Od teraz możecie łatwiej dodawać zdjęcia do postów. Pod okienkiem wiadomości jest link "Dodaj zdjęcie do wiadomości" który to umożliwia.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.

Pierwsza uprawa: Auto Gorilla, Blue Amensia Auto, 60-Day-Grapefruit, Auto Amensia Bubba F1. - Lampa LED 250 W Gr

Chcesz podzielić się historią swojej roślinki?
Tutaj możesz prowadzić swój dziennik albo podlinkować dziennik z GrowDiaries.com
Zimnt404
Sadzonka

Pierwsza uprawa: Auto Gorilla, Blue Amensia Auto, 60-Day-Grapefruit, Auto Amensia Bubba F1. - Lampa LED 250 W Gr

Post autor: Zimnt404 »

Cześć Kochani!

Chciałbym zaprosić Was do śledzenia oraz wspierania mojej pierwszej uprawy. Całość odbędzie się w namiocie o wymiarach 120x60x180, posiadam wentylację 158 m² z filtrem węglowym oraz lampę GTJ Nemessis 250 W. Moja uprawa będzie nawożona nawozem GHE Terra Aquatica TRIPACK FLORA HARD, mam również Cal-Mag oraz stymulator kwitnienia.

Nasiona zostały wysiane i umieszczone w ziemi 01.12.2024, a wzeszły 02.12.2024. PS. Za chwilę dojdzie 4. nasiono Auto Gorilla, muszę wysiać je od nowa, ponieważ jedno nasiono zniszczyłem.

Mam pewien problem – gdy włączam wentylację, trudno mi utrzymać temperaturę na poziomie około 23 stopni. Sąsiad z dołu nie żyje, przez co mam zimno w mieszkaniu. Jak myślicie, czy mogę wyłączyć klimatyzację i zostawić wloty i wyloty pasywne do momentu, gdy nie zwiększę mocy lampy? Aktualnie jest ona ustawiona na 20% mocy w odległości 55 cm od gleby. Awaryjnie mam również farelkę, która może wydmuchiwać gorące powietrze przez wlot pasywny.

Typ: automat / sezon(fotoperiod): autmoat
Wiek rośliny od wykiełkowania: 1 dzień

Faza rozwoju: sadzonka
Medium: ziemia
Pojemność doniczki: 11l
Jak często i jak dużo podlewasz: spryskuje obficie co 1 dzień woda ph 6.2-6.5

Poniżej kilka fotek!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Re: Pierwsza uprawa: Auto Gorilla, Blue Amensia Auto, 60-Day-Grapefruit, Auto Amensia Bubba F1. - Lampa LED 250 W Gr

Post autor: szkolaziola »

Tak, możesz na pierwsze tygodnie wyłączyć.

Tylko uważaj bo jak ci RH wzrośnie na 80% i więcej to zacznie woda płynąć po ścianach namiotu - i będzie pleśniał namiot, podłoga, ściany w pokoju itd. Musisz kontrolować RH i zobaczysz jak się układa u Ciebie.

No i można też dogrzewać farelką, grzejnikiem, matą grzewczą, klimatyzatorem jeśli i tak będzie za zimno - tylko ze sterownikiem jakimś żeby nie wyjebało tam ponad 30 stopni :D

Powodzenia :clap:
Zimnt404
Sadzonka

Re: Pierwsza uprawa: Auto Gorilla, Blue Amensia Auto, 60-Day-Grapefruit, Auto Amensia Bubba F1. - Lampa LED 250 W Gr

Dzięki, właśnie kupuję termostat.
Nawilżacz daje obok namiotu i powietrze się wciąga bo wloty są ustawione na krzyż dzięki temu zachowuje 65-70 % RH.
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Okej, brzmi dobrze RH. no ale jak wyłączysz wyciąg to chyba przestanie zaciągać z pokoju :D

Za to przestanie ubywać tego co paruje z ziemi i transpiruje z roślin (tego drugiego mało póki mało liści) - i może być ok bez nawilżacza. Zależy od konkretnej konfiguracji i RH/temp w domu/pokoju
Zimnt404
Sadzonka

szkolaziola pisze: 03.12.2024 13:43 Okej, brzmi dobrze RH. no ale jak wyłączysz wyciąg to chyba przestanie zaciągać z pokoju :D

Za to przestanie ubywać tego co paruje z ziemi i transpiruje z roślin (tego drugiego mało póki mało liści) - i może być ok bez nawilżacza. Zależy od konkretnej konfiguracji i RH/temp w domu/pokoju
Dopasuje to odpowiednio, będę wrzucał aktualizacje. Btw mam coś takiego jak mikro vita top crop. Mogę to wrzucić do next podlewania? Ja rozumiem to tak, ze są to jakieś grzyby na lepszy rozwój korzeni.
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Możesz, choć to praktycznie nic nie daje - ale jak sie ma to można używać :)
Zimnt404
Sadzonka

szkolaziola pisze: 03.12.2024 15:10 Możesz, choć to praktycznie nic nie daje - ale jak sie ma to można używać :)
Mogę dać lampe na około 25 % 40 cm od ziemi?
Szkoda mi trochę prądu na farelkę, a te 15 cm zrobi różnice.
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Nie wiadomo niestety :)

Być może - ale bez miernika PAR się nie da określić. A jak dasz zbyt nisko to po 12h będziesz miał martwe rośliny - zwłaszcza dla małych sadzonek to może być niebezpieczne.
Zimnt404
Sadzonka

Ok to nie ryzykuje i tak na rachunki jestem nastawiony 😂
Zimnt404
Sadzonka

Cześć, początek dnia 3 roślinki rosną. Jedna ma lekko wygięte liście w dół. Mam sie tym przejmować?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ