Pierwsza uprawa

Chcesz podzielić się historią swojej roślinki?
Tutaj możesz prowadzić swój dziennik albo podlinkować dziennik z GrowDiaries.com
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Re: Pierwsza uprawa

Post autor: szkolaziola »

Nie wiadomo. Nie ma badań potwierdzających czy to zwiększy plon.

Na 100% zwiększy rachunek za prąd - tylko to jest pewne.

Może. Automat ZAWSZE może zostać karłem - ok 1/3 zostaje :lol:
Siban Nac
Sadzonka

Post autor: Siban Nac »

Mala aktuallizacja.Dzień 12 się rozpoczął.

WIem,że dosyć często publikuje zdjęcia roślinek ale ciekawi mnie dlaczego u tej mniejszej widać jakby listek dziwnie sie oddzielił wygląda jak precyzyjne

''cięcie'' z jednej tylko strony.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

No właśnie się nie oddzielił ten jeden "palec". Czasami są zroślaki takie - drobna mutacja.
Siban Nac
Sadzonka

aha no to luz,dzieki stary.Joł :-D
Siban Nac
Sadzonka

aha zapomnialem się zapytać czy lac wodę jeszcze od dołu też czy już tylko od góry?
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

eeee w sumie to jak chcesz.

ja leje tylko od góry. tam od dołu to było żeby naciagnęły po przesuszeniu.

ale niektórzy tak podlewają - ja nie pozjadałem wszystkich rozumów :D może i tak też jest ok - kto wie
Siban Nac
Sadzonka

Joł Joł Joł.

Dzień 16.

Harmonogram podlewania na przestrzeni tych kilkunastu dni wyglądał następująco:

14.02 - Zasiałem,podlałem po 200 ml

18.02- Wykiełkowały

21.02-Po 5o ml woda z calmagiem

25.02-po 100 ml do podstawek +po 50 od góry.Przesuszona ziemia.

26.02- Oprysk,100 ml podstawki,100ml od góry.Woda z calmagiem 0.5ml na 1l.PH 5.8 EC 0.25.Ziemia troche lepiej,jeszcze troche za sucha.

27.02- Oprysk

28.02 - podstawki i góra po 100 ml,woda z calmagiem 1ml na L.PH6.1 EC 0.4

02.03 -ziemia sucha,większa roślinka 200ml,mniejsza 175.Woda z calmagiem 1ml na L PH 6.1 EC 0.37

04.03-Oprysk i podlanie brzegów więcej niż srodka doniczki-sucha ziemia,podejrzenie słabo rozwiniętego systemu korzeniowego podałe więc

Rootjuice 1.5m/ L + calmag 1ml/L.Po 250ml- z tego jakos 20% poszło na środek,bo było dosyć mokro wokoł planta. PH 6.5 EC 0.5

Zauważyłem dopiedo po ostatnim podlaniu,że ziemia nie jest tak sucha jak w poprzednie dni,natomiast mam wrażenie,że część doniczki jakos 4 cm od brzegów nie jest zagospodarowane przez system korzeniowy.Czy na tym etapie nastąpi ekspasnja na całą doniczkę? Czy przeż początkowe błedy niestety ale zostanie pusta przestrzeń?Czy podać jej jeszcze raz ukorzeniacz?Następne podlanie dodam również mydło potasowe aby zmniejszyć napięcie powierzchniowe.

Tak wyglądają w dniu 16:
Lampa 50% mocy,40 cm nad szczytami.Wysokość dziewczynek 13/14cm

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

A skąd ona ma mieć korzenie tam po bokach? To trwa 2 miesiące aż wypełni się taka doniczkę. Nie ma magii.
Wodę lejemy właśnie po bokach - a nie na środek. Na środku nie ma sensu - tam sama przesięknie - a w drugą stronę nie.

Ukorzeniaczy więcej nie lej - to nic nie daje a tylko zaszkodzisz bo sobbie dodajesz syfu do ziemi i podbijasz EC głupotami które nie są nawozem.

Nie wiem co to "oprysk" ale tego też nie rób. Jeśli nie masz pleśni ani szkodników to się żadnych oprysków nie robi.

Ogólnie spoko wyglądają, jest git 👍👏
Siban Nac
Sadzonka

Z opryskiem mialem na myśli to,że 10 min przed podlaniem spryskałem ziemię.Tak jak to robisz na YT :D

Gdy trochę łodygi staną się grubsze i roślinki będą większe mam zamiar zastosować bendgind a później scrog.

Czy to normalne,że one mają takie cieńką głowną łodygę?Niemalże jak zapałki :lol:
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

ja nawet na zdjęciu widzę że jak 4-5 zapałek a nie 1, więc poprawnie.

No i tak ogólem mówiąc tooo bending im łodyga cieńsza i młodsza - tym lepiej. im dłużej poczekasz - tym większa szansa na połamania/uszkodzenia
ODPOWIEDZ