Siema. Używał ktoś wyciszonego wentylatora radialnego jako wyciąg? Do tego dodanie tłumika i wyciszone rury. Będzie słychać u sąsiada ?(blok) 2.66m2 ma namiot. Dam radę ogarnąć to z jednym dużym filtrem węglowym? Wentylator do wyciągu minimum jaki bym musiał montować? Robiłem już to, ale nie na taki namiot w bloku. Zwykly wentylator promieniowy jednak za głośno hałasuje a chodzi mi dokładniej o wemtylator primaklima pk120? Jakoś tak miał nazwę. Ma ktoś pomyśl jak to inaczej wyciszyć? Myślałem też nad 2/3 mniejszymi wentylatorami. A ile i jakie byście lampy wsadzili ? Ja myślałem na jednej polowce dać 400w, a na drugiej 200 i 100w (takie posiadam. Mam też jeszcze jedna tą 400, ale one dają te światło kolorowe, a te mniejsze mają normalna barwę)
Namiot taki to prawie cały mniejszy pokój. Jakby ktoś chciał sobie poszukać, to rury wygluszone sprzedają do domków, żeby robić wentylację czy coś, a tlumik się nazywa akustyczny. Pozdro i z fartem by nam wszystkim się jakoś wiodło beż lipy
Niestety nie pomogę. Nie używam żadnego wyciszenia, nie mam problemów z dźwiękiem bo od namiotu do wylotu jest ponad 10m a mieszkam 2 piątra nad uprawą i i tak nic nie słychać.
Generalnie im tańszy wentylator tym głośniejszy. Musisz szukać takich które są specjalnie produkowane jako ciche - a nie jako wydajne. Ale konkretnie nie doradzę bo nie znam i nie używam. Ja biorę najtańsze i są głośne.
To podpowiedź mi chociaż jaki minimalny wentylator powinienem mieć i jaki filtr by mi na pewno dal rade z zapachem ? Bo żebym się później nie zdziwił i nie kombinowal na szybko ;| wolę mieć wszystko co do sprzętu zaplanowane.
Moc wyciągu policzysz tutaj: https://szkolaziola.pl/kalkulator.html
A filtr musi być dopasowany do mocy - taka jaka wyjdzie moc to na taką przepustowość filtra trzeba szukać.