Co sądzicieo tych roślinach?

Chcesz podzielić się historią swojej roślinki?
Tutaj możesz prowadzić swój dziennik albo podlinkować dziennik z GrowDiaries.com
Dragon1946
Kiełek

Re: Co sądzicieo tych roślinach?

Post autor: Dragon1946 »

Cześć, chciałbym odświeżyć temat jak można;) wiem, że są przelane, ale tak jakoś mi się zdarza na starcie ;P po 2na donice z racji ciężkiego dojcia by być niezauważonym;| wszystkie auto. Wrzucone do ziemi 28.02. Niestety jestem zmuszony bronić się przed małymi szybkimi czarnymi muszko-robaczkami. Jak dla mnie są to nijakie ziemiorki ;( posypane ziemia okrzemkowa i są co jakiś 2/3dzien dobrze spryskane cannacure odrazu dla lepszej wilgotności. Wiem też, że miałem dużo ładniejsze w tym wieku i że te nie są zbytnio zaskakujące, ale nie wstawiam ich po to by się nimi pochwalić, a posłuchać opinii bardziej doświadczonych osób. Dzięki za zainteresowanie tematem ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Post autor: szkolaziola »

Trochę wyciągnięte - więcej światła chcą.

No i jak na tym etapie masz ziemiórki w tej ilości - to ja osobiście bym zaorał uprawę, wymienił ziemię na nową i zaczął od zera - mniej i rzadziej podlewając. Te roślinki mają 7-10 dni - żadna strata jeśli chodzi o czas.

Strasznie dziwne że tak szybko je złapałeś - musisz mieć tam ogromną wilgotność i non-stop morką ziemię chyba - trzeba to ogarnąć - za dużo wody musisz dawać
Dragon1946
Kiełek

Nie wybije ich żadnymi środkami?
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Wybijesz, ale rośliny już i tak stracą wigor w tym czasie i nigdy nie będą takie jakie powinny być gdybyś to zrobił dobrze od początku.
To już tylko kalkulacja czy chcesz być zawiedziony po tygodniu czy po 4 miesiącach :)

No i one właśnie wyglądają jakby miały 5-7 dni a nie 20. Już są mocno spowolnione a będzie tylko gorzej.

No ale jak chcesz to możesz trzymać, jakoś tam dorosną, ale nie będzie to ani łatwa, ani przyjemna ani wydajna uprawa.
Jak się takie cos zdarzy po 2 miesiącach uprawy jak rośliny mają metr wzrostu to nie ma sensu przerywać - ale w przypadku twoich sadzoneczek co ledwo z ziemi wyszły i sądząc po wzroście to prawdopodobnie maja utopiony system korzeniowy a procesy gnilne właśnie przyciągnęły te muszki bo one się tym żywią.

Tam jest więcej błędów niestety
- za częste podlewanie
- zasianie w zbyt dużych doniczkach
- zasianie więcej niż 1 nasionka na doniczkę
- zasianie auto jako początkujący - największy błąd - automaty są pierońsko trudne
Dragon1946
Kiełek

Kurde, jak to czytam to nic innego mi nie przychodzi do głowy jak "spierdoliles cała uprawe" ;/ kurwa ciężki temat teraz.. chyba będą musiały dociągnąć.. owady są pewnie ze starych jakoś 3/4 doniczek z ziemią. Nie mam jak tam wnosić wszystkiego dlatego tak byłem zmuszony zrobić niestety ;( wiedziałem o tych błędach od początku, ale myślałem, że jakoś załatwię sprawę z robactem...foto że wczoraj
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Dragon1946
Kiełek

A auto myślałem właśnie, że są łatwiejsze w uprawie.
Awatar użytkownika
Mostwanted
Kiełek

Post autor: Mostwanted »

Auto dużo łatwiej przelać co właśnie niestety zrobiłeś. Ja też bym to chyba ściął. Niestety ale to nie powinno tak wyglądać na tym etapie. Zacznij od nowa i skup się na tym żeby nie przelać to bo najczęstszy błąd na początku który najłatwiej popełnić.

Mi to wygląda na utopione i zgnite korzenie.

Samo przelanie to nie ilość wody a częstotliwość podlewania. Daj ziemi za każdym razem trochę przeschnąć.

https://youtu.be/au8sruCMjJ0?si=P_jxubpj3QWfnGXC
Królestwo zieleni to moje miejsce na ziemi
Mostwanted 🤟
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

No sorki, jak się pyta po fakcie to nie ma co się obrażać że zwracam uwagą na błędy.
Jak ci nie powiem co zrobiłeś źle to się nie nauczysz i na drugi raz zrobisz to samo :D

Także lepiej kawę na ławę niż głaskać po głowie.

Tak jak pisałem - jak chcesz to one pewnie jakoś dożyją do zbioru - ale my nawet nie będziemy w stanie ci pomóc.
Tam nie będzie całą uprawę ani jednego zdrowego liścia - będziesz co drugi dzień pisał posty z fotkami "co się dzieje" - i odpowiedź będzie "nie wiadomo" - także po prostu będzie ci ciężko z tymi plantami.

Niby na błędach dobrze się uczy ale jak wiesz co robisz źle - a od tego momentu już nie będzie wiadomo - teraz będą się działy rzeczy dziwne i dość losowe już do końca. Także czeka cię niezła jazda z nimi :dance: :lol:

Powodzenia ziom :happy-wavemulticolor:
Dragon1946
Kiełek

Ja się nie obrażam;] wręcz dziękuję. Dużo wiem, co złe zrobiłem, ale jak już pisałem, dużo mi warunki też nie pozwoliły... Tak też raczej zrobię, bo to dalej marne
Obrazek

Obrazek

Ale wiecie co jeszcze wymyśliłem?;d dać je wszystkie w hydro ;) już kiedyś tak zrobiłem i fajna sprawa, lecz popalilem ja konkretnie ;] ale teraz inaczej to trochę zrobię. I zawsze jakąś nauka ;)
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Tak z ziemi do hydro to się raczej nie robi, no ale kto wie, może zadziała xD Daj znać jak wyszło :D
ODPOWIEDZ