Od teraz możecie łatwiej dodawać zdjęcia do postów. Pod okienkiem wiadomości jest link "Dodaj zdjęcie do wiadomości" który to umożliwia.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.
Prowadzenie laika za rączkę
Re: Prowadzenie laika za rączkę
Fakt temperatura maks 22 stopnie. Rozumiem że mały grzejnik olejowy załatwia sprawę?
- szkolaziola
- Administrator
Powinien. I wysusza powietrze i podniesie temp
22 spoko - ale na noc - jak mają ciemno.
22 spoko - ale na noc - jak mają ciemno.
Czy one przestaną rosnąć w górę xD? Jeszcze trochę i zrobi się niebezpiecznie ciasno.
- szkolaziola
- Administrator
No to zależy od odmiany, treningu i jakości światła - mocna lampa na przykład ogranicza wzrost - a do słabej się pną bo chcą więcej.
No ale są takie sativy co rosną na 2 metry bez problemu xD
No ale są takie sativy co rosną na 2 metry bez problemu xD
Czyli teoretycznie powinienem iść na przekór i przestać podwyższać lampę?
Kolejna sprawa czy to normalne takie spiralne końcówki liści?
Dzisiaj będę nawoził połową zalecanej dawki.
Rośliny nie wyglądają jakby im czegoś brakowało to może wgl rozważyć niedodawanie nawozów?
Wgl jak to się robi? Do jednego litra mam dać kolejno 4ml grow, 4ml bloom oraz 4ml micro?
I do każdej wlać jeden litra takiego roztworu?
Kolejna sprawa czy to normalne takie spiralne końcówki liści?
Dzisiaj będę nawoził połową zalecanej dawki.
Rośliny nie wyglądają jakby im czegoś brakowało to może wgl rozważyć niedodawanie nawozów?
Wgl jak to się robi? Do jednego litra mam dać kolejno 4ml grow, 4ml bloom oraz 4ml micro?
I do każdej wlać jeden litra takiego roztworu?
- szkolaziola
- Administrator
Tak. Lampy się nie podwyższa a obniża z wiekiem (a zwykle sama się "obniża" przez to że rośliny rosną i się do niej zbliżają)
Nie, końcówki nie są normalne. Są przypalone solą i zatrute. Masz albo nadmiar nawozów w glebie albo rozregulowane pH strefy korzeniowej.
Tak, nawożenie robi się tak że miesza się zgodnie z tabelką - raczej nigdy nie jest to równa ilość każdego wiec wątpię że 4ml, 4ml 4ml - raczej 3ml, 1.5ml, 5ml czy coś innego - musisz z tabelki wziąć dla danego środka.
Trzeba sprawdzić pH i EC tego roztworu też.
No i podlewa się nie 1L - tylko jak zwykle - tyle ile roślina potrzebuje - 10-20% objętości doniczki w momencie jak zaczyna robić się lekka po poprzednim podlaniu. Jedna może przyjąć 2L a druga 0.5L - nie ma reguły i ni wciskamy na siłę tych co nie piją oraz nie głodzimy tych co piją 2x więcej. Każda ma dostać indywidualne traktowanie.
Nie, końcówki nie są normalne. Są przypalone solą i zatrute. Masz albo nadmiar nawozów w glebie albo rozregulowane pH strefy korzeniowej.
Tak, nawożenie robi się tak że miesza się zgodnie z tabelką - raczej nigdy nie jest to równa ilość każdego wiec wątpię że 4ml, 4ml 4ml - raczej 3ml, 1.5ml, 5ml czy coś innego - musisz z tabelki wziąć dla danego środka.
Trzeba sprawdzić pH i EC tego roztworu też.
No i podlewa się nie 1L - tylko jak zwykle - tyle ile roślina potrzebuje - 10-20% objętości doniczki w momencie jak zaczyna robić się lekka po poprzednim podlaniu. Jedna może przyjąć 2L a druga 0.5L - nie ma reguły i ni wciskamy na siłę tych co nie piją oraz nie głodzimy tych co piją 2x więcej. Każda ma dostać indywidualne traktowanie.
W związku z tymi końcówkami okej powiedziałeś jakie przyczyny ale nie wiem co należy zrobić aby to naprawić?
- szkolaziola
- Administrator
Nie znając parametrów gleby - pH i EC runoffu to nic nie robić.
Nie karmić - ale kiedyś będzie trzeba znowu zacząć i nie będzie wiadomo kiedy jeśli nie robisz pomiarów - a skoro ich nie podajesz to zakładam że ich nie robisz.
Z automatami jest ten problem że są czułe na to i szybko się palą od nawozów.
Ja bym po prostu nie karmił NIC, zero - sama woda. No ale nie wiem do kiedy - nie da się tego w ciemno przewidzieć.
Nie karmić - ale kiedyś będzie trzeba znowu zacząć i nie będzie wiadomo kiedy jeśli nie robisz pomiarów - a skoro ich nie podajesz to zakładam że ich nie robisz.
Z automatami jest ten problem że są czułe na to i szybko się palą od nawozów.
Ja bym po prostu nie karmił NIC, zero - sama woda. No ale nie wiem do kiedy - nie da się tego w ciemno przewidzieć.
- szkolaziola
- Administrator
To jest właśnie początek niedoborów - teraz musisz już znowu nakarmić.
Liście są dużo jaśniejsze niż był ostatnio bo wyjadły Azot i Potas.
Podaj im dawkę nawozu co 2gie albo 3cie podlewanie - zaczynając od teraz
Liście są dużo jaśniejsze niż był ostatnio bo wyjadły Azot i Potas.
Podaj im dawkę nawozu co 2gie albo 3cie podlewanie - zaczynając od teraz