Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
No tak, topping to już dawno mogły dostać.
Teraz to albo jedno albo drugie - bo jak zrobisz topping to nagiąć będziesz miał co dopiero za 14 dni jak 2 nowe gałęzie wyjdą z miejsca toppingu i będą na tyle długie żeby je na boki rozgiąć.
No albo samo LST głównej łodygi - ale one są na tyle grube że prędzej je połamiesz niż zegniesz - musiałbyś ją prawie do śmierci z suszy doprowadzić żeby LST na głównej łodydze w tym wieku zrobić.
09.07.24 - przegląd tygodnia. Nadal głównie na wodzie - jestem oszczędny w nawozy, choć już teraz chce im zacząć podawać biobizz zgodnie z tabelka. Zrobiłem im poprzednio trochę topping, teraz podobnie plus lekkie golenie - pozbyłem się największych liści na górze, które zasłaniały dużo światła. Trochę podcinam je u dołu.
Mają już niedobory pierwsze wychodzące na liściach.
Jak karmisz BioBizzem to już trochę za późno nawet - bo on zacznie działać po 14 dniach dopiero od podania - a one powinny mieć dostępny już teraz nawóz (albo nawet lepiej jak by miały tydzień temu) - czyli podany powinien być 2-3 tyg temu - wiec podaj jak najszybciej (NIE więcej - dodatkowa dawka nie pomoże przyspieszyć działania nawozów).
Właśnie dlatego ja nie używam żadnych nawozów Bio - bo takie rzeczy wiesz dopiero po fakcie że trzeba było dodać nawóz w momencie jak już jest za późno. I jak ja używam nawozów mineralnych to podaję - i po sekundzie roślina zaczyna jeść - a nie po 10-14 dniach jak przy Bio/organic.
13.07.2024 - przegląd tygodnia
Lampę podkręciłem na 155W (z 240 możliwych).
Podlewam BioBizz zgodnie z tabelką. W tamtym tygodniu robiłem w kilku miejscach topping - teraz już zostawiam.
19.07.2024 - zrobiłem z rana fryzjera i trochę je ponacinałem drutem ogrodniczym. Przyciąłem sporo na dole i pozbyłem się dużych liści, które za bardzo zabierały światło pozostałym.
Dostaja BioBizz Grow, Heaven i co jakiś czas dolewam Rhizotonic.
Jak myślisz, ile jeszcze dać im czasu na weg?
Moc lampy 160 z 240 ok?
Nie znam się aż tak, ale to moja trzecia uprawa i te rośliny wyglądają najlepiej ze wszystkich
Wg mnie maja pierwsze oznaki niedoborów PK - no ale mówisz ze karmisz więc pewnie to na bieżąco jest uzupełniane.
Wcale im nie dawać czasu na weg. Na kwitnienie się przełącza jak 50% podłogi namiotu jest zajęte liśćmi - patrząc od góry - a u ciebie jest 99%
Moc lampy - tu nie doradzę - bez pomiarów PPFD to jest strzelanie w ciemno. Możesz na własną odpowiedzialność próbować i obserwować rośliny kolejne dni - a jak będą negatywne efekty to zmniejszyć moc.