Dobra, dzień piąty a ja już mam problemy i dylematy.
Szczerze mówiąc nie wierzyłem w darmową próbkę Strawberry Banana od Advenced Seed i wrzuciłem kolejnego Ethosa do kiełkownika.
SB jednak rośnie, wolno, ale nie wygląda najgorzej. Z drugiej strony Ethos już wykiełkowal. Myślę że za 2 dni będę mógł go przesadzać. Nie mam doniczki dodatkowej. Mam 4 lub 22 litry, aktualne to 22.
Delikatnie odkopałem SB i widzę że nie ma jeszcze tak dobrze rozwiniętego systemu korzeniowego. Przesadziłbym ją do 4 litrowej doniczki, postawił gdzieś w środek i dał wolną rękę, jakbym miał uśmiercić jedną wybrałbym SB.
Moje pytania to:
1. Czy automat w 4 litrowej doniczce mam sens? Czy lepiej od razu wyrzucić? I jeśli urośnie nie będzie zbyt przeszkadzał głównym roślinom, namiot 90x90.
2. Robiłem wczoraj zdjęcia. O północy wyłączyła mi się lampa. Włączyłem ją jeszcze na 3 minuty żeby dokończyć sesję. Czy to był duży błąd? Biorąc pod uwagę, że to automat i to na jakim etapie są rośliny.
3. Głównie na Weddingcake od Memphisto Genetics i na starszym Ethosie zauważam delikatne przebarwienia na krawędziach liści. Co to może być, jestem przewrażliwiony, czy to coś związanego ze światłem?
Wrzucam imgura, zdjęcia są podpisane:
https://imgur.com/a/nCIMVhO
Dodatkowo dodam, że lampa ustawiona na 85W około 45 cm nad szczytami roślin, temperatura około 25-27 stopni w dzień 21-22 w nocy. Wilgotność 80-90%.
Do tej pory jedynie ziemia spryskana około 150 ml wody dla każdej rośliny podczas wsadzania pługów. Wodą z root boosterem o pH 6,6. Ziemia to Canna Terra Profesional.
Pozdrawiam