Od teraz możecie łatwiej dodawać zdjęcia do postów. Pod okienkiem wiadomości jest link "Dodaj zdjęcie do wiadomości" który to umożliwia.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.
Intruzy atakują?
Re: Intruzy atakują?
Mały UPDATE do tematu. Panie przełączone 5 dni temu na FLO. Juz widać włoski , lolipoping na połowę wysokości rośliny zrobiony ale zastanawiają mnie górne szczyty bo są wyraźnie jaśniejsze być może dlatego że to nowe liscie ? Wszystkie rośliny karmione na flo dodatkami od biobizz na poziomie ec 1300 i ph w okolicach 6. Spływ poziom ok.ec1200 więc chyba pobrały składniki po ostatnim podlaniu. Tylko jedna scout cookies pokazala splyw ph7. W takim wypadku następnym razem podleje ją roztworem ph 5,5, będzie ok? Temperatu w boksie 24" mimo to piją co 3, 4 dni.
Lolipoping zrobiony ale gdzie niegdzie wystają ciut wyżej krótkie pędy, też je wykosić?
Zdjęcia różnie wychodzą bo ta lampa sciemia do 10% po czym znowu daj 100tke mocy. Lampa ok ale czym więcej się w temat zgłębiam to widzę że mogłem dokonać przy pierwszych zakupach lepszego wyboru...
A oto moje Niuńki
Lolipoping zrobiony ale gdzie niegdzie wystają ciut wyżej krótkie pędy, też je wykosić?
Zdjęcia różnie wychodzą bo ta lampa sciemia do 10% po czym znowu daj 100tke mocy. Lampa ok ale czym więcej się w temat zgłębiam to widzę że mogłem dokonać przy pierwszych zakupach lepszego wyboru...
A oto moje Niuńki
- szkolaziola
- Administrator
Jaśniejsze "słoneczka" bo zaczynają kwitnąć - to standardowy objaw kwitnienia.
Dopiero teraz zauważyłem że używasz BioBizz - to sa nawozy organiczne i w sumie moja metoda dla nich nie działa.
Nie powinno się przy nich robić runoffów i jest zupełnie inny harmonogram nawożenia. Może jakoś to będzie, ale generalnie te wyniki EC nie będą mówiły prawdy o skumulowanych - ale jeszcze nie rozłożonych nawozach, które w pewnym momencie "się uwolnią" i skoczy EC znacznie.
Przy uprawie bio też się pH nie reguluje bo rośliny mają się tym same zająć - w sensie bakterie i grzyby glebowe.
Wyższe ponad koronę? No to NIE kosić, to najlepsze topy Skąd ten pomysł. Właśnie cała nazwa lollipopping "lizak-owanie" oznacza że chcemy mieć coś na czubku długiego patyka - a nie ściąć ten czubek
Co do lampy to ja jej nigdy nie polecałem dla początkujących - a tylko dla tych co chcą na energii oszczędzić i mają dużo miejsca.
Na mini uprawę to najtańszy Mars/Spider najlepej i jazda
Dopiero teraz zauważyłem że używasz BioBizz - to sa nawozy organiczne i w sumie moja metoda dla nich nie działa.
Nie powinno się przy nich robić runoffów i jest zupełnie inny harmonogram nawożenia. Może jakoś to będzie, ale generalnie te wyniki EC nie będą mówiły prawdy o skumulowanych - ale jeszcze nie rozłożonych nawozach, które w pewnym momencie "się uwolnią" i skoczy EC znacznie.
Przy uprawie bio też się pH nie reguluje bo rośliny mają się tym same zająć - w sensie bakterie i grzyby glebowe.
Wyższe ponad koronę? No to NIE kosić, to najlepsze topy Skąd ten pomysł. Właśnie cała nazwa lollipopping "lizak-owanie" oznacza że chcemy mieć coś na czubku długiego patyka - a nie ściąć ten czubek
Co do lampy to ja jej nigdy nie polecałem dla początkujących - a tylko dla tych co chcą na energii oszczędzić i mają dużo miejsca.
Na mini uprawę to najtańszy Mars/Spider najlepej i jazda
Przez ostatni tydzień pannice sporo podrosły we wszystkich czesciach rosliny dlatego moje pytanie brzmi czy moge ponownie zrobić Lolipoping i do kiedy można go wykonać.
Według sugesti zmieniłem nawozy na mineralne żeby dalej stosować metody mierzenia runoffów.
Obecnie podlewam około ec 1600 po 2, 5l na każdą. Ec Runoffow we wszystkich mierzeniach wacha się 1350 do 1450 i ph między 6-6,5 . Zbijać minimalnie ph czy zostawić bo od ostatniego razu ph stoi pomimo podlania z ph na poziomie 5,9.
Czym bardziej zgłębiam się w temat to zadaje sobie sprawę że filtr RO staje się koniecznością i z tąd moje pytanie czy jak przefiltruje wodę do powiedzmy ec 10 µS/cm to do tej wartosci bede mogl nawalic nawozów az do ec ~ 1800 , zgadza się czy moje myślenie jest błędne?
Poza tym liscie wyglądają zdrowo kwiatki się z dnia na dzień powiększają. Odległości między piętrami w przypadku GLUE GELATO 41 od barneys farm są bardzo małe natomiast przy Scout Girl Cookies już te odstępy są większe ok.5 cm ale mam nadzieję że to kwestia genetyki bo obie rosną identycznie. Jeszcze zostaję kwestia drugiego SCROG do którego tygodnia kwitnienia można założyć drugą siatkę?
Widziałem twoje filmy z uprawy Alladin Kush od Khalifa Genetics i rozrywanie tego topa zrobiło na nas ( growerzy z Wolsburga ) mega wrażenie. Graty i więcej takich filmów
Według sugesti zmieniłem nawozy na mineralne żeby dalej stosować metody mierzenia runoffów.
Obecnie podlewam około ec 1600 po 2, 5l na każdą. Ec Runoffow we wszystkich mierzeniach wacha się 1350 do 1450 i ph między 6-6,5 . Zbijać minimalnie ph czy zostawić bo od ostatniego razu ph stoi pomimo podlania z ph na poziomie 5,9.
Czym bardziej zgłębiam się w temat to zadaje sobie sprawę że filtr RO staje się koniecznością i z tąd moje pytanie czy jak przefiltruje wodę do powiedzmy ec 10 µS/cm to do tej wartosci bede mogl nawalic nawozów az do ec ~ 1800 , zgadza się czy moje myślenie jest błędne?
Poza tym liscie wyglądają zdrowo kwiatki się z dnia na dzień powiększają. Odległości między piętrami w przypadku GLUE GELATO 41 od barneys farm są bardzo małe natomiast przy Scout Girl Cookies już te odstępy są większe ok.5 cm ale mam nadzieję że to kwestia genetyki bo obie rosną identycznie. Jeszcze zostaję kwestia drugiego SCROG do którego tygodnia kwitnienia można założyć drugą siatkę?
Widziałem twoje filmy z uprawy Alladin Kush od Khalifa Genetics i rozrywanie tego topa zrobiło na nas ( growerzy z Wolsburga ) mega wrażenie. Graty i więcej takich filmów
- szkolaziola
- Administrator
Możesz, można kiedy się chce - ale jak każdy trening - jest to stres i grozi hermieniem - więc decyzja jest tylko twoja.czy moge ponownie zrobić Lolipoping i do kiedy można go wykonać.
Nie obraź się ale trochę zaszalałeś :/Według sugesti zmieniłem nawozy na mineralne żeby dalej stosować metody mierzenia runoffów.
Proszę czytać ze zrozumieniem to co piszę i nie wyciągać pochopnych wniosków - a jak cos jest nie jasne to dopytać - no i tym bardziej nie wkładać w moje "usta" słów jakich nie napisałem.
Nie było żadnej sugestii zmiany nawozów w trakcie tej uprawy - a gdybyś o to zapytał to bym z całą stanowczością odradził, a wręcz zabronił. To było wyjaśnienie że pomiary runoffu nic ci nie mówią i musisz nawozić wg tabelki BioBizza a nie moich metod tym razem.
To jedna z najgorszych rzeczy jakie można zrobić. Nawet zmiana producenta nawozów jest odradzana w trakcie uprawy - a zmiana całego paradygmatu nawożenia i najważniejszego parametru całej uprawy to jakiś kosmos. To jest całkowicie zakazane i NIGDY nie wolno zmienić w trakcie uprawy bio na mineralną ani odwrotnie, ani w żadnym innym kierunku i typie. Jak zaczynasz - tak kończysz. Teraz te uprawa będzie całkowicie niemożliwa do opanowania. Niestety teraz czekają cię takie jazdy jak jednoczesne niedobory i nadmiary, i nie będzie wiadomo co konkretnie się dzieje ani dlaczego. Ja się nie podejmę diagnozowania roślin po takiej zmianie bo tutaj już nic nie będzie wiadome ani porównywalne z tym co znam. Miejmy nadzieję że jakimś fartem będzie dobrze, ale obawiam się że sprowadziłeś właśnie na siebie niepowstrzymaną lawinę problemów.
Póki co wyglądają bardzo dobrze, no ale jeszcze to co zrobiłeś nie miało efektu - a przed nimi na oko z 6 tygodni jeszcze - i to tych gdzie poprawne karmienie ma największe znaczenie. A teraz jak masz mieszankę w glebie - to nawet jak wrócisz do BioBizza teraz to już trochę po ptakach. Mineralne działają od ręki, w międzyczasie w glebie ciągle rozkłada się Biobizz podawany przez ostatnie 2 miesiące czy ile one tam mają - i to się wszystko w pewnym momencie zsumuje. Zależnie jakie konkretnie elementy się rozłożą pojawią się blokady i niedobory nimi spowodowane. Pewnie też przypalenia niestety.
W bio się nie zbija, w mineralnej tak - w twojej obecnej mieszance - możesz rzucić kością - nikt nie wie. Więc chyba lepiej nic nie robić wg mnie."Zbijać minimalnie ph czy zostawić bo od ostatniego razu ph stoi pomimo podlania z ph na poziomie 5,9."
Możesz. Ale to wcale nie znaczy że nie spalisz roślin tymi nawozami w ten sposób. Zdrowy rozsądek obowiązuje. To bardzo duża dawka. Taka dla profesjonalistów raczej którzy wiedzą co robią i podejmują tą decyzję na bazie wielu czynników a nie "tak bo tak, na oko" - no i biorą na klatę ryzyko że całą uprawa pójdzie do kosza - bo mają kilogramy zioła w lodówce i im nie zależy - eksperymentują i próbują wyciskać maxa - a nie robić "bezpiecznie"."czy jak przefiltruje wodę do powiedzmy ec 10 µS/cm to do tej wartosci bede mogl nawalic nawozów az do ec ~ 1800"
Nie ma żadnych zasad. Wcale nie trzeba siatki a można codziennie nową zakładać i mieć 50 siatek na koniec. To tylko dla wygody growera jest i decydujesz na podstawie swoich roślin i tego jak chcesz je ułożyć, czy potrzebują - czy się łamią/kładą/przewracają - ja czasem mam zero, czasem 1 a czasem 2 - nie ma reguły."Jeszcze zostaję kwestia drugiego SCROG do którego tygodnia kwitnienia można założyć drugą siatkę?"
Mam nadzieję że to coś tłumaczy i na przyszłość będzie lepiej. Nie chcę nikogo urazić
Spoko, jestem tutaj po to żeby czerpać informacje.
Jest to moja pierwsza uprawa i dla mnie to co już wyrosło jest sukcesem.
Duzo baboli się stało nie będą powtórzone i chyba o to tu chodzi.
Byku dzięki za wskazówki i do następnego UPDATE
Z fartem
Jest to moja pierwsza uprawa i dla mnie to co już wyrosło jest sukcesem.
Duzo baboli się stało nie będą powtórzone i chyba o to tu chodzi.
Byku dzięki za wskazówki i do następnego UPDATE
Z fartem
- szkolaziola
- Administrator
No jasne, jak na pierwszą uprawę jest zajebiście (póki co)
Tylko trzeba być cierpliwym i nie wykonywać gwałtownych, nieprzemyslanych ruchów. To jedna z najważniejszych rad w uprawie.
Nawet tutaj się znalazła: https://www.youtube.com/watch?v=umnLCXMS8YI
Tylko trzeba być cierpliwym i nie wykonywać gwałtownych, nieprzemyslanych ruchów. To jedna z najważniejszych rad w uprawie.
Nawet tutaj się znalazła: https://www.youtube.com/watch?v=umnLCXMS8YI
Siemka, daje calmag od biobizz go każdego podlewania po1ml/l ale na jednej z cookies girl pojawiające się suche plamy które nie dają się wyleczyć co prawda problem na innych krzakach się nie pojawia. Słyszałem że słaby ten od biobizz jest i na następną uprawę szykuje cały zestaw od canny. Poza tym zauważyłam że wszystkie panie mają mocno czerwone ogonki listne przy lisciach wiatrakowych. Czym wyżej tym bardziej czerwone z tym że na samym dole są zielone. Co może mbyć przyczyną? Światło lekko podwyższyłem a może za duzo potasu ?
Powiedz mi jeszcze od którego dnia liczysz okres kwitnienia bo spotkałem się że ludziska doliczają kilka dni tzw indukcji i to mnie zdziwiło bo przecież procesy kwitnienia następują praktycznie natychmiast po zmianie swiatla na 12h. Pozdro
Powiedz mi jeszcze od którego dnia liczysz okres kwitnienia bo spotkałem się że ludziska doliczają kilka dni tzw indukcji i to mnie zdziwiło bo przecież procesy kwitnienia następują praktycznie natychmiast po zmianie swiatla na 12h. Pozdro
- szkolaziola
- Administrator
Te liście do nadal niedobór magnezu, pewnie w połączeniu z niedoborem innych mikroelementów - np boru
CalMag najlepszy od BAC - CalMag 2.0
Czerwone tylko od góry ogonki to nic. To efekt użycia lampy LED. Jak są czerwone z każdej strony to niedobór jakiś może być.
Za dużo potasu to nie bo ona jeśli już to ma niedoboru a nie nadmiary.
Ja liczę pierwszy dzień kwitnienia od następnego dnia po przełączeniu na 12/12. Jak ktoś nie umie uprawiać to liczy 2 tygodnie później a potem może powiedzieć "patrz jakie grube topy w 8 tygodni, dobry jestem" - a kwitnienie trwało 10 tak na prawdę
CalMag najlepszy od BAC - CalMag 2.0
Czerwone tylko od góry ogonki to nic. To efekt użycia lampy LED. Jak są czerwone z każdej strony to niedobór jakiś może być.
Za dużo potasu to nie bo ona jeśli już to ma niedoboru a nie nadmiary.
Ja liczę pierwszy dzień kwitnienia od następnego dnia po przełączeniu na 12/12. Jak ktoś nie umie uprawiać to liczy 2 tygodnie później a potem może powiedzieć "patrz jakie grube topy w 8 tygodni, dobry jestem" - a kwitnienie trwało 10 tak na prawdę