Od teraz możecie łatwiej dodawać zdjęcia do postów. Pod okienkiem wiadomości jest link "Dodaj zdjęcie do wiadomości" który to umożliwia.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.

1 PROJEKT "marlowe"

Chcesz podzielić się historią swojej roślinki?
Tutaj możesz prowadzić swój dziennik albo podlinkować dziennik z GrowDiaries.com
marlowe
Nasionko

1 PROJEKT "marlowe"

Post autor: marlowe »

Cześć wszystkim
To mój 1 temat, mój 1 dzień nauki growingu konopi, w ogóle 1 dzień w tym temacie. Przede wszystkim mega duże gratulacje dla Twórcy kanały yt (oczywiście zasubskrybowałem ze wszystkimi dzwoneczkami:))) i tej strony. Naprawdę, to wszystko tak fajnie opisujesz/mówisz że każdy zrozumie, właściwie jasność, przejrzystość i prostota skłoniła mnie do zaczęcia....

Na razie chcę wykonać 1 krok, zakupić nasiona. Czytam też poradnik. Ale oczywiście niecierpliwość skłoniła mnie do zadania 1 pytania.
Czy ktoś próbował hodowli bez grow-boxa? U mnie w domu na piętrze jest 25-26 stopni, duzo przestrzeni, okien, chyba mógłbym zacząć bez tego boxa do growingu? jak myślicie?
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Re: 1 PROJEKT "marlowe"

Post autor: szkolaziola »

Cześć

Witaj na forum, fajnie że zaczynasz :) Powodzenia!

Zakup nasion to powinien jednak być jeden z ostatnich kroków a nie pierwszy - samo nasionko nic nie da.

Bez growboxa można tylko automaty uprawiać - a te są BARDZO niezalecane dla początkujących.
Ja mam kilka lat doświadczenia, robię najwyższej możliwej jakości kwiaty i ekstrakty - a z automatów to mi 1 na 3 jako-tako wychodzi, reszta do śmieci. Jak od tego zaczniesz to tylko się zrazisz i szybko przestaniesz uprawiać - więc odradzam tą drogę.

Okna też nic nie dają - światło wpadające przez okna nie jest wystarczające nawet dla małej sadzonki, dla kwitnącej rośliny to tragedia - zmarnowana pestka bo zamiast 100g dobrego da 1g gryzącego w gardło syfu - niestety takie są fakty.

Także zacznij od zaoszczędzenia na lampę i growboxa - poszukaj używanych lamp - growboxa można nawet samemu zrobić z dużego kartonu po lodówce na przykład albo starej szafy ze śmietnika
marlowe
Nasionko

nie, nie, nie zrozumieliśmy się :) Mnie chodzi tylko o grobox, cała reszta osprzętu typu porządna lampa, nawozy, odpowiednia woda, itd musi być. No bo po co mi growbox, jak ja tam mam cieplutko, przewiewnie i duża wilgotność?
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Bo tak jak napisałem - bez growboxa można uprawiać tylko automaty - a te są chujowe, zwłaszcza dla początkujących.

Sezonówka przez połowę życia musi mieć 12h na dobę zapewnioną 100% ciemność. Totalną. Nie może ze schodów z niższego piętra prześwitywać, nie może być żadnych okien ani żadnych prześwitów. Musisz mieć pomieszczenie w którym nawet w dzień jak jest na zewnątrz pełne słońce masz taką ciemność że nie jesteś w stanie zrobić nawet pół kroku bez potknięcia się, nie widzisz własnej dłoni trzymając ją 1cm przed twarzą itd. Ciemność TOTALNA.

Jak masz takie miejsce bez namiotu - to może być - ale też wtedy masz inny problem - bo na wegetacji musisz w całym tym pomieszczeniu trzymać 28-30 stopni i 75-80% wilgotności powietrza - a to są warunki przy których tynk na ścianach ci spleśnieje i zgrzybieje - dlatego używamy namiotów a wilgotne powietrze z nich wyciągamy za okno wentylatorami.
marlowe
Nasionko

wszystko jasne, bardzo dziekuję, a jakie nazwy nasion poleciłbyś na początek?
marlowe
Nasionko

Dziękuje
A jeszcze mam pytanko odnośnie hodowli outdoor, to nie miejsce pewnie, ale może poradzisz. Mam 2h kukurydzy, mógłbym znalezc kawałeczek (2x2) na doswiadczalna hodowlę, poleciłbys jakieś nasiona na początek?
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Nie mam doświadczenia z outdoorem ale to muszą być albo specjalne genetyki na Polski klimat breedowane np od "Grzech Grow Seeds"
albo automaty - wtedy polecam coś od Fast Buds 420 wybrać - mam tam 15% zniżki https://2fast4buds.com/pl na kod "SZKOLA"

Inne odmiany mają bardzo małą szansę dojrzeć w naszym klimacie zanim spleśnieją od wilgoci/deszczy i/lub będzie za zimno.
ODPOWIEDZ