Od teraz możecie łatwiej dodawać zdjęcia do postów. Pod okienkiem wiadomości jest link "Dodaj zdjęcie do wiadomości" który to umożliwia.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.
Gelato LSDx2 LED/BOX diy
Gelato LSDx2 LED/BOX diy
GELATO LSD x2 sezon(fotoperiod)
Dwa dni na macie grzewczej w wacikach, od dwóch dni w ziemi.
Ziemia LIGHT MIX od BIOBIZZ przez 2/3tygodnie zobaczymy od zapotrzebowania, później przesadzanie do ALL-MIXa
Doniczki na razie w plastikowych 2,5l docelowo 12l materiał.
Box 80x60x~170 diy wszystko na zdjęciach
Lampy również diy +-80w plus żyrandoled 4x15w później wymienię żarowy na mocniejsze.
Nawilżacz, termometry, higrometry, czujniki, wylotowy 100m3, wlotowy 2x12v, grzejnik. Pół automatyka, jedynie brak automatycznego podlewania. Mierniki pH na papierkach
Pełen zestaw biobizz FISH,BLOOM,TOP,ROOT,CALMAG,GROW,ALG pH+/- muszę dokupić pk. Mikroryza.
Miałobyć TANIO
I jest, koszty bez nawozów zamknely się w 500zł. Jak dla mnie mega dobry wynik ale wynika to z tego że już kiedyś też robiłem budżetówkę i wiedziałem co i gdzie kupować by było najtaniej plus diody i żyrandoled mam za darmo . Ostatni projekt to 2 automaty które cisnely się w 35x45x120 heheheh. Te dwie tutaj to już sezonowki.
Dlatego potrzebuje ogrom pomocy którą mam nadzieje że tu dostanę
Traktuje ten grow jako naukę na lipiec, bo wtedy już raczej będę celował w 4 roślinki. I trochę inny budżet .
Aktualnie zmagam się z niskimi temperaturami ale za 2 dni dotrze do mnie grzejniczek który już ustabilizuje temp na wyższym poziomie. Aktualnie 22-24st. Nawilzenie powietrza niskie ale nawilżacz wyłączony bo roślinki w przysłowiowych szklarniach.
Ziemia 48h przed zasadzeniem podlana i zagrzana do 18st.
Mam właśnie 50h od wrzucenia w ziemię i brak efektów. Na razie brak stresu, ale jest na co czekać więc jednak się niecierpliwie. Przy automatach jakoś to szybko szło heheh
Dajcie znać czego jeszcze będę potrzebował i dorzucajcie swoje 5groszy przy każdej okazji pozdrawiam i zapraszam do obserwowania.
Dwa dni na macie grzewczej w wacikach, od dwóch dni w ziemi.
Ziemia LIGHT MIX od BIOBIZZ przez 2/3tygodnie zobaczymy od zapotrzebowania, później przesadzanie do ALL-MIXa
Doniczki na razie w plastikowych 2,5l docelowo 12l materiał.
Box 80x60x~170 diy wszystko na zdjęciach
Lampy również diy +-80w plus żyrandoled 4x15w później wymienię żarowy na mocniejsze.
Nawilżacz, termometry, higrometry, czujniki, wylotowy 100m3, wlotowy 2x12v, grzejnik. Pół automatyka, jedynie brak automatycznego podlewania. Mierniki pH na papierkach
Pełen zestaw biobizz FISH,BLOOM,TOP,ROOT,CALMAG,GROW,ALG pH+/- muszę dokupić pk. Mikroryza.
Miałobyć TANIO
I jest, koszty bez nawozów zamknely się w 500zł. Jak dla mnie mega dobry wynik ale wynika to z tego że już kiedyś też robiłem budżetówkę i wiedziałem co i gdzie kupować by było najtaniej plus diody i żyrandoled mam za darmo . Ostatni projekt to 2 automaty które cisnely się w 35x45x120 heheheh. Te dwie tutaj to już sezonowki.
Dlatego potrzebuje ogrom pomocy którą mam nadzieje że tu dostanę
Traktuje ten grow jako naukę na lipiec, bo wtedy już raczej będę celował w 4 roślinki. I trochę inny budżet .
Aktualnie zmagam się z niskimi temperaturami ale za 2 dni dotrze do mnie grzejniczek który już ustabilizuje temp na wyższym poziomie. Aktualnie 22-24st. Nawilzenie powietrza niskie ale nawilżacz wyłączony bo roślinki w przysłowiowych szklarniach.
Ziemia 48h przed zasadzeniem podlana i zagrzana do 18st.
Mam właśnie 50h od wrzucenia w ziemię i brak efektów. Na razie brak stresu, ale jest na co czekać więc jednak się niecierpliwie. Przy automatach jakoś to szybko szło heheh
Dajcie znać czego jeszcze będę potrzebował i dorzucajcie swoje 5groszy przy każdej okazji pozdrawiam i zapraszam do obserwowania.
- szkolaziola
- Administrator
Re: Gelato LSDx2 LED/BOX diy
Fajne DYI.
Powodzenia w uprawie!
A te 50h to spokojnie - jak nie podgrzewasz doniczek i nie moczyłeś pestek to po 48h wzejdą tylko najświeższe i najszybsze pestki. Większość będzie potrzebowała 3-4 doby żeby wyjść spod ziemi - o ile nie zakopałeś za głęboko - max 1cm i bez ugniatania powinno być.
Powodzenia w uprawie!
A te 50h to spokojnie - jak nie podgrzewasz doniczek i nie moczyłeś pestek to po 48h wzejdą tylko najświeższe i najszybsze pestki. Większość będzie potrzebowała 3-4 doby żeby wyjść spod ziemi - o ile nie zakopałeś za głęboko - max 1cm i bez ugniatania powinno być.
Kolejne 24h nadal cisza
W ziemi no są tak akurat na 1cm miękko.
Temp podniosłem już do 26st zobaczymy czy wydajność lamp nie spadnie
Jest opcja że to przez zbyt mocne światło? Te opóźnienie ;-;
W ziemi no są tak akurat na 1cm miękko.
Temp podniosłem już do 26st zobaczymy czy wydajność lamp nie spadnie
Jest opcja że to przez zbyt mocne światło? Te opóźnienie ;-;
- szkolaziola
- Administrator
Nie. światło nie ma na to wpływu. Normalnie się kiełkuje w ciemności - tylko dlatego żeby za prąd nie płacić bez sensu bo nie potrzebują światła. Ale też w niczym nie szkodzi.
Światło służy coby tam trochu zagrzać, poza boxem 12st to nie ma co szaleć bez lamp, szczególnie już w 3cim dniu, oby się coś pojawiło. Po jakim czasie stwierdzać że już czas zamówić nowe nasionka?
- szkolaziola
- Administrator
Po ponad tygodniu.
Ale jak masz tam tak zimno to słabo - bo rośliny muszą mieć noc i ciemność bez lampy - a nie może być wtedy 12 stopni. Musisz jakieś ogrzewanie założyć takie żeby bez lampy było ponad 20 stopni najlepiej, a minimum 18
Ale jak masz tam tak zimno to słabo - bo rośliny muszą mieć noc i ciemność bez lampy - a nie może być wtedy 12 stopni. Musisz jakieś ogrzewanie założyć takie żeby bez lampy było ponad 20 stopni najlepiej, a minimum 18
Grzejniczek zamówiony jutro dojdzie. Pytanie ile można trzymać nasiona nie otwarte? Bo jakbym dzisiaj zamówił to akurat przyjdzie jak minie tydzień, ale jak coś ruszy to zostanę z nasionami.
- szkolaziola
- Administrator
To zależy kiedy zostały stworzone te nasiona i jak je przechowywał sklep.
Bez lodówki to kilka miesięcy do roku. Z lodówce kilka lat.
Bez lodówki to kilka miesięcy do roku. Z lodówce kilka lat.
Dzień dobry ponownie
Udało się, jedna wypuściła po dzisiejszej nocy listki, druga się zbiera jest już nad powierzchnią ziemi .
Teraz parę pytań
Kiedy zacząć podlewać nawozem i jakim?
Jedna która jeszcze nie puscila liści ma bardzo dziwnie ulozony korzonek tak jakby nad powierzchnię, Takie odwrócone U. Jak myślisz to mogło być przez za sucha glebę? W poszukiwaniu po wodę miał ją tylko na górze?
Temp 26st. Wilgotność nie wiem bo szklarnia.
Później wrzucę parę fotek roślinek.
Udało się, jedna wypuściła po dzisiejszej nocy listki, druga się zbiera jest już nad powierzchnią ziemi .
Teraz parę pytań
Kiedy zacząć podlewać nawozem i jakim?
Jedna która jeszcze nie puscila liści ma bardzo dziwnie ulozony korzonek tak jakby nad powierzchnię, Takie odwrócone U. Jak myślisz to mogło być przez za sucha glebę? W poszukiwaniu po wodę miał ją tylko na górze?
Temp 26st. Wilgotność nie wiem bo szklarnia.
Później wrzucę parę fotek roślinek.
- szkolaziola
- Administrator
Nawozem? To za 2 miesiące jakoś. To wszystko zależy jaką metodą uprawiasz, w jakiej glebie, czy zamierzasz przesadzać i do jakich doniczek.
Korzonek - nie. Nie w poszukiwaniu. Źle obrócona pestka. Pestki kładzie się na boku i wtedy nie ma takiego problemu.
Korzonek - nie. Nie w poszukiwaniu. Źle obrócona pestka. Pestki kładzie się na boku i wtedy nie ma takiego problemu.