Od teraz możecie łatwiej dodawać zdjęcia do postów. Pod okienkiem wiadomości jest link "Dodaj zdjęcie do wiadomości" który to umożliwia.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.

Lista zakupów growbox

Wszystko o uprawie w namiotach, szafach i pomieszczeniach uprawowych
Awatar użytkownika
Kaktus
Nasionko

Lista zakupów growbox

Post autor: Kaktus »

Witam, jako iż jest to mój pierwszy post- bardzo serdecznie ściskam wszystkim czytającym rękę.

Jeśli temat polecanych urządzeń był już ściśle wypisany w którymś poście to bardzo przepraszam i proszę o zamknięcie.
Do rzeczy
Ciężko znaleźć w intrenecie całą listę potrzebnych rzeczy do upraw indoor, wydaje mi się że pomoże to przyszłym początkującym plantatorom, takim jak ja.😅

Co chce posadzić: 5sztuk

Purple Punch OG XL Auto
* Producent: Sweet Seeds
* Rodzaj: Nasiona feminizowane
* Typ: przewaga Indica
* Wysokość rośliny: 60-120 cm
* Pochodzenie: [Purple Punch (Larry OG x Grand Daddy Purple) x Star Killer (Skywalker OG Kush x Rare Dankness #2)]
* Okres kwitnienia: 8 tyg.
* Plon: indoor: 400 – 500 gr/m², outdoor: 60-180 gr/roślina
* THC: 18-22%
* CBD: 0,5%
* Smak: owocowy, słodki, przyprawy

Planuję sadzić w growboxie 100x100x200
Link: https://www.growweed.pl/pl/p/Growbox-Ro ... WXEALw_wcB

Z kalkulatora wychodzi mi:
Moc oświetlenia led 361W
Minimalna przepustowość wyciągu 135 m3^/h

Potrzebuje odpowiedzi na pytania:
-Czy lampa ,, Lampa Led 400W TRPS, Dual Full Spectrum, Do Uprawy Roślin” będzie pasować do powyższego growboxa i czy ktoś testował tą lampę i uważa że jest godna polecenia?

-czy jest jakiś gotowy pack godnych polecenia wszystkich mierników/urządzeń potrzebnych do pilnowania poprawnych warunków dla naszych skarbów.
Np. Jakie płyny kalibracyjnych, jaki nawilżacz, jaki wyciąg z filtrem węglowym, jaki wentylator mieszający.

Raczej będę starać się nie oszczędzać na sprzęcie, jeśli będzie coś co ułatwi/zautomatyzuje cały proces to proszę o porady.

Z góry dziękuję za pomoc, szczególnie z drugim pytaniem bo jest to dla mnie istotne aby pomiary były prawidłowe.

Pozdrawiam Kaktus
Ostatnio zmieniony 22.04.2024 23:29 przez Kaktus, łącznie zmieniany 1 raz.
Kaktus

Bo kto nie był ni razu człowiekiem,
temu człowiek nic nie pomoże.
Adam Mickiewicz, Dziady
Awatar użytkownika
Kaktus
Nasionko

Re: Lista zakupów growbox

Jeszcze dodam tylko że będzie to moja pierwsza próba kompletowania sprzętu i wszystkie pomocne oraz blachę uwagi będą dla mnie jak i innych początkujących znaczące.

Kaktus
Kaktus

Adam Mickiewicz, Dziady
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Post autor: szkolaziola »

Cześć
Sorki ale gdzieś mi umknęło twoje pytanie i dopiero znalazłem że czekasz tyle na odpowiedź 🤣

Ta lampa "Led 400W TRPS, Dual Full Spectrum, Do Uprawy Roślin" wg opisu wydaje się być okej - ale nigdy o tej firmie nawet nie słyszałem, tym bardziej nie używałem - więc ciężko polecić. Jak chcesz to ryzykuj - cena dobra.
W tej cenie mogę polecić Lumatek Attis 300w - to sprawdzona i świetnej jakości lampa - no ale o 25% słabsza za te same pieniądze.

"czy jest jakiś gotowy pack"?
Nie, niestety nie ma nic takiego. W USA AC-infinity chyba niedawno wydało taką walizeczkę ze wszystkim - ale u nas jeszcze tego nie kupisz.

Zastaw filtr + wyciąg + rury + obejmy + sterownik polecam od Spider Farmer lub Mars Hydro na ich oficjalnych stronach
(tu mam małe kody rabatowe do nich: https://szkolaziola.pl/kody-rabatowe.html )

Płyny kalibracyjne - czasem 1 czasem 2 czasem 3 - zależnie od miernika - ale firma dowolna - nie muszą być od producenta miernika.
Np najpopularniejszy miernik Bluelab wymaga 2 płynów pH 7.0 i pH 4.0 - płyny można kupić na allegro za kilka/kilkanaście zł - nie muszą być Bluelaba ani "growerskie".

Wentylator mieszający polecam dowolny "wentylator kolumnowy" z marketu elektronicznego - to działa bezawaryjnie najdłużej - ale jego minus jest taki że zajmuje miejsce na podłodze namiotu.
Z takich doczepianych na klips to 95% psuje się po 1-3 miesiącach używania.
Najlepsze na rynku są AC Infinity - ale w Europie praktycznie nie do kupienia.
Póki co jedyny który mi działa dłużej to Mars Hydro Clip Fan - ale jest bardzo drogi. Ponad 300zł https://marshydro.eu/products/clip-fan/
Drugi w kolejności wg mnie jest "Garden HighPro ProFan 2.0" ale tam też oscylacja siada po kilku miesiącach.
Kolumnowy chodzi rok non stop i działa...

Ziemia: https://sioubiz.pl/pl/p/Canna-Terra-Pro ... oslin-/688

Do monitorowania temp i RH: https://www.mediaexpert.pl/dom/wyposaze ... hygrometer

Jak cos jeszcze masz pytania to dawaj, może tym razem szybciej ogarnę 😅
Awatar użytkownika
Kaktus
Nasionko

Hahaha, nic nie szkodzi. Dopiero się zabieram za myślenie o indoor, teraz czekam na czerwiec żeby rzucić jakiegoś automata w las.

Ktoś może ma jakieś doświadczenie w tego typu growerstwie?
Ponowne zapytanie:
Co uiścić w liście zakupów?
Las głównie z brzozami, teren niepodmokły.
Kaktus

Adam Mickiewicz, Dziady
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Post autor: szkolaziola »

Tutaj chłopaki trochę o przygotowaniu outdoora dyskutują, zerknij: viewtopic.php?t=119
ODPOWIEDZ