Wiek rośliny od wykiełkowania: 18 dni
Faza rozwoju: sadzonka / wegetacja - w sumie to nie wiem
![Wink ;)](./images/smilies/icon/wink.gif)
Medium: substrat
Pojemność doniczki: 13 litrów
Jak często i jak dużo podlewasz: raz w tygodniu 100, 200ml
Jak i czym karmisz: sama woda
Opis problemu:
Chciałbym dopytać o warunki konieczne i niezbędne jakie musi roślina spełnić aby zacząć trening LST.
Na internecie jest generalnie konsensus co do czasu, 3-4 tydzień od wykiełkowania i trzy rzędy gałęzi.
Jednak mam wrażenie graniczące z pewnością, że to nie wszystko na co trzeba zwrócić uwagę.
Zakładam, że taki trening przeprowadza się po to aby zwiększyć dostęp światła do gałęzi pod koroną.
Dajmy na ten przykład moją damę
![Wink ;)](./images/smilies/icon/wink.gif)
![Obrazek](https://i.postimg.cc/MX1cf3YC/temp-Image3iq-EJ3.avif)
Ma już trzy piętra, w czwartym już liście się rozłożyły i wychodzi już piąty poziom. Teoretycznie to powinno być teraz...
Tak też zrobiłem, wygiąłem roślinkę, pięknie plastycznie się układa, tylko jakbym jej nie wygiął to te malutkie nowe gałązki co powoli wychodzą na każdym piętrze (mają teraz po 1-2 mm) dostają cień większy po LST jak teraz. Liście na koronie nadal są za małe abym mógł je odgiąć na tyle aby to skorygować.
W którym kierunku też najlepiej ją prowadzić ? Ja próbowałem zrobić to po osi liści drugiego piętra, tych największych.
Nie chcę przegapić terminu ale też boję się aby nie zrobić im więcej krzywdy jak dobrego.
Pozdrawiam.