Uprawa w lodówce.

Wszystko o uprawie w namiotach, szafach i pomieszczeniach uprawowych
Zjemcifrytki
Nasionko

Uprawa w lodówce.

Post autor: Zjemcifrytki »

Witam. Zamierzam się wziąć za temat lodówki jako growboxa. Plusy Będzie stało w garażu tam co prawda zimniej ok 10 at przy 0 na dworze, niż w domu ale to nie to samo więc lodówka będzie się sprawdzać jako izolator. Druga sprawa przepuszczanie światła ogólnie szczelność. Pierwszy raz robię dlatego będę pytał o parę spraw jeżeli jest ktoś chętny do pomocy będę zobowiązany. Jako lampę wybrałem spidera sf1000w. Lodówka w środku ma 54 cm na 45. Zawieszenie oświetlenia nie stanowi problemu. Jeśli chodzi o wymianę powietrza chcę zrobić tak. Po dwa otwory fi 30 w dolnej części lodówki jak i w suficie zabezpieczone. Z uchylną klapką. Ciepło będzie od góry od lampy natomiast od dołu zainstalowałbym termo wentylator który raz nadmuchiwałby rośliny a dwa przy okazji grzał. Jak wiadomo ciepło idzie do góry więc samoczynnie otwory w suficie odbierały by powietrze.. Jeśli byłoby mało CO2 powiesiłbym worek. Co myślicie o czymś takim bardzo proszę o wypowiedzi pozdrawiam.
Zjemcifrytki
Nasionko

Re: Uprawa w lodówce.

Post autor: Zjemcifrytki »

Zjemcifrytki pisze: 11.12.2025 14:08 Witam. Zamierzam się wziąć za temat lodówki jako growboxa. Plusy Będzie stało w garażu tam co prawda zimniej ok 10 at przy 0 na dworze, niż w domu ale to nie to samo więc lodówka będzie się sprawdzać jako izolator. Druga sprawa przepuszczanie światła ogólnie szczelność. Pierwszy raz robię dlatego będę pytał o parę spraw jeżeli jest ktoś chętny do pomocy będę zobowiązany. Jako lampę wybrałem spidera sf1000w. Lodówka w środku ma 54 cm na 45. Zawieszenie oświetlenia nie stanowi problemu. Jeśli chodzi o wymianę powietrza chcę zrobić tak. Po dwa otwory fi 30 w dolnej części lodówki jak i w suficie zabezpieczone. Z uchylną klapką. Ciepło będzie od góry od lampy natomiast od dołu zainstalowałbym termo wentylator który raz nadmuchiwałby rośliny a dwa przy okazji grzał. Jak wiadomo ciepło idzie do góry więc samoczynnie otwory w suficie odbierały by powietrze.. Jeśli byłoby mało CO2 powiesiłbym worek. Co myślicie o czymś takim bardzo proszę o wypowiedzi pozdrawiam.
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Re: Uprawa w lodówce.

Post autor: szkolaziola »

Siemanko

Powodzenia. :dance: :clap: 🔥🔥🔥
Nie robiłem nic takiego ale na szybko kilka rzeczy mi się rzuciło w oczy:

1) większe otwory wentylacyjne fi 30 to jest nic, minimum fi 100 - wszystkie wyciągi, przewody wentylacyjne itd się zacyznają od tego rozmiaru
2) przy tej powierzchni i izolacji to ciepło to raczej będziesz musiał usuwać a nie dodawać - wg mnie tam będzie godzinę po włączeniu lampy 40 stopni (zależy od temp otoczenia, średnicy otworów i mocy wyciagu)
3) powietrze lepiej wyciągać niż wtłaczać - odwrotnie niż chcesz zrobić + tylko wtedy masz możliwość założyć filtr weglowy i zapanować nad zapachem
4) co2 nie ma ŻADNEGO sensu w domowej uprawie - zyskasz całkowicie NIC, tylko wydasz pieniądze
ODPOWIEDZ