Od teraz możecie łatwiej dodawać zdjęcia do postów. Pod okienkiem wiadomości jest link "Dodaj zdjęcie do wiadomości" który to umożliwia.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.

Filtr RO

Wszystko o uprawie w namiotach, szafach i pomieszczeniach uprawowych
Maciej1970
Nasionko

Filtr RO

Post autor: Maciej1970 »

Jak zastosować filtr RO, żeby ogarnąć growa z 1 krzakiem.
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Re: Filtr RO

Post autor: szkolaziola »

Siema
Nie rozumiem pytania - musisz konkretniej.
Bo jak to "jak zastosować filtr"? Leci woda przez filtr i wypływa przefiltrowana. Tu nie ma żadnej filozofii :D
pionier
Kiełek

Post autor: pionier »

Pozwolę sobie wrócić do tematu, bo pytanie wbrew pozorom nie jest takie trywialne ;)

Przeszukałem trochę internet i typów filmów RO jest kilka jak i rozstrzał cenowy od 100PLN do 8000PLN za filtr.

Najtańsze to te do wody dla rybek akwariowych, średniej klasy do domu to koszt rzędu 2500PLN ;) także jest z czego wybierać...

Ja chciałbym dopytać o mineralizator, część z tych filmów jest dostępna z opcją mineralizatora, który wzbogaca wodę o Magnez i Wapń. W celu polepszenia smaku wody. Czy ktoś z forumowiczów miał może doświadczenie z takim mineralizatorem ? czy zastąpi on CalMag z diety roślin ? jak z czymś takim przy karmieniu postępować ?

Jestem na etapie wyboru takiego właśnie ustrojstwa i nie mam pojęcia jakie wychodzi po nim EC wody, google też nie ma w tej kwestii za dużo do powiedzenia.
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Musisz szukać 3-5 stopniowy filtr RO.
Żadnych mineralizatorów itd. Tylko i wyłącznie filtr. Ma tylko wyjmować rzeczy z wody i nic nie dodawać.
To się używa jak chcecie pić tą wodę - bo takiej prosto z filtra NIE można pić bo wyciągnie ci minerały z zębów i kości.
Jak chcesz mieć i dla roślin i dla picia to musisz mieć 2 wyjścia wody wtedy - jedno po filtrze a przez mineralizatorem - dla roślin - i drugie po mineralizatorze - dla ludzi.
Taki system (bez pompy ani mineralizatora) powinien kosztować ok 400-600 zł.
Filtry starczą na 1-2 lata a potem trzeba tylko wkłady za kilka stów dokupić.

Np taki będzie spoko: https://allegro.pl/oferta/ro5-filtr-odw ... 1160845112
Ja mam podobny
pionier
Kiełek

Post autor: pionier »

Jakby to kogoś interesowało, Filtr RO firmy Invital model RO Basic koszt około 150pln

Odradzam... na jeden litry wyprodukowanej czystej wody, generuje około 1000 litrów wody brudnej. Przy ciśnieniu wody w kranie na poziomie 2 bar. Takie urządzenie jest kompletnie bezużyteczne.

Jeśli macie słabe ciśnienie, to radzę zainwestować w rozwiązanie z pompką podnoszącą ciśnienie. W przeciwnym wypadku, nie zarobicie na ścieki ;)
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

To co ja ci poleciłem jest bez pompki i przy ciśnieniu jakie jest normalnie w kranie produkuje 25% czystej i 75% odpadu
Ale to standard w filtrze RO - tak musi być. Nie musisz tego "odpadu" wylewać jak ci żal. Możesz w nim nogi umyć czy samochód :D

W 1h produkuje tyle że wystarcza na 2 dni dla 4 roślin dorosłych
ODPOWIEDZ