WitamMam taki problem ponieważ posiadam Boxa 40 na 40 i lampę cob 150w. Lampę zrobił mi kolega i nie dał do niej wskazówek za bardzo. Powiedział żebym trzymał 40cm nad roślinami z mocą mam kombinować. Niestety regulacja jest w zasilaczu i nie wiem ile aktualnie używam mocy. Mam miernik lumenów czy mogę sprawdzić ile jest lumenów na ful podzielić na pół i to mi da 50 procent lampy? Czy to tak nie działa?
chciałem ustalić harmonogram jak na filmie 25 50 75 100. Mogę to zrobić luxomierzem?
Od teraz możecie łatwiej dodawać zdjęcia do postów. Pod okienkiem wiadomości jest link "Dodaj zdjęcie do wiadomości" który to umożliwia.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.
Problem z lampa
- szkolaziola
- Administrator
Re: Problem z lampa
Raczej nie. Mierniki lumenów nie są miarodajne i na pewno nie można przeliczyć mocy na lumeny i odwrotnie - to osobne parametry niezależne od siebie.
A ta regulacja w zasilaczu - to pewnie jest jakieś pokrętło - więc patrzysz o ile się obraca między wyłączoną lampą a maksymalnym ustawieniem i dzielisz ten kąt na 4 - i mniej więcej będziesz wiedział.
Druga opcja - kupujesz inteligentne gniazdko na allegro - i w apce oprócz sterowania gniazdkiem możesz odczytać aktualne napięcie, natężenie, używaną moc i ogólne historyczne zużycie prądu przez to gniazdko. To koszt ok 50zł ale przydaje się do sterowania lampą, wyciągami, pompami itd. więc i tak warto mieć.
A ta regulacja w zasilaczu - to pewnie jest jakieś pokrętło - więc patrzysz o ile się obraca między wyłączoną lampą a maksymalnym ustawieniem i dzielisz ten kąt na 4 - i mniej więcej będziesz wiedział.
Druga opcja - kupujesz inteligentne gniazdko na allegro - i w apce oprócz sterowania gniazdkiem możesz odczytać aktualne napięcie, natężenie, używaną moc i ogólne historyczne zużycie prądu przez to gniazdko. To koszt ok 50zł ale przydaje się do sterowania lampą, wyciągami, pompami itd. więc i tak warto mieć.
Re: Problem z lampa
Dzięki wielkie kupię gniazdko