Od teraz możecie łatwiej dodawać zdjęcia do postów. Pod okienkiem wiadomości jest link "Dodaj zdjęcie do wiadomości" który to umożliwia.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.

Pomiary EC

Wszystko o uprawie w namiotach, szafach i pomieszczeniach uprawowych
Awatar użytkownika
Golas
Konopia

Pomiary EC

Post autor: Golas »

Dziwna sprawa, woda z nawozem ma niższe EC niż sama woda?
vBJ7NXR3TYaqG1ZmD6qpSA.jpg

xn4fEy4sRhKizazgvf7wwQ.jpg
W zasadzie Oaza z biedronki 5L, BIOBIZZ Alg-a-mic 15 ml, Acti-Vera 20 ml, Calmag 2,5 ml, Bio-Down do regulacji na Ph 6,4.

Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Re: Pomiary EC

Post autor: szkolaziola »

Czyściłeś miernik pomiędzy pomiarami? Wątpię :) Albo uszkodzony
Awatar użytkownika
Golas
Konopia

Oczywiście, że czyściłem. Miernik nie był drogi ale z tego co pamiętam, że poprzednio jak podlewałem pełnym zestawem nawozów BIOBIZZ'a wskazanie miernika było dwa razy wyższe.
Awatar użytkownika
Golas
Konopia

Wszystko się zgadza!
Pamiętam że było więcej. Dzisiaj podlewałem tak jak ostatnio ale pełnym zestawem. Dodatkowo był BIOBIZZ TOP-MAX 5 ml, BIO-BLUM 15 ml oraz BIO-GROW 20 ml. Wszystko na 5 litrów wody (bym razem z Lidla) Poniżej wyniki pomiarów.
lW7NdjQaRqCF3RhaqM0fCA.jpg

C2IkPCO9ScGiTAriAWmVCA.jpg

w2M%VjdiQJiYBJlmbJoyQQ.jpg
Wnika z tego, że te trzy nawozy znacząco podnoszą EC. Chyba nie ma się nad czym rozwodzić. Bardziej zastanawia mnie fakt, że sama woda ma wyższe EC niż ta sama woda z CAL-MAG,TOP-MAX i BIO-BLOOM. Czyli oznaczało by to, że korzystniej jest podlewać wodą z dodatkiem CALMAG, wyciągiem z alg i czegoś tam co ma ACTI-VERA (muszę dokładnie poczytać co zawierają), niż samą wodą. Skuteczniej obniża zasolenie w glebie niż sama woda?

Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

No ciekawe rzeczywiście.
Prawdopodobnie któryś z tych dodatków reaguje z jonami metali w wodzie (z wapniem na przykład) i go wytrąca - dlatego generalnie pomiary robimy na końcu - bo w trakcie, przed ostatecznym mieszaniem pomiary są nieprzewidywalne - o czym sam się przekonałeś :)
Awatar użytkownika
Grower
Buh

Post autor: Grower »

Ogólnie mam tabele od Canna Terra a nie potrafię korzystać miernika EC i np jest tam w 1 tyg uprawy EC+ 0,4/0,8 EC ogółem 0,8/1,2 i te liczby biorą się jak do wody damy nawozy ?
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Nie mam tych nawozów - musisz pokazać konkretnie z której tabelki korzystasz.
Butelka sprzed roku będzie miała inną tabelkę niż z aktualnej produkcji itd - więc podeślij dokładnie to czego ty używasz i spróbuję wytłumaczyć o co tam chodzi. Z Twojego opisu to też nie rozumiem ;)
Awatar użytkownika
Grower
Buh

Post autor: Grower »

https://www.canna-pl.com/growguide tylko trzeba będzie kliknąć oblicz i to są wszystkimnawozy które posiadam i jeszcze byś mi doradził z tym callmag czy ja mam tutaj w tych nawozach 

Ostatnio zmieniony 26.03.2023 20:51 przez Grower, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Okej, w tej tabelce EC+ oznacza wartość nawozów jaką trzeba dodać do wody.
Tabelka dla "woda standardowa" zakłada EC wody prosto z kranu na 0.4 - do tego trzeba dodać wartośc z EC+ - na przykład 0.6 - co razem z tym co było bazowo w wodzie daje EC 1 - i tym podlewamy.

Cała reszta tabelki działa analogicznie. Ale fakt - brakuje tego EC+ w legendzie i się chwilę sam zastanawiałem o chu* tam chodzi ;)

Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

W tej linii od Canna chyba nie ma nigdzie wapnia (Ca). Ale jak masz wodę o EC ok 0.4 to raczej go nie potrzebujesz bo to mocno mineralna woda i w dużej mierze zabrudzona wapniem właśnie - ja dla porównania mam EC 0.12 więc prawie 4x mniejsze.
Magnez jest zarówno w Terra Vega jak i Terra Flores wiec na całe życie rośliny.

ODPOWIEDZ