Typ: automat
Wiek rośliny od wykiełkowania: Jest dzień 4. (01.03)
Medium: canna terra prof
Pojemność doniczki: 16L
Jak często i jak dużo podlewasz: jedno podlanie 200ml (23.02), dopsikane 80ml
Dotychczasowe pod lampa CFL, wczoraj (w końcówce dnia 3. od wyjścia z ziemi) zmieniłem lampe na LED, obecna moc 25W
Odległość 8cm od szczytu, temperatura ~30C, RH ~75-85%
Roślinka nie wyciągnęła się ani odrobine, nie rośnie od wyjścia z ziemi, liście są dokładnie takie jakie były tuż po wyjściu z ziemi
Popełniłem błąd, wykiełkowalem jedno nasiono, powinny to być dwa nasiona, możliwe ze z tą jest cos nie tak (FastBuds)
Od teraz możecie łatwiej dodawać zdjęcia do postów. Pod okienkiem wiadomości jest link "Dodaj zdjęcie do wiadomości" który to umożliwia.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.
Pierwsze dni
- szkolaziola
- Administrator
Re: Pierwsze dni
Lampa za blisko raczej - im dalej lampa tym bardziej się rośliny wyciągają - jak masz 8cm do lampy to nie ma prawa się wyciągnąć - ona ucieka od światła. 15cm od najwyższego czubka rośliny do lampy to zupełne minimum dla LED - a norma to 30-50cm
Jest też opcja że ma uszkodzony stożek wzrostu i wtedy nigdy nie urośnie i za tydzień umrze.
Możesz dosiać drugą na zapas - ale jest szansa że odżyje. Ja ostatnio miałem taką co miała 2cm jak reszta jej koleżanek miała 20cm już - myślałem że umrze - a nagle ruszyła i teraz są nie do odróżnienia - więc zawsze jest jakaś szansa.
Odsuń lampę - ale zachowując temperaturę minimum 27 stopni - więc może jakieś grzanie być potrzebne - nie wiem jakie będą warunki jak odsuniesz.
Jest też opcja że ma uszkodzony stożek wzrostu i wtedy nigdy nie urośnie i za tydzień umrze.
Możesz dosiać drugą na zapas - ale jest szansa że odżyje. Ja ostatnio miałem taką co miała 2cm jak reszta jej koleżanek miała 20cm już - myślałem że umrze - a nagle ruszyła i teraz są nie do odróżnienia - więc zawsze jest jakaś szansa.
Odsuń lampę - ale zachowując temperaturę minimum 27 stopni - więc może jakieś grzanie być potrzebne - nie wiem jakie będą warunki jak odsuniesz.
Czy uszkodzony stożek wzrostu oznacza brak jakiegokolwiek przyrostu masy rosliny, czy może idzie za tym jedynie brak postępów w obrębie łodygi (czyli roślina tworzy nowe piętra, liście, ale poza tym nie rosnie prawidłowo)?
- szkolaziola
- Administrator
Nie do końca rozumiem pytanie chyba.
Jak by miała uszkodzony stożek wzrostu to wcale nie urośnie i umrze mając max 5cm. Dokładnie to napisałem poprzednio: "Jest też opcja że ma uszkodzony stożek wzrostu i wtedy nigdy nie urośnie i za tydzień umrze."
Jeśli tworzy nowe piętra i liście to rośnie prawidłowo właśnie. Więc nie rozumiem tej końcówki wcale.
Jak by miała uszkodzony stożek wzrostu to wcale nie urośnie i umrze mając max 5cm. Dokładnie to napisałem poprzednio: "Jest też opcja że ma uszkodzony stożek wzrostu i wtedy nigdy nie urośnie i za tydzień umrze."
Jeśli tworzy nowe piętra i liście to rośnie prawidłowo właśnie. Więc nie rozumiem tej końcówki wcale.
Nie doczytałem wybacz
Wszystko jasne
A pytanie w takiej formie zrodziło się z tego, ze roślinka ze zdjęć wyżej rośnie, lecz tylko i wyłącznie tworzy piętra, a na wysokości różnica jest niezauważalna. Ale to mój brak myślenia po prostu, roślina została ostro przelana (przed moją 3 dniową nieobecnośc był zwilżony ręczniczek pod kopułką) roślina dopiero sie zbiera
Ale tak czy owak, wyrzucam ją, sieje kolejną
Dzieki
Wszystko jasne
A pytanie w takiej formie zrodziło się z tego, ze roślinka ze zdjęć wyżej rośnie, lecz tylko i wyłącznie tworzy piętra, a na wysokości różnica jest niezauważalna. Ale to mój brak myślenia po prostu, roślina została ostro przelana (przed moją 3 dniową nieobecnośc był zwilżony ręczniczek pod kopułką) roślina dopiero sie zbiera
Ale tak czy owak, wyrzucam ją, sieje kolejną
Dzieki
- szkolaziola
- Administrator
No jak piętra są blisko siebie to lampa za nisko zdecydowanie - co juz dawno sugerowałem