Typ: sezon
Wiek rośliny od wykiełkowania: 30 dni
Czas od przełączenia na 12/12: jutro przyłączam lampę, muszę to zrobić ogranicza mnie wysokość
Faza rozwoju: wegetacja / kwitnienie
Medium: canna terra profesional
Pojemność doniczki: 11 litrowe od 2 tyg.
Jak często i jak dużo podlewasz: jak donice są lekkie aktualnie 1,5l (stopniowo zwiększam, docelowo do pozadnego runn offu bedzie 4l)
Jak i czym karmisz: jeszcze niczym ale posiadam 3pak GHE
Opis problemu: chciałbym się upewnić czy to złe PH???
Ze względów osobistych zaniedbałem Wega nie pobierałem runn offu, mam zamiar za tydzien/dwa, Wiem że bez tego to wróżenie z fusów. Ale nie ma to jak doświadczenie naszego Admina oraz forumowiczów.
Od teraz możecie łatwiej dodawać zdjęcia do postów. Pod okienkiem wiadomości jest link "Dodaj zdjęcie do wiadomości" który to umożliwia.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.
Nie ma już za to podglądu w trakcie edycji i trzeba kliknąć "Podgląd" żeby zobaczyć jak będzie wyglądał post.
Mam nadzieję że to zmiana w dobrym kierunku.
Końcowki
- szkolaziola
- Administrator
Re: Końcowki
Siema
Dałeś fotki tylko z góry + są bardzo niskie więc ciężko ocenić.
Jeżeli to to tylko górna warstwa liści to przypalenie światłem - ale to chyba nie to.
Jeżeli niższe liście też to mają to jest to zatrucie solami najprawdopodobniej - być może przesuszyłeś któregoś dnia - a wtedy poziom soli zostaje ten sam - co przy zerowej ilości wody daje stężenie soli prawie 100% - co jest bardzo złe a na dłuższą metę zabójcze dla roślin i korzeni.
Albo masz bardzo rozjechane pH podłoża - w sensie poniżej 5.5 albo powyżej 7 - albo przesuszyłeś i się przesoliły przez to.
Co do podlewania to wątpię że trzeba lać 4L do runoffu w 11L doniczce - ja w 26 litrowej leję 4L i mam runoff w tej samej ziemi
Dałeś fotki tylko z góry + są bardzo niskie więc ciężko ocenić.
Jeżeli to to tylko górna warstwa liści to przypalenie światłem - ale to chyba nie to.
Jeżeli niższe liście też to mają to jest to zatrucie solami najprawdopodobniej - być może przesuszyłeś któregoś dnia - a wtedy poziom soli zostaje ten sam - co przy zerowej ilości wody daje stężenie soli prawie 100% - co jest bardzo złe a na dłuższą metę zabójcze dla roślin i korzeni.
Albo masz bardzo rozjechane pH podłoża - w sensie poniżej 5.5 albo powyżej 7 - albo przesuszyłeś i się przesoliły przez to.
Co do podlewania to wątpię że trzeba lać 4L do runoffu w 11L doniczce - ja w 26 litrowej leję 4L i mam runoff w tej samej ziemi
Ooo będzie To chyba zatrucie solami
A łudziłem się że to PH,
więcej zdjęć moge wrzucić popoludniu, i tak końcówki również na dolnych partiach lisci tak wyglądają. I z tym przesuszaniem 100% racja, parę razy mi się zdazyło ,a najbardziej tydzień temu.
A i serio 4litry, po miesiącu flo na 3 rośliny noszę 12l wody, co około 5 dni-7 dni. W donicach ziemia po rant.
Z tym zatruciem pierwszy raz mam takie doświadczenie.
Uszymy się na błędach,
A łudziłem się że to PH,
więcej zdjęć moge wrzucić popoludniu, i tak końcówki również na dolnych partiach lisci tak wyglądają. I z tym przesuszaniem 100% racja, parę razy mi się zdazyło ,a najbardziej tydzień temu.
A i serio 4litry, po miesiącu flo na 3 rośliny noszę 12l wody, co około 5 dni-7 dni. W donicach ziemia po rant.
Z tym zatruciem pierwszy raz mam takie doświadczenie.
Uszymy się na błędach,
Yooo po przeczytaniu odpowiedzi. Nie mogłem spać cała noc, myślałem o problemie, co by tu zrobic by polepszyć dobrobyt panią, Zrobiłem tak, mając na uwadze wypowiedź Twoją Adminie;
Obejrzałem dokładnie rośliny, żółte koncowki koncza się w 1/3 od szczytu, i myślę najwyżej postoją w błocie.
Nabrałem wode osmotyczna z calmagiem EC-0,2
Ph- 6,8 dziewczyny dostały po niecale 2,5- 3l do runn offu którego wyciekło max 150ml wyniki to u każdej z pan EC od 1,2 do 1,6, ale Ph w każdej donice to 5,5
Myślę że podlałem dość wysokim Ph a runoff niski
Obstawiam że w doniczkach musiało być Ph 5, choć rośliny radza sobie super ładnie wyglądają rosną mają wigor, następne podlanie podleje ph7 ale to niestety dopiero za tydzień;(
Ale no niestety te brzydkie końcówki liści
Obejrzałem dokładnie rośliny, żółte koncowki koncza się w 1/3 od szczytu, i myślę najwyżej postoją w błocie.
Nabrałem wode osmotyczna z calmagiem EC-0,2
Ph- 6,8 dziewczyny dostały po niecale 2,5- 3l do runn offu którego wyciekło max 150ml wyniki to u każdej z pan EC od 1,2 do 1,6, ale Ph w każdej donice to 5,5
Myślę że podlałem dość wysokim Ph a runoff niski
Obstawiam że w doniczkach musiało być Ph 5, choć rośliny radza sobie super ładnie wyglądają rosną mają wigor, następne podlanie podleje ph7 ale to niestety dopiero za tydzień;(
Ale no niestety te brzydkie końcówki liści
Ostatnio zmieniony 13.02.2024 13:48 przez Beton, łącznie zmieniany 1 raz.
- szkolaziola
- Administrator
Najlepiej nie przelewać i nie przesuszać - i wtedy zwykle jest cacy. Esktrema są problematyczne.
No pH słabe - koryguj powoli - dobrze robisz.
A no co 5-6 dni to może tak. Ja na tym etapie podlewam zwykle już co 48 albo nawet 24h
No pH słabe - koryguj powoli - dobrze robisz.
A no co 5-6 dni to może tak. Ja na tym etapie podlewam zwykle już co 48 albo nawet 24h
Dziękuję za wypowiedź, odrazu mi lepiej heh
Podlewanie identycznie jak Ty mam w Lato, moj grow room to nieocieplony blaszak, warunki sa ciężkie i w Upalne lato i w zwykła, zimę, podlewanie zawsze mam utrudnione nic na czuja wszystko muszę organoleptycznie potwierdzać i jak zaniedbam co kolwiek dzieje się jak się dzieje
Podlewanie identycznie jak Ty mam w Lato, moj grow room to nieocieplony blaszak, warunki sa ciężkie i w Upalne lato i w zwykła, zimę, podlewanie zawsze mam utrudnione nic na czuja wszystko muszę organoleptycznie potwierdzać i jak zaniedbam co kolwiek dzieje się jak się dzieje