Uprawa w mini tunelu

Wszystko o uprawie na polu, spocie i w szklarni
slxchan
Nasionko

Uprawa w mini tunelu

Post autor: slxchan »

Witam forumowiczów!

Po długim czasie lurkowania na forum nadszedł czas, bym w końcu napisał swojego pierwszego posta.

Zauważyłem, że nie ma tu zbyt wielu tematów w dziale outdoor, a właśnie o takiej uprawie myśli mój chomik :D

W wyniku pewnych okolicznosci, zamieszkałem w domu po dziadku, przy którym jest ogródek schowany przed widokiem "z ulicy". Ogródek ów popadł w ruinę przez zaniedbania dziadka, a ja lubię świeże warzywa i to najlepiej wyprodukowane przez samego siebie, postanowiłem więc - mając w sercu piękny ogródek babci - przywrócić go do świetności.

No, nie tylko warzywa lubię :twisted:

Mam nadzieję, że dział jest dobry, bo:
- mój chomik planuje uprawę na dworze, ale w mini tunelu 140x140 o wysokości 2m (do nabycia w markecie budowlanym)
- chomik planuje dać tam cztery roślinki (automaty) o różnej genetyce (miał okazję dostać kiedyś nasiona)
- chomik chce wydać jak najmniej pieniążków, bo z jego smutnej gryzoniej pensji nie wystarcza na za dużo, więc zamierza maksymalnie eksploatować warunki pogodowe i w razie potrzeby doświetlić ledami (może wyprowadzić prąd na podwórko)

Nasiona, które posiada chomik:
- blueeberry auto
- auto critical speed
- auto 60 grapefruit
- auto white Widów

Pytania, które ma chomik na początku:
- w co jeszcze powinien się wyposażyć na początek?
- czy krzaczki mogą wspolegzystowac w tunelu wraz z warzywami?
- czy przy tego typu uprawie jest szansa jakoś zredukować zapach?

Chomik zdaje sobie sprawę z tego, że automat to niekoniecznie najlepszy wybór na początek, ale jest uparty jak diabli.
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Re: Uprawa w mini tunelu

Post autor: szkolaziola »

Siemanko, witaj na forum

Z outdoorem nie mam dużo doświadczenia ale co wiem to powiem, a może inni dopowiedzą resztę.

- w co jeszcze powinien się wyposażyć na początek?
Jakieś nawozy by się przydały pewnie - nie wiem co tam dziadek za ziemię ma ale na pewno cośtam trzeba będzie sypnąć.
Aptus ostatnio wypuścił fajny blend na outdoor bo wszystko w 1 paczce wymieszane optymalnie
https://aptus-holland.com/products/all-in-one-pro/

- czy krzaczki mogą wspolegzystowac w tunelu wraz z warzywami?
Jasne, mogą. Tylko musisz pilnować żeby nie przyszło tam robactwo bo wtedy może się przenieść na twoje automaty. Wtedy już musisz o wszystko dbać jak o jeden organizm i będą od siebie zależne.

Hmm... chyba głównie zamaskować jakoś innymi zapachami. Posadzić coś co ma mocny własny zapach albo mieć krowę/kurnik :D
slxchan
Nasionko

Post autor: slxchan »

Hmm... chyba głównie zamaskować jakoś innymi zapachami. Posadzić coś co ma mocny własny zapach albo mieć krowę/kurnik :D
A czy jest sens przy wyprowadzonym prądzie zamontować w 'tunelu' jakiś budżetowy wyciąg z filtrem węglowym i odprowadzać zapach rurą gdzieś wyżej, czy to raczej mija się z celem? Chat GPT podpowiada, że to może zredukować zapachy bawet do 70%, ale jakoś średnio ufam w tych tematach sztucznej inteligencji.
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Post autor: szkolaziola »

Teoretycznie tak - to zalezy trochę od pogody - od ciśnienia, wilgotności i kierunku wiatru.
Zwykle pomoże, czasami nie.

No ale też to może bardziej przyciągać uwagą bo wentylator hałasuje. Jak to nie jest w budynku ze ścianami - tylko podwórko, to sąsiedzi 50m dalej mogą to słyszeć i się zainteresować co im nagle generuje ciągły szum 24h na dobę - i zacząć zaglądać przez płot. Także weż to pod rozwagę.
ODPOWIEDZ