Od teraz możecie łatwiej dodawać zdjęcia do postów. Pod okienkiem wiadomości jest link "Dodaj zdjęcie do wiadomości" który to umożliwia.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.

Hodowanie na parapecie w pokoju

Wszystko o uprawie na polu, spocie i w szklarni
Karolekufc
Konopia

Hodowanie na parapecie w pokoju

Post autor: Karolekufc »

Czołem farmerzy , 

​​​​​​Mam do dyspozycji bardzo duży parapet w pokoju idealnie przy oknie, parapet jest bardzo duży i w ciągu dnia jest tam bardzo dużo słońca bo okno ma azymut na południe niedługo startuję z growboxem i chce zrobić sobie dwa równoczesne projekty.

Będą to moje pierwsze projekty także jestem totalnie początkujący 😁 

Na początku lutego w paleniu znalazłem pestkę, nie wiem co to za pestka i totalnie bez oczekiwań spróbowałem dla nauki coś wyhodować i na razie 
 wyszło z niej to 
https://files.fm/u/t4r7qj85c

​​​​​Moje pytanie czy automaty mogą być na taki parapet? Ponoć automaty najgorsze na początek 

Mam doniczki , ziemię , miejsce i słońce co jeszcze muszę mieć aby ruszyć już z docelowym projektem? Miernik ph, termometr który mierzy wilgotność i co jeszcze?  Temperatura w pokoju cały czas powyżej 20  stopni 

Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Re: Hodowanie na parapecie w pokoju

Post autor: szkolaziola »

Generalnie to nic ciekawego na parapecie nie wyjdzie ale można się pobawić :)
Jak na parapet to tak na prawdę tylko automat - bo nie dasz rady sezona przełączyć na 12/12 i utrzymać 12h totalnej ciemności przez 2 miesiące na parapecie - właśnie od tego jest namiot.

Na początek to co wypisałeś ci starczy. Ona potrzebuje światła, trochę wody i ziemi.
PewnyOutdor
Nasionko

Post autor: PewnyOutdor »

Na parapecie możesz posiać automata na początku kwietnia i po czterech tygodniach wynieść w donicy(minimum 10l) na zewnątrz w dobrze nasłonecznione miejsce i wtedy ma to sens bo można coś zebrać .
Karolekufc
Konopia

Kurde :( 

Parapet a raczej duży blat ma prawie 1m2 i bardzo liczyłem na tego spota bo z mojej dedukcji wywnioskowałem że skoro temperatura dobra , mam możliwość podłączenia wiatraka postawienie go i zapewnienie wszystkich warunków top to to ma to rację bytu 😔 to jak to działa w szklarni? Też hodują miesiąc a potem całą szklarnie przesadzają? 

A gdybym próbował doświetlić czymś ? 

Słońce + jakaś lampa LED 
Karolekufc
Konopia

Żeby Wam zobrazować tak wygląda miejsce
https://files.fm/u/xp6vxndr7
jak jeszcze babcia żyła na tym blacie miała pełno roślinek które rosły jak głupie , okno jest bardzo duże i idealnie na południe więc cały dzień jest światło miałem nadzieję że to zadziała jak szklarnia 😁
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Możesz normalnie trzymać tam automata i nie wynosić. Jak doświetlisz to będzie lepszy zbiór - jak nie to zbierzesz pewnie 5-10 gram suchego ale zawsze coś
Karolekufc
Konopia

Ok moje ostatnie pytanie czy taka lampa starczy żeby doświetlić https://allegrolokalnie.pl/oferta/lampa ... -300-w-r3y

Czy jest coś co może poleci szanowne grono? Domyślam się że to lampa do doświetlania więc nie musi być taka droga jak do boxa 
Awatar użytkownika
szkolaziola
Administrator

Znajdź używanego Mars Hydro TS 600 albo Mars Hydro TS 1000. Nowe kosztują ok 400-600zł - używane za pół ceny idzie dostać.

To co podlinkowałeś teoretycznie byłoby OK wg opisu - ale daję 95% pewności że opis nie mówi prawdy o mocach tej lampy - bo niecałe 300zł za nową lampę 300w to nie jest cena jaka się kiedykolwiek zdarzyła - więc ta lampa nie ma nawet 50W prawdopodobnie.
PewnyOutdor
Nasionko

PewnyOutdor
Nasionko

Czemu żeś się uparł na ten parapet nie możesz kupić małego boxa 60x60 i do niego ww ts600
ODPOWIEDZ