Pierwsza uprawa

Chcesz podzielić się historią swojej roślinki?
Tutaj możesz prowadzić swój dziennik albo podlinkować dziennik z GrowDiaries.com
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Re: Pierwsza uprawa

Post autor: szkolaziola »

Yo yo,

to co piszą na paczce to są zazwyczaj tygodnie samego kwitnienia - czyli przy automacie musisz dodac do tego ok. 3 tygodnie wega - a przy sezonówce - tyle ile sam zrobisz wega :D

Póki co masz 98% trichomów przeźroczyste, 2% lekko mleczne i zero burszytynowych
więc jeszcze z 2 tygodnie minimum myślę

Co do nawożenia - to jeśli tak zajadają (i nie reagują negatywnie na poprzednie nawożenie) to karm znowu.
Tam dałeś nimy 1.5 EC ale to chyba w większości twoja twarda woda a nie nawozy z tym były - bo z CalMagiem samym masz 1.0 z a nawozami 1.5? :D Trochę dziwne więc zakładam że tych nawozów mało dodajesz mimo że EC wygląda wysoko.

A co do suszenia - 18 stopni też jest git - no a generalnie jak musizsz zejść z temperaturą gdziekolwiek to masz tylko 2 opcje:
1) wciągać zimniejsze powietrze z dworu (jeśli pora roku na to pozwala)
2) klimatyzator
nie ma innej opcji - dosłownie nie istnieje żadna inna opcja chłodzenia na tej planecie

Wyciąg do suszenia generalnie nie jest potrzebny CHYBA że RH w suszarni przekracza 65% to trzeba tov powiereze wymieniać na suchsze - i wtedy się wyciąg sterowany higrometrem przyda
Siban Nac
Wegetacja

Post autor: Siban Nac »

ELo 420

No z tym RF3 to dziwnie wychodzi EC natomiast ja daje 1ml calmagu na L plus mam wode z flitra RO,może ona tak dziwnie reaguje :D

Dziś Tropicana dostanie jakoś 1.5EC w proporcjach na kwitnienie a RF3 tylko woda+calmag-ostatni odczyt był na poziomie 1.3,więc czekam.
Calmagu dając 1ml/L mam jakoś około 0.4 i dobijam nawozami. Jak podawałem EC 2.0 to calmagu było tam tylko 0.4,w każdym podlaniu tak daję
także nie wiem dlaczego tak się dzieje :think:
Siban Nac
Wegetacja

Joł joł joł

Dzień 62
Guava(RF3)-Woda+calmag- PH 6.3 EC 0.4.Runoffpo 3.5L- PH 6.5 EC 1.0
Tropicana-nawozy PH6.3 EC 1.8.Runoff po 3L-PH 6.3 EC 1.9

Dzień 65
Guava-nawozy PH 6.4 EC 1.6.Runoff po 3.5L-PH 6.5 EC 1.4
Tropicana-woda+calmag PH 6.4 EC 0.4 Runoff po 3L-PH 6.5 EC 1.1

Dzień 68

Guava-woda+calmag PH 6.3 EC 0.3.Runoff po 3L-PH 6.6 EC 1.35
Tropicana-nawozy PH 6.3 EC 1.4.Runoff po 3.5L-PH 6.6 EC 1.6

Obrazek

Guava

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tropicana

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Coraz bliżej ścinki :D
Ile im jeszcze zostało?Czy dwa tygodnie będzie optymalnie?
Już nie planuje nawozić,jedynie chciałem użyć tego boostera ale nie wiem czy zdąże i czy faktycznie to ma w ogóle jakikolwiek sens patrząc na skład.
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Yoo

No fajnie idzie 🔥🔥🔥
One są prawie gotowe w sumie. Może nie jeśli chodzi o zbitość, ale trichomy już dochodzą.
Może nawet mniej niż 2 tygodnie styknie, może tydzień nawet 😅🤩

Tylko ten ostatni link z trichomami nie działa coś ☹️
Siban Nac
Wegetacja

Zdecydowałem jednak zamówić klimatyzator, nie chcę ryzykować,że nie uzyskam jednak nawet tych 18 z uwagi na coraz to wyższe temp. :D
polecił byś jakiś ?Czy taki,który włożę do namiotu jakiś kolumnowy będzie dobry,czy jednak taki jak ty masz z ze spiro skierowana do namiotu ?Nie chcę zamówić jakiegoś shitu.Rozstrzal jest duży 200-500e
Zauważyłem,że guava z linii Rf3 jakby trochę Fox tail'e zapuściła,buduje takie mini wieżyczki na tych najwiekszych topach no ale to już końcówka więc demage nie jest aż taki duży.
Co do ostatniego linka-chodzi o ostatnie zdjęcie czy wszystkie zdj. trichomow?U mnie wszystko widać git.Faktycznie w początkowej wersji posta był link do trichomow od tropicany ale usunąłem dwa z nich i już załadowało normalnie,może to jakiś błąd ,nie wiem :think:
Czy na końcówkę obniżyć również calmag np do 0.1EC?Czy już odciąć wszystko i ostatni tydzień sama woda RO?
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

No na końcu posta był link, wczoraj nie działał a dzis juz go nie ma.
Nie wiem co tam było bo nie działał więc ci nie powiem.

Co do klimatyzatora to nie ma czegoś takiego jak "klimatyzator kolumnowy". Takie coś to wentylator albo ewentualnie klimator - nie ma związku z klimatyzatorem.

Klimatyzator MUSI posiadać wbudowaną sprężarkę z gazem, musi buczeć i musi pożerać minimum 1000w energii jak chodzi - a zwykle 2000-3000w.
Konkretnego nie polecę bo w PL są inne w ES inne, w DE inne. Idziesz do sklepu elektro i kupujesz taki na jaki cię stać.
Ja mam "Hisense Patagonia APH12QC"

Byle to był prawdziwy klimatyzator ze sprężarką.
No i oczywiście musisz do tego sobie dobudować orurowanie.
Bo taki klimatyzator wyrzuca górą zimne - ale tam nie ma rury i trzeba sobie to jakoś obudować i dokleić własną rurę i dopiero rurę do namiotu.
Z drugiej strony klimatyzator wyrzuca gorące powietrze - które trzeba wywalić za okno KRÓTKĄ RURĄ. Max 3 metry. NIE WOLNO tej gorącej ruzy przedłużyć i ciagnąć dalej - spalisz sprężarkę i klimatyzator do kosza wtedy i nie uznają ci gwarancji.
No i dodatkowo w trakcie pracy wyciąga z powietrza wilgoć więc też się zbiera w zbiorniczku woda i trzeba ją opróżniać codziennie albo podłącyć jakąś rurkę która będzie szłą do kanalizacji albo większego wiadra.

Na koniec sama woda. Calmag nie potrzebny już.
W ogóle na kwitnieniu się nie daje calmaga bo wapń już jest wystarczajacy z wega i więcej nie trzeba.
Daje się magnez albo siarczan magnezu.
Siban Nac
Wegetacja

Dzięki stary za wszystkie podpowiedzi :D jest misja z tym klimatyzatorem hehe
Trochę mi to utrudnia,bo mój pokój uprawowy to też pokój,w którym pracuje a już hałas z wyciągu jest dosyć duży ,i tak używam zatyczek podczas pracy no ale chyba nie ma wyjścia.Moze znajdę jakiś model w miarę cicho pracujący :think:

Co do calmagu to z tego co zapamiętałem z kursu uprawy to tam było,że calmag dodaje się zawsze przy wodzie RO.Chyba tej kwestii odnośnie kwitnienia nie zapisalem w notatkach :roll: .Na szczescie ta fotorelacja posluzy mi przy drugiej uprawie aby wyeliminować obecne błędy.Ciesze się z tego co wyszło,a to dzięki Tobie,bo bez Twojego zaangażowania w pomaganie nam ciężko byłoby początkującym osiągać satysfakcjonujące rezultaty już od 1 uprawy .Jeszcze raz bardzo dziękuję za Twoją pomoc :D
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Z tym CalMagiem to nie do końca.
Zawsze mówiłem że na wegu CalMag a na kwitnieniu zastępujemy go MgS właśnie :)

A co do wody RO to po prostu radzę ja mieszać z kranówką do osiągnięcia ok 0.2-0.3 EC w celu zbuforowania - a potem już normalnie CalMag albo MgS albo nawozy
ODPOWIEDZ