Typ: automat (60 day lemon skunk, DNA Genetics)
Wiek rośliny od wykiełkowania: 13 dni
Faza rozwoju: wegetacja
Medium: canna terra prof. + jakaś ziemia do roślin zielonych
Pojemność doniczki: 2x 8L, 16L
Na zdjęciach widać problemy, im starszy liść, tym owe większe.
Przy tej uprawie nie jestem wyposażony w mierniki EC ani Ph. Podlewam kranówką, były dwa pełne podlania do tej pory, ale w międzyczasie coś psikałem żeby zwilżyć ziemie, szczególnie przez pierwsze dni od wyjścia (ziemia była suchutka, odstana dłuuugo).
Pytanie czy to w tej sytuacji nadmiary nawozów, czy głównie chodzi o złą wodę?
Dodam tylko, ze tower fan widoczny na zdjęciach chodził od 6. dnia życia, a gdzieś natknąłem się w necie na zdjęcia podobnienwygladajacyh liści, z tytułem „wind stress”
Lampa tez była na wysokości ~15cm ustawiona na 25W
Wiec chyba może to być popalone
Od teraz możecie łatwiej dodawać zdjęcia do postów. Pod okienkiem wiadomości jest link "Dodaj zdjęcie do wiadomości" który to umożliwia.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.
Żółknięcie/zawijanie/przebarwienia
- szkolaziola
- Administrator
Re: Żółknięcie/zawijanie/przebarwienia
To na pewno nie wina wiatru. Bez szans.
Wygląda na niedobór wszystkiego po trochu, szczególnie wapnia i magnezu.
Tylko czy niedobór wynika z braku składników w glebie - czy z blokady ich wchłaniania przez nieprawidłowe pH - tego się nie dowiemy skoro nie masz nawet miernika pH - co kosztuje 15zł... a na aliexpress to pewnie i za 5zł znajdzie
Wygląda na niedobór wszystkiego po trochu, szczególnie wapnia i magnezu.
Tylko czy niedobór wynika z braku składników w glebie - czy z blokady ich wchłaniania przez nieprawidłowe pH - tego się nie dowiemy skoro nie masz nawet miernika pH - co kosztuje 15zł... a na aliexpress to pewnie i za 5zł znajdzie
Eloo tez obstawiam problemy z kranówką, i roslinki moga cierpiec od nadmiaru soli po złe pH, znając życie kranowa ma blisko koło 7-8 , a EC bliskie 0,4,
Możesz kupić też Też test pH kropelkowy:
Możesz kupić też Też test pH kropelkowy:
- Załączniki
-
- pobrane.jpeg (7.03 KiB) Przejrzano 230 razy
Zamawiam zatem Ph meter, widzę ze na Allegro te sprzęty po około 50zl. Skoro to drobny wydatek, to wolałbym kupić coś porządnego, jakieś polecenia macie?
A tymczasem polecę wodą butelkowaną, w necie jest wykaz Ph oraz zasolenia takich wód. Przypomnicie mi tez jakie z grubsza EC tak młode roślinki powinny przyjąć?
A tymczasem polecę wodą butelkowaną, w necie jest wykaz Ph oraz zasolenia takich wód. Przypomnicie mi tez jakie z grubsza EC tak młode roślinki powinny przyjąć?
- szkolaziola
- Administrator
Z pH metrów takich polecam Dr meter, Milwaukee, Adwa
Z naprawdę dobrych - ale droższych - BlueLab, Apera
EC powinno być w ziemi około 1 mS/cm (czyli 1000 µS/cm)
A EC wody/pożywki trzeba tak dopasowywać żeby tyle wyszło w ziemi co wyżej napisałem. Robi się to przez pomiary runoffu. Tłumaczyłem to na kanale - musisz poszukać bo trochę w odcinkach teoretycznych, trochę w pokazowej uprawie fotoperiodów.
Z naprawdę dobrych - ale droższych - BlueLab, Apera
EC powinno być w ziemi około 1 mS/cm (czyli 1000 µS/cm)
A EC wody/pożywki trzeba tak dopasowywać żeby tyle wyszło w ziemi co wyżej napisałem. Robi się to przez pomiary runoffu. Tłumaczyłem to na kanale - musisz poszukać bo trochę w odcinkach teoretycznych, trochę w pokazowej uprawie fotoperiodów.