odżywki to co każde podlewanie czy co drugie? Czytałem trochę na ten temat ale opinie są podzielone...
- szkolaziola
- Administrator
Ja odzywki daję wedle wskazań runoffu - nie "co X dni".
Tutaj pokazuję jak mierzę: https://www.youtube.com/watch?v=YX-YnEOsma0&t=265s
Trochę zabawy jest ale jeśli będziesz mierzył przy każdym podlewaniu - to wyłapiesz moment że będzie poniżej 1000ppm (EC < 2.0) i wtedy podajesz ok. 1000ppm (EC = 2) odżywek. Proporcje zależne od stadium - jeśli stanie się to na wegu po podajesz proporcje na wega, na prefloweringu na preflowering - a na kwitnieniu na kwitnienie (czyli częstotliwość ustalasz z runoffu, ale proporcje z instrukcji producenta/butelki).
Kolejne podlewanie po nawożeniu to na 100% będzie sama woda (lub z samym CalMagiem czy MgS).
Jak runoff wychodzi EC > 2 to NIE podajemy papu. Jak poniżej to podajemy raz - a kolejny raz kiedy znowu spadnie poniżej 2.
Ostatnie karmienie można zrobić max 2 tygodnie przed zbiorami - więc jak planujesz zbiór po 8 tygodniach to nawozisz ostatni raz na koniec 6-stego tygodnia a potem do końca już sama woda. (oczywiście jak chcesz zebrać np po 12 tygodniach - to nawozisz do 10-tego itd.)
Jeżeli przesadzasz tak jak ja to robię - czyli ostatni raz kilka dni przed kwitnieniem - to taka roślina będzie nawożona max 1 raz na wegu i max 3 razy na kwitnieniu. 4 nawożenia przez całe życie. Zobaczysz że mniej = lepiej
Tutaj pokazuję jak mierzę: https://www.youtube.com/watch?v=YX-YnEOsma0&t=265s
Trochę zabawy jest ale jeśli będziesz mierzył przy każdym podlewaniu - to wyłapiesz moment że będzie poniżej 1000ppm (EC < 2.0) i wtedy podajesz ok. 1000ppm (EC = 2) odżywek. Proporcje zależne od stadium - jeśli stanie się to na wegu po podajesz proporcje na wega, na prefloweringu na preflowering - a na kwitnieniu na kwitnienie (czyli częstotliwość ustalasz z runoffu, ale proporcje z instrukcji producenta/butelki).
Kolejne podlewanie po nawożeniu to na 100% będzie sama woda (lub z samym CalMagiem czy MgS).
Jak runoff wychodzi EC > 2 to NIE podajemy papu. Jak poniżej to podajemy raz - a kolejny raz kiedy znowu spadnie poniżej 2.
Ostatnie karmienie można zrobić max 2 tygodnie przed zbiorami - więc jak planujesz zbiór po 8 tygodniach to nawozisz ostatni raz na koniec 6-stego tygodnia a potem do końca już sama woda. (oczywiście jak chcesz zebrać np po 12 tygodniach - to nawozisz do 10-tego itd.)
Jeżeli przesadzasz tak jak ja to robię - czyli ostatni raz kilka dni przed kwitnieniem - to taka roślina będzie nawożona max 1 raz na wegu i max 3 razy na kwitnieniu. 4 nawożenia przez całe życie. Zobaczysz że mniej = lepiej
Po czym stwierdzasz ze brakuje jej potasu?
Bo azotu bo się robią żółte od góry i do tego zaczyna się żółć od środka liścia
Co do fosforu robią się czerwone łodygi jeśli siennie mylę
A potas bo są brązowe plamki ?
Bo azotu bo się robią żółte od góry i do tego zaczyna się żółć od środka liścia
Co do fosforu robią się czerwone łodygi jeśli siennie mylę
A potas bo są brązowe plamki ?
- szkolaziola
- Administrator
Niedobór fosforu to między innymi czerwone ogonki (co te tu jest na fotkach) ale widać go też na liściach - najbardziej w tych 2 miejscach co zaznaczyłem - takie "cienie" na liściach - nieregularne, ani od środka, ani od żyłek, ani od czubka, ani od ogonka - tylko po całości losowo bardzo duże pojaśnienia.
Natomiast potasu rzeczywiście tu nie bardzo widać - być może te nekrotyczne końcówki liści są od tego - ale mogą też być od dużego zaawansowania niedoboru azotu - więc ciężko powiedzieć.
Natomiast potasu rzeczywiście tu nie bardzo widać - być może te nekrotyczne końcówki liści są od tego - ale mogą też być od dużego zaawansowania niedoboru azotu - więc ciężko powiedzieć.