Od teraz możecie łatwiej dodawać zdjęcia do postów. Pod okienkiem wiadomości jest link "Dodaj zdjęcie do wiadomości" który to umożliwia.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.

Problem z lampa

Wszystko o uprawie w namiotach, szafach i pomieszczeniach uprawowych
Tomasz
Nasionko

Problem z lampa

Post autor: Tomasz »

WitamMam taki problem ponieważ posiadam Boxa 40 na 40 i lampę cob 150w. Lampę zrobił mi kolega i nie dał do niej wskazówek za bardzo. Powiedział żebym trzymał 40cm nad roślinami z mocą mam kombinować. Niestety regulacja jest w zasilaczu i nie wiem ile aktualnie używam mocy. Mam miernik lumenów czy mogę sprawdzić ile jest lumenów na ful podzielić na pół i to mi da 50 procent lampy? Czy to tak nie działa? 
chciałem ustalić harmonogram jak na filmie 25 50 75 100. Mogę to zrobić luxomierzem?

Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Re: Problem z lampa

Post autor: szkolaziola »

Raczej nie. Mierniki lumenów nie są miarodajne i na pewno nie można przeliczyć mocy na lumeny i odwrotnie - to osobne parametry niezależne od siebie.
A ta regulacja w zasilaczu - to pewnie jest jakieś pokrętło - więc patrzysz o ile się obraca między wyłączoną lampą a maksymalnym ustawieniem i dzielisz ten kąt na 4 - i mniej więcej będziesz wiedział.
Druga opcja - kupujesz inteligentne gniazdko na allegro - i w apce oprócz sterowania gniazdkiem możesz odczytać aktualne napięcie, natężenie, używaną moc i ogólne historyczne zużycie prądu przez to gniazdko. To koszt ok 50zł ale przydaje się do sterowania lampą, wyciągami, pompami itd. więc i tak warto mieć.

Tomasz
Nasionko

Re: Problem z lampa

Post autor: Tomasz »

Dzięki wielkie kupię gniazdko
ODPOWIEDZ