Dzisiaj kupiłem doniczkę 25L.
Byłem przekonany, że wejdzie mi 8 szt. do namiotu.
Takie to wejdą trzy. Zastanowię się nad materiałowymi albo Air-pot.
Na szczęście mam jeszcze chwilkę na zastanowienie się.
Jak by kogoś interesowało ile kosztuje taka doniczka w lokalnym sklepie ogrodniczym to podaję:
25L 38 cm 11,50 PLN
20l 36 cm 8,50 PLN
Materiał to nic nie zmieni chyba Raczej szukaj jakichś wysokich, smukłych doniczek - żeby była duża pojemność na małej powierzchni - choć to trzeba się naszukać albo z czegoś wykombinować samemu bo to raczej rzadko spotykany kształt doniczki.
Chodziło mi o to, że doniczki materiałowe mają kształt walca lub prostopadłościanu. Na pewno bardziej uniwersalne są okrągłe doniczki, bo zawsze można ją obrócić wokół osi jak jest taka potrzeba.
No wiesz, to wszystko zależy. Na Sea of Green to i 18 wejdzie.
Ale jak chcesz duże sezonówki to tak, 3, może 4 w rzędzie - bo szerokość 77cm to za mało na 2 duże planty, a na 1 odrobine za dużo nawet - ale jak włożysz 4 w rzędzie to możesz tak na ScrOGu poprowadzić że każda będzie miała swoje 77cm x 37cm. Choć ja chyba bym poszedł w 3 i wtedy każda ma 77cm x 50cm - wygodniej i mniej ciasno będzie - no ale 1 smak mniej
Ile się chce - można do końca życia - tylko wtedy musisz w drugiej połowie kwitnienia podlewać raz dziennie zamiast raz na 4 dni.
Mniejsza doniczka to po prostu więcej roboty
Np dla auto taka doniczka bez problemu wystarczy na całe 3 miesiące życia.
Dla sezona z krótkim wegiem (flip po miesiącu od pestki) też styknie bez problemów.
Dla dłużej wegowanych sezonów - tak jak pisałem na początku - da radę ale dużo częściej będziesz podlewał dużego planta w małej doniczce.
No spoko - tak jak mówię - jedyna różnica to częstsze podlewanie. A o ile konkretnie to dowiesz się sam - trzeba podnosić doniczkę i uczyć się jej wagi